Politični pregled parketa: Smeh je pol ministrstva za zdravje

6.9.2015 / 06:06 Komentiraj
Cerar se bo moral osebno izjasniti, ali še zaupa direktorju UKC Ljubljana oz. ministrici, ki ga tako neomajno podpira.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Novemu v.d. generalnega direktorja UKC Ljubljana Andreju Baričiču tudi ta teden ni bilo prizaneseno z aferami. Čeprav je že na prvi tiskovni konferenci medije učil pisanja in komuniciranja, še vedno skorajda ne mine dan, da ne bi prebrali kaj novega o sporni preteklosti/poslih/zaposlitvah g. Baričiča ali institucije, ki ji načeluje.

Peklar, Urška, pa še Vrhunec

Tako smo samo v zadnjih nekaj dneh izvedeli za njegovo poslovno sodelovanje z Leonardom F. Peklarjem in posojanje enega od Baričičevih številnih podjetij za najem blagovnih znamk iz stečajne mase Plesne šole Urška.

Vrhunec zdravstvene sage pa je, da je zaposlil svojega predhodnika Simona Vrhunca, ki bo po novem pooblaščenec za informacijsko varnost v največji slovenskih bolnišnici.

Za tiste s krajšim spominom: taisti g. Vrhunec se je pred dobrim letom znašel med pridržanimi, ko je NPU preiskovala sum korupcije v zdravstvu. Zaradi nezadostnega obvladovanja procesov in slabega finančnega stanja v UKC mu vlada ni podelila novega mandata — zdaj pa vendarle ostaja v hiši.

“Kvazimediji”

In g. Baričič? V včerajšnjem intervjuju za Sobotno prilogo Dela je znova ostro napadel medije. Tisti, ki si drznejo pisati o mahinacijah, so po njegovem “plačani mediji”, ki “izvajajo agresijo”, in “kvazimediji, skozi katere zainteresirane skupine ustvarjajo gonjo […] proti osebi, ki ni njihova”.

Če pri vseh teh komunikacijskih polomijah in zvrhanem košu afer pričakuje, da bodo mediji namesto o spornem poslovanju in kariernih stranpoteh direktorja poročali o zdravem življenjskem slogu, je to bolj kot vprašanje zdravega življenja vprašanje zdravi pameti.

Zato ne čudi jasno sporočilo prvega moža zdravniške zbornice dr. med Andreja Možine. Ta je pred kamerami povedal, da g. Baričič “brez integritete” in da je neprimeren za vodenje institucije, kakršna je UKC.

Smeh je pol zdravja

Ministrica za zdravje ostaja neomajna: “Ni nobenih razlogov ta trenutek, da ne bi užival mojega zaupanja,” je v sredinih Odmevih zatrdila ga. Milojka Kolar Celarc.

Februarja ni zaupala g. Vrhuncu, danes pa zaupa direktorju, ki je — poleg vsega drugega — z Vrhuncem podpisal pogodbo o zaposlitvi. Bojda zato, ker je prejšnji direktor imel v pogodbi člen, da po prenehanju mandata ostaja v UKC. 

Če so se v ministričinem kabinetu odločili, da bodo zdravstveno sliko Slovenije reševali s starim pregovorom, da je smeh pol zdravja, je šlo predaleč. Ni več smešno. Edino, kar je v zgodbi še ostalo smešnega, je argumentacija ministrice, da je usoda direktorja UKC v rokah strokovnega sveta institucije. V katerem ima večino — ne boste verjeli — vlada.

Eno je jasno: nekdo bo kmalu na odstrelu. V tej zgodbi namreč ne bo zmagovalcev, smo le poraženci. Poražena je politika, ki ne zmore — ne upa? — terjati odgovornosti. Poraženci so strokovnjaki in odličnjaki med zaposlenimi, ki jih v UKC vendarle ne primanjkuje. In nenazadnje smo poraženci državljani, ki ves ta cirkus spremljamo in plačujemo.

Zakaj padajo glave?

Če v primeru Erjavec premier Cerar ni zmogel poguma, da bi terjal politično odgovornost objektivno odgovornega ministra, bi moral po mizi udariti vsaj zdaj. Afere se množijo. Samo vprašanje časa je, kdaj bodo o odgovornosti povprašali tudi njega.

Javnost zato pričakuje odgovor, ali g. Cerar zaupa šefu ene pomembnejših institucij v državi in — posledično — ministrici za zdravje, ki z vztrajanjem pri svojem še najbolj škoduje zdravstvu.

Pričakovati strukturne reforme zdravstva pa je tako ali tako stvar znanstvene fantastike. Odsotnost reform je stvar učinkovitosti, vztrajanje pri spornem direktorja pa stvar integritete.

To se praviloma konča s padanjem podpore javnosti. In v politiki seveda padajo glave prej zaradi tega kot pa zaradi nesposobnosti.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE