Po izredni seji Odbora za kulturo DZ o Ksevtu

15.10.2015 / 15:14 Komentiraj
Kot bivšega ministra so me povabili na izredno sejo DZ v zvezi s Ksevtom. Nisem utegnil. Moja mnenja o tem so naslednja:
NAROČI SE PRIJAVI SE

  • Zdravje je preveč resna stvar, da bi ga bilo vredno ogrožati zaradi denarja. Prosim g. Turšiča, da premisli o prekinitvi stavke. Problem ima zdaj javno pozornost in se stvari vendarle začenjajo reševati.
  • Za reševanje zadeve je odgovorna sedanja ministrica za kulturo. Bivši smo samo sredstvo za preusmerjanje pozornosti.
  • Zelo cenim delo g. Turšiča in g. Živadinova. Ceni ju tudi domača in mednarodna stroka. V času mojega mandata sta imela podporo ministra, državnega sekretarja in ministrstva. Nek njun projekt — ne spominjam se več točno, kateri — sem podprl tudi iz interventne “ministrove” denarnice.
  • KSEVT je bil v 85% zgrajen iz evropskih sredstev. Za pridobitev teh sredstev je bilo potrebno predložiti plan, kako se bo institucija vzdrževala po gradnji. Tega plana se morajo vsi vpleteni — od umetnikov do občine in države — držati. Če se je izkazalo, da plan ni realen, ljudje, ki so ga napisali, ne zaslužijo zaupanja davkoplačevalcev.
  • Mimogrede: lokacija Ksevta je napaka. Ampak ker leteči krožnik ne leti, se je ne da popraviti.
  • Če je bilo planirano, da bo KSEVT postal državni javni zavod, ki ga bo vzdrževala država Slovenija, naj se to tudi realizira. Če ne, pa ne. To bi bil napačen signal za vse bodoče zasebne ali občinske investicije iz javnega denarja, ki bi imele ambicijo postati trajno breme za proračun.
  • Čudi me, da KSEVT ni bolj uspešen na razpisih Ministrstva, saj bi strokovne komisije morale prepoznati kvaliteto, originalnost in mednarodno odmevnost. Njegov pomen za popularizacijo znanosti in tehnike pa bi morala prepoznati in ovrednotiti druga ministrstva.

OpombaTekst je bil prvotno objavljen v sredo, 14. oktobra 2015, na avtorjevi spletni strani Čas-opis pod naslovom On record: KSEVT. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno v dogovoru z avtorjem.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE