iPad Pro je PC killer

11.9.2015 / 06:08 Komentiraj
Applova mega tablica končuje dobo osebnih računalnikov: tablični hardver in softver sta dozorela in se spojila v eno.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Drznem si prerokovati, da bo prodaja PC-jev v naslednjih letih padla še bolj drastično — in to zaradi iPad Proja. — [Fotografija: Apple Inc.]

Tržni analitiki so prejšnji mesec objavili, da je prodaja PC-jev po vsem svetu padla najgloblje v zadnjih dveh letih in da je to samo še dokaz več za vzpon mobilnih naprav in za konstantni zaton osebnega računalnika.

No, to. Drznem si prerokovati, da bo prodaja PC-jev v naslednjih letih padla še bolj drastično — in to zaradi iPad Proja.

Apple je v petih letih in pol prodal čez 270 milijonov iPadov. Zadnjih nekaj kvartalov finančni analitiki niso najbolj navdušeni, ker jih ne prodajajo vedno več. Ampak to se bo zdaj spremenilo.

Zakaj ne uporabljam več iPada

Govorice o novem, večjem, “profesionalnem” iPadu so se pojavile približno v času, ko sem se začel zavedati, da svoj tretji iPad skoraj nič več ne uporabljam.

Air vzamem v roke le poredko, da kaj pobrskam po internetu, večinoma pa ga prepuščam sinovoma, ki na njem igrata svoje priljubljene igrice. Z iPada nisem tvital že sto let.

Za resno delo pa mi ne more služiti — čeprav ne delam drugega kot pišem, editiram, uploadam na stran, eventualno obdelujem fotke, tvitam, postam na FB, mailam. Nič računalniško zahtevnega, ampak heavy-duty.

iPad med iPhonom in MacBookom

Je pa res dvoje:

iPad sem deloma zanemaril zato, ker sem začel intenzivno delati na laptopu in se mi vedno mudi. Ta je tako dober in učinkovit in nanj sem se tako navadil, da na tablico niti ne pomislim.

Druga stvar pa je iPhone. Ne bom ravno rekel, da je 6 Plus bolj praktičen od tablice — razen da je manjši —, imam pa ga vsekakor raje.

Nekaj časa je že zgledalo, da bom iPad vzljubil kot bralnik, ampak zdaj pač nimam časa za branje.

Na dopustu sem poskušal na iPad Airu delati, če se mi ni ljubilo vleči s sabo dvokilskega MacBook Proja — kar sicer počnem vsak dan, večkrat, tako rekoč non stop.

Pa se ni obneslo. Safari mi je živce paral, kadarkoli je bilo treba v CMS narediti kaj več od pisanja in osnovnega editinga. Za te basic stvari je celo iPhone primernejši. Če seveda dela ni več kot za nekaj minut.

Tipkanje

Onscreen tipkanje na iPadu se mi nikoli ni zdelo problem, je pa seveda zamudno prehajanje med appsi. Zagotovo bo zdaj bolje v novem iOS 9, ki bo na iPadu omogočal delitev zaslona med dve odprti aplikaciji (split view). Prav veliko bolje pa najbrž tudi ne: 15 palcev proti manj kot desetim je le 15 palcev, manipuliranje s fajli je v Finderju veliko lažje, ukaz cmd + tab za svičanje med appsi pa nekaj najbolj udomačenega.

V pokrivalo integrirana tipkovnica za iPad Pro je po mojem velik potencial. Res je, celo Apple sam že dolgo izdeluje tipkovnice za iPad, vendar to ni bilo to. To ni bilo res integrirano, bila sta dva kosa. To je vrnitev k fizičnim tipkam in ukazom, ki smo jih navajeni z računalnikov, ki pa se jih po potrebi zlahka znebimo in uporabljamo klasično iPadovo onscreen tipkovnico.

Naslednja važna stvar je Apple Pencil. Tipična Applova zapoznela, tako rekoč navidezna, prekopirana revolucija. — [Fotografija: Apple Inc.]

Apple Pencil

Naslednja važna stvar je Apple Pencil. Sir Jony Ive me je malo razočaral, ker najlepši ravno ni — je pa to seveda revolucija. Tipična Applova zapoznela, tako rekoč navidezna, prekopirana revolucija. Koliko je že teh stylusov? Celo jaz sem jih v petih letih kupil (ali dobil) kakšnih deset (po mojem več kot kulijev).

Zdaj se bodo seveda spet vsi zgražali, da je Apple rabil osem let od prihoda touch screenov — in odkar se je Jobs posmehoval stylusom —, pet let in pol od launcha prvega iPada in štiri leta, odkar je Jobs umrl, da so se po tisočih stylusih stotih drugih firm spomnili izdelati še svoj — take a wild guess! —  Apple Pencil.

Integracija

Ampak zakaj pa ne? To bo zdaj drugače, ker bomo lahko lahko po novem s Pencilom pisali direktno v mail in anotirali beležke v Notesih. In sodeč po predstavitvenih filmih je Applov Pencil funkcionalnejši kot dosedanji. Seveda je pa treba počakati na kak pameten app za rokopisno pisanje. Zaenkrat je najboljši Penultimate, ampak dokler ne bo kakšen integriran v iOS, v različne appse, to ne bo to.

Nova kategorija izdelka

iPad Pro je tako rekoč nova kategorija izdelka. Tablica se je s tipkovnico in svinčnikom premaknila še za korak proti laptopu: odžrla mu bo velik kos funkcionalnosti, obenem pa ne bo zato nič manj tablica. Size doesn’t matter, če govorimo o praktičnosti, ker v žep ne gre nič manj kot Air in Mini. In size does matter, ker za zahtevna opravila so ekrani, manjši od 13 palcev, neuporabni.

iPad Pro je zaenkrat najboljši približek heavy-duty komputiranja s hardversko kombinacijo touch screena in pisala in klasičnih tipk in temu primernega softvera.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE