Dan D-252: Nekoč Zahovič jebal mater Katancu, danes Katanec novinarjem

9.9.2015 / 16:31 Komentiraj
Srečko Katanec: “90% novinarjev nima pojma o nogometu.” — Ampak kakšno je to orožje, ki “predvidoma” ne ubije človeka?
NAROČI SE PRIJAVI SE

Morda se še kdo spomni za Slovenijo nesrečnega svetovnega prvenstva v nogometu v Južni Koreji leta 2002, ko je počilo med takratnim (in sedanjim) selektorjem S.K. in zvezdo takratne enajsterice Z.Z..

Zahovič je Katancu nekaj grdega rekel, ta pa ga je nagnal iz ekipe. Kdo je bil kriv, da Slovenija ni šla naprej? Cela štala je bila. Če že niso pesti pele, so pa vsaj solze tekle (v Seulu). Pred televizorji pa smo pokali od smeha. Vmešavali se sicer nismo, smo se pa po ključu Zahovič ali Katanec razdelili kot na Beatle in Stonese.

Kavč–Klop 0:1

Katanec je bil po včerajšnji zmagi nad Estonijo očitno dobre volje in se je v luči očitkov po sobotnem porazu s Švico obregnil ob znameniti fenomen kavčnih in studijskih selektorjev, pa tudi športnih novinarjev nasploh:

“Strokovnjaki, predvsem tisti, ki imajo trenerske licence in hodijo v studie, naj rajši doma sedijo. […] Jaz sem najboljši trener, ko gledam doma Barcelona–Real Madrid in točno vem, kaj naredi trener nasprotne ekipe narobe.”

“Glejte, spremljam ekipo v nasprotju s tistimi, ki potem pridejo komentirat. To me moti! Oni ne vejo absolutno nič, s kakšnimi težavami se ukvarjamo. Tudi novinarji, velika večina, 90%, sploh nimajo [pojma]. Niti enkrat ne gledajo naših igralcev, ki igrajo v tujini. Preberejo nekaj preko neta, kaj so delali, kaj so povedali… To je danes zelo enostavno, ne? Potem pa komentirat, kaj je vse treba s to reprezentanco naredit.”


Opomba: Urednik Fokuspokusa je na zgoraj polinkani strani MMC kliknil, da podpira selektorja Srečka Katanca, in se s tem uvrstil med ustavno večino (po preštetih glasovih okrog 15:36). Mi smo mainstream.

​Killing me softly. Praviloma.

Dnevnik danes prinaša novico, da Policija razmišlja o (ponovni) uvedbi taserjev.

V tekstu zbode v oči troje:

  • da v Dnevniku striktno uporabljajo izraz “električni paralizator”, kot se v slovenskem ofišl-spiku na dolgo in široko reče tej napravi oz. orožju;
  • da pri opisu delovanja taserja na ciljano osebo uporabljajo izraz, da tok človeka “predvidoma” ne ubije;
  • in da se jim je zdelo potrebno intervjuvati predstavnika organizacije za zaščito človekovih pravic.

Morda pa bi lahko taser s kančkom humorja metaforično poslovenili kot defibrilator? Na fotografiji taser X26 — [Fotografija: Taser International/Wikimedia Creative Commons.] — [Fotografija:

Ad 1 in 2

Sodeč njihovih press releasih je Policija pregovorno funkcionalno nepismena, zato ji ne bi smeli dovoliti, da poleg doziranja informacij, ki jih javnosti privošči, predlaga celo svoj jezikovni stil kot normo.

Morda pa bi lahko taser s kančkom humorja metaforično poslovenili kot defibrilator?

Ker le poglejte ta primer policijskega izražanja: kaj hudiča pomeni, da taser “predvidoma” ne ubije človeka?

Morda to, da ga lahko ubije, ampak da lahko upamo — z dotičnim vred —, da ga v večini primerov ne? You never know?

Ali pa “predvidoma” pomeni, da ga lahko ubije, če ima nesrečnež, ki gre nad policista, slučajno vgrajen bypass in ga mož v modrem nehote in dobesedno scvre?

Ad 3

Zanimivo je, da mediji — in Policija sama — pri teh zadevah praviloma priglašajo k besedi zaščitnike človekovih pravic. Te imajo seveda tudi potencialni kriminalci, ampak to je res malo nenavadno. Človekove pravice so čarobna palčka in deklica za vse.

Pa še to: Varnostna situacija v Sloveniji — na pamet rečeno — ni tako zaskrbljujoča, da bi smeli pričakovati, da se bodo pred policijske taserje metali srčni bolniki in nosečnice, ki jih kot tveganje navaja človek iz AI (Artificial Intelligence).

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE