Ruska anti-ISIS intervencija v Siriji, ki je ni bilo

2.9.2015 / 17:00 Komentiraj
Izraelci lansirali, Srbi in Hrvati povzeli, svet ignoriral, Rusi demantirali — vendar ni zvenelo kot prvoaprilska šala.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Včeraj proti večeru sem dobil po Vibru mesidž od kolega — ki ni novinar —, da je Rusija začela vojaško intervencijo proti ISIS v Siriji. Link je peljal na članek na beograjski B92, objavljenim 1.9. ob 11:30.

V njem je bilo rečeno, da je Rusija razporedila mige 31 v bazi v okolici Damaska — pod kontrolo predsednika (in vrhovnega poveljnika) Bašarja al Asada —, ki da bo izhodišče za napade na ISIS. In še, da bo v naslednjih dneh iz Rusije prišlo “na tisoče inštruktorjev, tehnikov, pilotov in svetovalcev”.

Russia Today je kontaktiral avtorja prvotnega članka na Ynetu, vendar ta virov ni hotel razkriti. Zagotovil pa je, da so kredibilni. — [Screenshot: Fokuspokus/Ynet.]

“Končno!” — Not so fast…

B92 je citiral izraelski news portal Ynet, ki je 31.8. ob 15:34 objavil članek na to temo, sklicujoč se na “zahodne diplomate”.

Potem se je prav tako po Vibru oglasil še drug kolega — novinar, urednik — s pripombo: “Končno!”

Vse skupaj se mi je zdelo precej šokantno, zato sem začel preverjati.

Našel nisem nič, kar bi to novico potrdilo — pa sem preveril BBC, Guardian, New York Times, Washington Post in vse slovenske medije. Nič.

Podobno novico sem nazadnje našel še v Večernjem listu, objavljeno 1.9. ob 18:50. Članek je bil razširjen z informacijo, da je intervencija sporazum med Rusijo, Egiptom in Iranom, in je že problematiziral dejstvo, da ZDA nočejo sodelovati z Asadovim režimom, medtem ko Rusije to ne moti.

Démenti

Potem sem pobrskal še po angleško govorečih ruskih medijih in na Russia Today našel 1.9. ob 15:43/17:29 objavljeno/updatano novico o demantiju novice o intervenciji. To da so zanikali ruski vojaški viri. RT je tudi kontaktiral avtorja prvotnega članka na Ynetu, vendar ta virov ni hotel razkriti. Zagotovil pa je, da so kredibilni.

Zaenkrat torej ne bo nič iz tega. Očitno.

Ne bi me pa presenetilo, če bi se Putin res odločil za to tvegano, a smart taktično potezo. S tem bi si v globalni politiki samo še okrepil pozicijo vizavi ZDA in EU — čeprav bi s španovijo z Iranom mednarodne odnose obenem samo še bolj zakompliciral.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE