Tedenski pregled parketa: Hvala za interpelacijo

27.9.2015 / 06:08 Komentiraj
Interpelacija proti Vesni Györkös Žnidar dokazuje, da je nemogoče odstaviti nekoga zgolj zato, ker dela malo ali nič.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Tisti, ki še nismo obupali nad dnevnim senzacionalizmom domačih medijev, v zadnjem tednu še vedno spremljamo begunsko sago in z njo povezane dogodke, izjave in meddržavne spore. Drugi, čeprav pomembni dogodki, pa so potisnjeni v medijsko zaodrje. Kar je — roko na srce — normalno, četudi neprijetno.

Ob dogodkih, kakršna sta recimo madžarsko postavljanje (in podiranje) bodeče žice na meji s Slovenijo in hrvaško-srbski spor, je eksplozivno poročanje pač naravno stanje.

Kdor spremlja dogajanje na Hrvaškem, lahko ugotovi, da imamo še srečo. Če bi bile v Sloveniji pred vrati volitve, Hrvaška ne bi bila tako osamljena v meddržavnem kazanju mišic. Volitve namreč iz politikov potegnejo najslabše.

Zato pa v Sloveniji spremljamo enega zrelejših odzivov na vročo politično temo — brez nepotrebnega nabiranja točk in histerije. Če odštejemo nekaj ducatov protestnikov za ali proti, se nam niti ulica ni zgodila. Zrelo in umirjeno.

Polzela in NLB

Medtem ko spremljamo agonijo beguncev, ki v Evropi iščejo boljše življenje, se v gospodarstvu in politiki dogaja marsikaj.

Ker če nas je zgodovina kdaj kaj naučila, potem je to to, da je za vse, ki nastopajo v premnogih gospodarskih zgodbah, pomembno preživeti samo prvih nekaj dni. Če je preživela ekipa UKC Ljubljana in resorna ministrica, lahko preživi vsak. 

Cvetki zadnjega tedna sta Polzela in NLB. Obema je skupno domačijsko upravljanje z javnim denarjem. Toda vpleteni so lahko brez skrbi: mediji jim posvetijo dan ali dva pozornosti, potem pa gre karavana naprej — proti novi krizi in aferi.

Rentniki

Tiho je tudi politika. Težava je v tem, da bi z opozarjanjem na rentnike lahko spravili v težave rentnike iz svojih vrst.

Tudi zato Erjavec še ni sklical tiskovne konference, na kateri bi milijone, ki odtekajo iz podjetij v državni lasti, preračunal v pokojnine. Naslednjič bi namreč lahko preračunaval tudi zneske, ki se nabirajo v njegovem omrežju.

Podobno velja tudi za prvaka SD, vendar se Židan ubada z večjim problemom — z nezadovoljstvom v stranki.

To seveda ni nič čudnega, saj jim podpora pada. Vse, kar je ostalo od nekoč mogočne (ZL)SD, so lobiji, bolj ali manj poslušni strankarski centrali.

Če bo prvi med kmeti še naprej tako nespretno nagovarjal urbano volilno telo, bodo ti lobiji na koncu vse, kar mu bo ostalo — kar pa na žalost ali na srečo, odvisno od pozicije, ni dovolj niti za obstanek v DZ.

Hvala za interpelacijo

Obstanek – in to z rekordnim številom glasov podpore – pa je uspel ministrici Vesni Györkös Žnidar.

Interpelacija je bila veliko razočaranje, saj predlagateljem šov ni uspel. Ministrica, za katero do interpelacije skorajda nismo niti vedeli, je bila pač napačna tarča. Z nekaj smisla za humor bi se lahko VGŽ po neuspeli interpelaciji zahvalila opozicijskim poslancem za medijsko pozornost, saj je bila v enem dnevu več na ekranih kot v vsem svojem mandatu.

Kar sicer daje prav predlagateljem. Že res, da dela malo in še to slabo, toda ob medijsko in politično zanimivejših figurah, ki jih bremenijo veliko hujše afere — zlasti ob Karlu Erjavcu in Milojki Kolar Celarc —, je bila ta interpelacija resnično sama sebi namen.

Sodelovanje, ne velika koalicija

Interpelacija pa je opozorila na dejstvo, da je skorajda nemogoče odstaviti nekoga zgolj zato, ker dela malo ali nič. Kar je dobro za vladno ekipo in slabo za Slovenijo.

Zato ne čudi, da so v desnem delu opozicije, predvsem v NSi, dejavni in da nadaljujejo s pogovori glede ukrepov za znižanje davkov. Ideja velike koalicije je resda daleč od realnosti, a to še ne pomeni, da v politiki ni prostora za sodelovanje.

Morda pa predramijo zaspanost ekipe na Gregorčičevi. Vsi, ki smo po službeni dolžnosti spremljali tiskovne konference ministrov in ministric ob prvem letu Cerarjeve vladavine, smo namreč videli izpraznjenost političnih idej in pomanjkanje kakršnihkoli ukrepov.

Še dobro torej, da prihajajo begunci. Drugače bi za preglasitev vladnega nedela ter afer v paradržavnem gospodarstvu in zdravstvu znova morali uporabiti Janšo — ki pa je passé.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE