Vlada gre v vesolje, mi pa ostajamo tukaj z (J)BM

16.10.2015 / 06:10 Komentiraj
Cerar bo naredil vse za ohranitev Ksevta, preživetje gladujočega Mihe Turšiča in za to, da se ne zameri Karlu Erjavcu.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Začela bom birokratsko. Obljubim, da bo nadaljevanje drugačno.

Premierova obljuba in benigen sklep

Srédina nujna seja Odbora za kulturo Državnega zbora se je začela z vladnim predlogom, ki ga je predstavil državni sekretar Tadej Slapnik, nadaljevala z razpravo in končala s sklepom, ki ga je predlagala Violeta Tomić (ZL) in ki ni vreden teme nujne seje.

Sklep se glasi takole:

“Odbor za kulturo poziva Ministrstvo za kulturo, da z ustreznimi koraki zagotovi izboljšanje strokovnega dialoga z javnimi zavodi in vsemi akterji na področju kulture ter zagotovi transparentno oblikovanje politik in ukrepov na tem področju.”

Rešitev Ksevta pa (si) na spletni strani SMC predstavljajo takole:

“Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade [pristojen za vzpostavitev dialoga s civilno družbo in koordinacijo državljanskih pobud ter socialno podjetništvo] Tadej Slapnik je [na nujni seji DZ] predstavil vladno rešitev, ki omogoča nadaljnje delovanje KSEVT, in sicer ustanovitev slovenske vesoljske agencije 22. decembra 2015 v sklopu gospodarskega ministrstva. Dr. Matić je kot pobudnik in sklicatelj izredne seje zadovoljen z vladno rešitvijo za KSEVT, ki ‘s svojim programom izvaja vrhunsko kulturno produkcijo’ : ’Rešitev je rezultat dobrega medresorskega sodelovanja na pobudo predsednika vlade dr. Mira Cerarja.’”

Slapnik je še dodal, da bo KSEVT sčasoma postal državni, torej nacionalni zavod.

V nadaljevanju: JBM

Omenjeni odbor je na začetnem zaslišanju dal dovolj glasov Julijani Bizjak Mlakar (JBM). Prav tako so člani nedolgo nazaj z večino glasov podprli proračun za kulturo, rekordno nanižji doslej.

JBM torej nadaljuje v nespremenjenem stilu, ki nikogar ne preseneča. Resda pa je težko spregledati nenaklonjenost Dragana Matića, predsednika odbora, do JBM. Sovraštva v očeh in zavzetosti za KSEVT ni prelil v sklepe. Celo Državni svet, ki nima neke blazne moči, je zmogel jasno stališče.

Nivoji razprave

Razprava je bila na zelo različnih nivojih. Dvigovali so jih povabljeni gostje. Recimo Uroš Grilc in Majda Širca, nekdanja ministrica in minister, ki sta daleč presegala mentalno strukturo Odbora. Le kdo bi vedel, ali so poslanci razumeli, kaj govorita?

Morda so bolje razumeli Simona Karduma, direktorja Kina Šiška in nekdanjega uradnika ministrstva? Povedali so jim, kar jim gre: kako se računovodsko rešuje zadeve, kaj so pristojnosti in naloge ministrstva. Da gre za servisiranje kulturnikov in umetnikov, da je ministrstvo več kot poznavanje paragrafov in računov.

Grilčeva rešitev, da ZUJIK v 67.členu omogoča podporo občinskim zavodom (kar KSEVT je), ki presegajo občinski pomen, praviloma velja, ko minister/ministrica poštemplja odločitev. Lahko velja enkrat za vselej in ni je treba letno potrjevati.

Če je torej KSEVT deloval pod enim ministrom, zakaj ne more tudi pod novo ministrico? Vmes se ni nič spremenilo — razen proračuna, pa še ta ne bistveno. Na tem papirju je jasno zapisano, kaj so upravičeni stroški. Še vedno drži vodo.

Neprebojni jopiči nevednosti

Včasih smo imeli ministre in uradnike, ki so znali delati in brati zakone, braniti kulturo. Morda niso bili najbolj uspešni ali pogumni, morda so jih predsedniki vlad utišali. Toda znali so misliti.

JBM, uradnica na njeni desni, številčno obsežna in tiha garda uslužbencev MK — delovali so tako pod Grilcem kot pod Širco — so na seji sedeli v neprebojnih jopičih nevednosti in nezainteresiranosti. Od njih so se kopja dobesedno odbijala.

Srednji mangement, ki je tam več ali manj od nekdaj, se boji za plače in pozicije — čeprav so večinoma zaposleni za nedoločen čas — ali pa jih preprosto ne zanima. Morda kdaj zašepetajo kaj malega o nevednosti in aroganci JBM. No, šele potem seveda, ko so že zelo utrujeni od večurnega sedenja.

Ministrica na začasnem delu

Živi v blaženem miru in vsevednosti/nevednosti, kot se za upokojenko spodobi. Trenutno je na začasnem delu. Ministruje. Morda le zato, da ne dela štale Desusu.

Šele ob njenem ministrovanju pogrešam dva ministra za kulturo, s katerima se nisem strinjala. Smo pa vsi vedeli, kaj podpirata, kaj bosta naredila in za koliko denarja. Jasne prioritete sta imela. Sedaj ne vemo nič. Na spletni strani gledamo, s kom vse se JBM dnevno rokuje in objavlja neke fotokopije.

Kako se počuti Miro Cerar ob reševanju Ksevta, ko JBM v DZ razglaša, da je vladna rešitev nastala na njeno pobudo? Tega ne vemo. Zgleda, da bo naredila vse, da se Ksevta reši. Unikum, ki združuje umetnost in znanost, ne sodi v njeno paradigmo pojmovanja kulture in umetnosti 19. stoletja.

V DZ je v bistvu prišla propagirat nekaj, kar šele pripravlja. Vezano je na obnovo kulturne dediščine. Ob živem, a hirajočem človeku je propagirala stare zidove, za katere nima denarja, da bi jih napolnila z vsebino in ljudmi. Simbolično.

Jani Möderndorfer, ki sicer ni član Odbora za kulturo, je bil edini, ki jo je pozval, naj odstopi. No, naj vsaj razmisli.

Stradanje

Vsi so bili za povečanje sredstev za kulturo na 2% proračuna. Kar se bo, če sem ironična, kmalu zgodilo. Ko bomo imeli najnižji državni proračun.

Vse govorce je skrbelo zdravje Mihe Turšiča. Da naj čimprej prekine stavko. Da gre za življenje. Jasno in glasno so mu izražali podporo, tu in tam pa reklamirali še kakšnega od svojih projektov. O anomalijah, da program Ksevta nastaja iz denarja avtorjev, da občini plačujejo mesečno najemnino, da so plače majhne in da je Miha Turšič ni dobil že nekaj mesecev, pa seveda ni tekla beseda.

Prav tako ni nikogar skrbela uradnica z ministrstva, ki je vse to sprožila. BM. Biserka Močnik. Dela dobro, vestno, zakonito, tudi človeško? Tiho je sedela zraven ministrice in mrščila obraz. Ena sama grimasa, sem pomislila. Tudi če ima prav — in njen prav je očitno neomajen —, bi lahko odstopila sama in prekinila gladovno stavko. Lahko bi naredila to človeško gesto. Mnogi bi bili veseli.

Namesto da bi se ju rešila, se vlada podaja na ekspedicijo v vesolje. Podpiram. Toda na Zemlji se ne bo nič spremenilo. Oni v vesolje, mi pa tukaj z (J)BM in Biserko Močnik.

Tudi zato Miha Turšič nadaljuje gladovno stavko.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE