Vizija vlade je preživetje. Strategije ni. Nehajte afne guncat!

25.10.2015 / 06:08 Komentiraj
Vlada se loteva begunske krize tako, kot če bi Erjavcu zaupali pokojninsko reformo ali Milojki Kolar Celarc zdravstveno.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Odziv na begunsko krizo je tako klasično slovenski, da bi ga lahko bili napovedali. Z dvema besedama: premalo in prepozno. Čakajoč do 5 pred 12. in nato panika. Že videno, že doživeto.

S pooblastili vojski so čakali do zadnjega, kot da ne bi vedeli, da bo stanje na mejah resno in da je policijskih resursov pač premalo. To smo vedeli že pred mesecem dni in vendarle čakali do zadnjega. Kot če bi Erjavcu zaupali pokojninsko reformo ali Milojki Kolar Celarc zdravstveno.

Tudi brez sposobnosti, po katerih je bil znan Nostradamus, lahko napovemo, da z reformami ne bo nič, dokler sistemi popolnoma ne kolapsirajo. Šele nato bomo reševali, kar se rešiti da.

Tujega nočemo, svojega nimamo

Cerar se lahko zahvali samo Milanoviću in kolegom z južnega brega Kolpe, da nesposobnost ukrepanja v krizni situaciji ni huje načela njegove politične moči. Z zunanjim sovražnikom je lažje: krivi so drugi. Glede na situacijo lahko krivdo enkrat prevalimo na tuje institucije, drugič na tuje finančne stebre, tretjič na tuje politike… In ne spremenimo ničesar.

Bolj kot ob političnih odločitvah — ker teh je zelo malo — se lahko zabavamo ob komunikacijskih (ne)spretnostih predstavnikov vlade.Briljira kakopak Erjavec, ki je pred dnevi priznal, da tudi Slovenija razmišlja o morebitnem naročilu oz. postavitvi ograje na meji. “A ne z namenom, kot je to storila Madžarska,” je še dodal.

Aja? S kakšnim namenom pa? Za pašnike? Za ustavljanje tujcev, ki prihajajo kupovat domača podjetja, torej za zaščito še pred časom opevanega nacionalnega interesa? Javnost si zasluži osnovno spoštovanje, s takšnimi izjavami nas ima politika namreč za bebčke.

Politik brez rešitev

Seveda pa ne komunicira samo Erjavec. Kdor je gledal pogovor s Cerarjem na televiziji [16:53–27:48], ni izvedel ničesar novega. Namesto, da bi se državniško proslavil z ukrepi, je ostal brez rešitev. Če smo prav razumeli, je šele sredi pogovora izvedel, da je Svet UKC Ljubljana [na dan intervjuja, 22.10.] imenoval Baričiča za generalnega direktorja UKC Ljubljana? Malo verjetno, a ne nemogoče.

Morda se informacije res najprej razširijo v Kavarno in slaščičarno Maximarket. Pa vendar bi pričakovali, da bo predsednik vlade na tekočem s kadrovanjem v največji in najpomembnejši zdravstveni instituciji prej kot predstavniki medijev. Zdaj ima škarje in platno v rokah on, o Baričičevem imenovanju bo kmalu odločala še vlada. Očitno bo prišlo do preglasovanja, zato bo odziv manjših koalicijskih partnerk ob prvi priložnosti — torej zdravstveni aferi — temu primerno glasen, njihov “saj smo vam rekli” pa za Cerarja tem bolj boleč.

Kadroviki mimo Cerarja

Kadrovanje je sploh ena največjih Cerarjevih težav. Začeti jih bo moral reševati pri sebi, v svojem kabinetu in v svoji (ministrski) ekipi. Težav ima že sam dovolj in ne potrebuje dodatne pomoči političnih sopotnikov in kadrov v tej ali oni instituciji.

Čas je kadrovikom pisan na kožo. Pozornost javnosti je usmerjena na meje in v nastanitvene centre, v medijih in (še toliko bolj) na družbenih omrežjih se odvija prava vojna med nasprotujočima si pogledoma na reševanje migrantske problematike, medtem pa se daleč od oči dogaja marsikaj.

Tam ne nabirajo političnih točk, sklepajo pa zavezništva in pogodbe. SDH, DUTB, UKC niso samo kratice, temveč so pomembne institucije, kjer se ravno v teh dneh dogaja kadrovska selekcija.

Zdi se, da Cerar ne vodi te igre, temveč se mu stvari preprosto dogajajo. Vizija je preživetje. Strategije ni. Ad hoc rešitve in slab PR ne prepričajo. Predvsem pa dolgoročno ne prinašajo rezultatov. Ali z besedami večnega disidenta in kritika oblasti, ki se bo v zgodovino zapisal kot eden od očetov slovenske suverenosti: nehajte afne guncat in se spravite delat.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE