Politični pregled parketa: Majhen korak za KSEVT, velik skok za rentnike

18.10.2015 / 06:08 Komentiraj
Slovenski DNK imenik: kliči DUTB za slovensko nevoščljivost, MKC za frustracije in KSEVT za kulturniško rento.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Primer DUTB razkriva, da je nevoščljivost vgrajena v slovenski DNK in da državne institucije postajajo predvidljive.

V strokovni literaturi govorimo o predvidljivosti pravnega, političnega, poslovnega okolja v pozitivnem smislu. Toda v Sloveniji žal ni nujno tako.

Groteska

Opazovanje preiskav na DUTB je bilo groteskno. Ne toliko zaradi vsebine, temveč bolj zaradi timinga.

Seveda je svetovalno pogodbo s Quartz+Co, katere partner je odstavljeni izvršni direktor DUTB Torbjörn Månsson, treba vsekakor preučiti. Toda skoraj dve leti je že, odkar so Finance razkrile Skrivače iz DUTB, in več kot pol leta, odkar je Računsko sodišče potrdilo nepravilnosti — nakar se zgodi preiskava le nekaj dni po odstavitvi vrha slabe banke.

Da gre bolj za PR kot pa preiskovalno potezo, kaže tudi dejstvo, da so kriminalisti odnesli samo tisto dokumentacijo, ki jo je pred tem pregledalo že Računsko sodišče.

Vsebina je irelevantna

A to ni edino, kar v zgodbi z DUTB skrbi. Spet se je izkazalo, da je vsebina — čeprav gre za največje slovenske zgodbe — irelevantna. Ne zaradi morebitnih novih dokazov v povezavi s svetovalnimi pogodbami, ne zaradi vsebinskih odločitev — kar nekaj medijsko razvpitih primerov kaže sumljivo sliko dela DUTB —, ampak zaradi kolektivne zavisti, ki jo povzročajo plače, smo nagnali tujce.

Ob tem se zagotovo kolca Francetu Arharju, ki je leta 2002 zaradi dobre plače izgubil predsedniške volitve. Ankete so Arharju celo napovedovale zmago proti Drnovšku, a vse se je sfižilo zaradi treh milijonov tolarjev bruto plače.

Dobra plača je problem, slabo delo ne. Izgubljamo pa vsi. Posledica senzacionalističnega populizma je negativna kadrovska selekcija.

Avreola strokovnosti

Izgublja — tokrat sicer samo avreolo strokovnosti — tudi ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. V javnost so namreč prišli prvi osnutki poročila Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki ga je za dobrih 300.000€ naročilo Ministrstvo za zdravje.

Citiramo po Financah: Šok iz tujine: Vaše dopolnilno zdravstveno zavarovanje deluje:

“Dopolnilno zdravstveno zavarovanje […] dobro varuje gospodinjstva pred doplačili za zdravstvene storitve in pomeni tudi varovalko za večje javno financiranje. Zagotavlja zelo visoko zavarovanost prebivalstva, majhen je delež nezadovoljenih zdravstvenih potreb, višina premije pa je široko dostopna. Po mednarodnih standardih trg DZZ v Sloveniji deluje dobro.”

Frustracije

Ministrica zdravi svoje frustracije iz časov, ko so ji na Vzajemni zaradi slabega dela pokazali vrata, z namero o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Zaenkrat je še tiho.

Toda bliža se november, ko bodo rezultati analize javni. Bo takrat priznala zmoto, stopila pred kamere in s skrušenim glasom javnosti sporočila, da so njene ideje doživele popoln, znanstveno podkrepljen bankrot?

Malo verjetno. Bolj verjetno je, da se bo obnašala kot tisti nasprotniki cepljenja, ki so pljunili v lastno skedo in financirali neodvisno študijo, ta pa je dokazala, da farmacevtsko cepivo ne vpliva na razvoj avtizma pri otrocih.

In rezultat? Naslovi: Neodvisni znanstveniki niso odkrili ničesar, nasprotniki cepljenja jim ne verjamejo — in posmeh javnosti.

A ministrica bo zagotovo našla odlične argumente, da raziskave ne bomo upoštevali. Pomembnejše vprašanje je, koga bo upošteval premier: strokovnjake WHO ali MKC? Moč argumentov ali argument politične, strankarske, koalicijske moči?

I hate you, you pay my rent

Po sedemnajstih dneh je zaključil gladovno stavko postgravitacijski umetnik, ki je zahteval več denarja za fevd po imenu KSEVT. Uspelo mu je. S tem je odprl Pandorino skrinjico vseh prihodnjih proračunskih bojev.

Rešitev je enostavna: ustanovili bomo novo agencijo, tokrat vesoljsko. Majhen korak za Turšiča in KSEVT, velik skok za rentnike.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE