Politični pregled parketa: Plače, pljačke in prisluhi

4.10.2015 / 06:08 Komentiraj
Del slovenske politične folklore je, da demagogija vedno premaga vsebino: kriva je UDBA, komiji, lobiji — ali vsaj J. J.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Vedno je tako — pa naj gre za veliko koalicijo, veliki intervju v Reporterju, slabo banko ali astronomske zaslužke Draga Kosa. Vedno se najde del političnega in/ali medijskega prostora, ki s kritikami štarta na prvo žogo.

Prva zgodba: (pre)visoke plače

Paralelno potekata dve zgodbi, vsaka v svojem delu medijskega prostora.

V glavnih vlogah prve nastopajo vodilni možje DUTB, ki da si so Mramorju pred nosom izplačevali (pre)visoke plače. Zato je predsednik upravnega odbora Lars Nyberg že na odstrelu. Njegov nastop pred kamerami vesoljne Slovenije je bil res popolna polomija. Zato ni nič čudnega, da so doživeli medijski pogrom.

Z uravnilovko obsedeni Slovenci so pač občutljivi na visoke prejemke. Prva stvar, za katero morajo piarovci poskrbeti, je odličen in odločen zagovor vodilnih, ne pa mencanje in izmotavanje.

Balon

Toda visoke plače so samo medijsko (pre)napihnjena zgodba. V resnici bi morala teči beseda o posameznih postopkih in vsebinskih odločitvah.

Če delajo slabo — in ne moremo se znebiti občutka, da njihovo delo ne more biti ocenjeno z odlično — naj odidejo. V nasprotnem primeru pa so plače popolnoma primerne. To naj dokažejo z dejstvi in z zaključenimi postopki, ki ne bodo padali na vseh stopnjah sodišč. Verjamem, da so s svojim delom dregnili v marsikatero osje gnezdo, vendar to ne more biti izgovor za nespoštovanje pravnih norm, nestrokovno delo in zavajanje institucij. 

Toda tako kot je zaradi domnevno previsoke plače padel takratni predsedniški kandidat Arhar, bodo padli tudi slabi bankirji. Najsibo njihov padec zaslužen ali ne, padli bodo zaradi zavisti ljudstva in demagogije dela medijev — in ne zaradi slabega dela. Samo odstrel zaradi tega bi bil legitimna in nujna poteza lastnikov.

Ex-KPKos

Slabim bankirjem pa z mastnimi honorarji dela družbo tudi nekdanji predsednik KPK Drago Kos, ki po navedbah časnika Finance (ki je zgodbo odprl) za svetovanje državni banki dobi slab milijon letno. S tem se uvršča na sam vrh dobro plačanih zunanjih svetovalcev NLB.

Naj verjamemo, da je gospod Kos pač najboljši v tem, kar počne? In da bodo rezultati njegovega dela oz. dela njegovega podjetja vredni takih honorarjev?

Morda. Vsekakor pa javnost ne dobi natančnih odgovorov. Kaj pravi Kos? Trdi, da dela “več koristi kot škode”. Kako prijazno od njega. Čeprav bi javnost raje slišala kaj, zakaj in predvsem kako dobro dela(jo) tisto, kar plačujemo davkoplačevalci.

Na plečih javnosti

In v tem je problem. Na plečih javnosti, ki vedno znova ostane brez natančnih pojasnil, se dogaja marsikaj.

Medtem ko je v zasebnem sektorju normalno, da plačnik zahteva natančno specifikacijo opravljenih del, se v javnem sklicujejo na tisoče birokratskih preprek, zaradi katerih plačniki — davkoplačevalci — ne smemo vedeti, kaj se dogaja z našim denarjem.

Vpleteni si s skrivaštvom sami kopljejo jamo, zainteresirana javnost pa ima ob pomanjkanju jasnih odgovorov pravico, da odgovorne pribije na križ. Njihova dobra imena bodo oprana šele, ko bomo dobili natančna pojasnila: naredili smo to in to za tak in tak znesek. Do takrat sem na strani kritikov.

NSA

V senci zaslužkov se je odvrtela še ena zgodba, razkrita v četrtkovem Epilogu na Pop TV. Ameriška agencija za nacionalno varnost (NSA) je domnevno prisluškovala telefonskim klicem med Ljubljano in Brusljem ter Rotterdamom in Amsterdamom.

To ni nič nepričakovanega. Nepričakovano je kvečjemu to, da o tem niso imeli pojma ne vlada ne Sova ne Telekom Slovenije. Pozabljeni argumenti pozabljenega nekdanjega ministra Vebra so se izkazali za popoln nesmisel — toda gospod zdaj modro molči.

Ne molči pa zunanji minister Erjavec, ki bo ameriškega veleposlanika “povabil na pogovor”.

Glede na preference zunanjega ministra bodo tema pogovorov verjetno upokojenci. Ni vrag, da ne bo na tiskovni konferenci potem poudaril nujnost zvišanja pokojnin.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE