Politični pregled parketa: Erlah, Erjavec, Endlösung

30.8.2015 / 06:10 Komentiraj
Mnogi se sprašujejo, kaj čaka Cerar. Res moraš biti mazohist, da kljub možnosti, ki se ponuja sama, Erjavca obdržiš.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Konec dopustov običajno pomeni tudi konec ležernosti v politiki, medijih, državi. S to razliko, da je bila bera kislih kumaric — če ne štejemo Erjavčevih zunanjepolitičnih ekscesov — letos podpovprečna. Uvod v novo sezono političnega cirkusa pa je že postregel z vsebinskimi in komunikacijskimi vložki.

Malo, pa še to slabo

Da vlada dela malo, pa še to slabo, je v političnih kuloarjih že fraza. In kot bi nas na Gregorčičevi hoteli opozoriti, češ, “we’re back”, so že v prvem podopustniškem tednu nadaljevali s staro prakso vladarsko—komunikacijskih polomij.

Ministrici za delo, družino in socialne zadeve se z odpisom dolgov — čeprav bi bolj demagoško temo težko našli — ni uspelo pomembno zavihteti na lestvicah priljubljenosti, pa tudi blamaža z razpisom za štipendije za deficitarne poklice ji pri tem tudi ne bo pomagala. Kvečjemu nasprotno.

A to ni problem enega ministrstva in ene ministrice, temveč je pokazatelj stanja na Gregorčičevi. Ker sistem ni deloval, vsi niso imeli enakih možnosti, zato so se odločili razpis ponoviti, je pojasnila Kopač Mrakova. In z opravičilom napovedala nov razpis.

Ministrica pa se obenem tudi zaveda, da bo “tudi 11. septembra zavladala zmeda”. Kako prijazno od nje, da nas je opozorila vnaprej. Čeprav bi bilo morda bolje, da probleme rešuje, namesto da jih napoveduje in se zanje opravičuje.

Kadrovska podhranjenost

Za zmedo naj bi bila kriva (tudi) kadrovska podhranjenost na njenem ministrstvu — in to na tistem ministrstvu, ki velja za hišno ministrstvo stranke SD in ki so ga — z izjemo obdobja obeh Janševih vlad — vodili strankarski kolegi Kopač Mrakove — od leta 2002 več kot 8 let!

Namesto opravičevanja javnosti in izmikanja krivdi se lahko ministrica sprehodi do strankarske centrale na Levstikovi 15 in o stanju spregovori s kolegi: Dimovskim, Pahorjem (kot ex-premierom iz vrst SD), Svetlikom… Ni hudič, da ne najdejo krivca.

Kadrovsko podhranjen pa je po novem tudi DARS, saj so družno odstopili vsi nadzorniki — razen Roberta Lična. Razlog? Politični pritiski. Resorni minister naj bi od prvega nadzornika namreč zahteval, da ta zamenja predsednika uprave Darsa, česar pa slednji “brez zakonitih ali poslovnih razlogov” ne bo storil.

Legitimno. Le da mediji že dlje časa opozarjajo na nepravilnosti pri poslovanju družbe. In zopet je minister zaradi slabe komunikacije na prepihu, saj mora javnosti in šefu pojasnjevati svojo vlogo v avtocestni zmešnjavi.

Erlahova rešitev begunske krize

Vrhunec komunikacijskih polomov tedna pa gre vendarle pripisati Sebastjanu Erlahu, ki je na Twitterju šeral svojo vizijo reševanja begunske krize.

Ta sumljivo spominja na “Endlösung der Judenfrage” oz. dokončno rešitev judovskega vprašanja, kot so si ga predstavljali nacisti.

Lokalnemu Eichmannu je sicer nevredno namenjati medijski in kolumnistični prostor, a je zaradi zavrženosti izjav potrebno narediti izjemo in glasno obsoditi tvite, ki niso le žaljivi in primitivni, temveč bi morali postati — tako v blogu dr. Vinko Gorenak — predmet policijsko tožilske preiskave.

Na tem mestu pozdravljam enostnost Slovenije (medijev in politike), ki je nevarne blodnje obsodila. Naj se nekdanji dobitnik Meškove nagrade — prav lahko se zgodi, da mu jo bodo zaradi izjav odvzeli — na blogu še tako izmika, dejstva in izjave so jasne. Posledice pa tudi, upam.

Erjavec ne bo rušil vlade

Pa vendar se najdejo tudi pozitivne novice. Erjavec je namreč obljubil, da vlade ne bo rušil — niti v primeru, da bi Cerar zahteval njegov odstop. Kar je povsem verjetno, saj Desus nujno potrebuje mesto v vladi, torej položaj blizu korita in odločanja o denarnem toku. Opozicije zagotovo ne bi preživeli, vsaj ne za dolgo.

Mnogi se zato sprašujejo, kaj čaka Cerar. Res moraš biti mazohist, da kljub možnosti, ki se ponuja sama, Erjavca obdržiš v kabinetu.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE