Politični pregled parketa: Erjavec, Trump, Hojs in drugi klovni

9.8.2015 / 06:06 Komentiraj
Morda najboljša politična poteza Cerarja do sedaj je bil “dogovor” z Erjavcem, da bo slednji v aferi arbitraža — tiho.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Tako je namreč svoj komunikacijski mrk zunanji minister komentiral na tiskovni konferenci, na kateri je moral pojasnjevati marsikaj — toda pojasnil seveda ni ničesar. Razen, da je ostal na dopustu. Saj je vendar plačan vnaprej, ne?

Če nič drugega, je Erjavec znova prehodil pot od junaka do bedaka, ko je pred dnevi Abrahamovo nominacijo komentiral kot popolno zmago domače diplomacije. No, ko je arbiter zdaj odstopil, Erjavec tega začuda ni percipiral kot poraz. Čeprav je slovenska diplomacija na najnižji točki od osamosvojitve.

Upokojenci so dobili regres!?​

Diplomatska polomijada in komunikacijski fiasko bi odnesla vsakega ministra. Le Erjavec se šlepa na koalicijsko računico, ki se brez DeSUS pač ne izide.

Odtod njegova samozavest, ko na vprašanje o arbitraži poniglavo odgovarja z evri, ki da jih je zagotovil upokojencem. Kako kaj arbitraža, gospod Erjavec? Hja, upokojenci so prejeli regres. Neresno, nesprejemljivo, nevredno institucije, ki jo zastopa.

Že zaradi te izjave, s katero pred interes države postavlja interes geriatrije, bi Erjavec moral zapustiti mesto zunanjega ministra.

Ameriški Erjavec ali slovenski Trump?

Krivec za Erjavčevo “junaštvo” je impotentni predsednik vlade, ki ne zmore poguma za odstrel najšibkejšega koalicijskega člena. Čeprav so mu naklonjene vse notranjepolitične zvezde: podpora politike, podpora medijev in podpora javnosti.

Čas bi bil, da se ozre čez lužo in analizira preliminarne volitve republikancev: tam so lokalnemu klovnu Trumpu hrbet obrnili vsi: vodilni v stranki, mediji — celo “desna” televizijska mreža Fox ga je na prvem soočenju republikanskih kandidatov sestrelila — in donatorji, med katerimi kraljujeta brata Koch in njuna mreža milijarderjev.

Resda je v prvem soočenju blestel Trump, a v izjemno negativni luči. Fokusna skupina je Trumpov nastop ocenila kot “disaster”. Izpadel je kot negativec in zajedljiv klovn.

A ZDA imajo to prednost, da Trumpove izjave ne reprezentirajo države, Erjavčeve pa ja. In v tem je temeljni problem.

PR fiasko

Tokratna situacija je namreč bolj kot diplomatski popoln komunikacijski fiasko države in njenih institucij. Medtem ko je hrvaški komunikacijski okvir vseprisoten, je slovenski komaj slišen. Hrvaški politiki nastopajo v vseh pomembnejših domačih medijih, naših za mnenje ne povpraša niti PiL. In objektivna odgovornost leži — naj se še tako trudi preložiti krivdo — na Erjavcu.

Če se Cerar ne ogradi od mednarodnega troublemakerja, prevzema krivdo na svoja pleča.

Hojsić in drugi podalpski Hrvati

A medtem ne počiva niti glasna manjšina na desnici. Gospod, ki se mu je Nova Slovenija odrekla in je nov dom našel v strokovnem svetu SDS, je na Twitterju ugotavljal, da naj odločitve (mednarodnih institucij) spoštujemo le, če so nam naklonjene. Če institucija odloči po naše, je legitimna, sicer pa ne.

Ali torej obstaja razlika med hrvaškim nacionalističnim diskurzom, ki negira institucionalizem in mednarodno pravo, in diskurzom domačih samozvanih domoljubov?

Aljažev stolp

Ob 120-letnici Aljaževega stolpa, simbola slovenstva na vrhu Triglava, bi lahko prisluhnili tudi modri misli tega velikega Slovenca: “Sovraštvo ne rodi sadu, v prijateljstvu se lepo živi.” Tisti, ki politično kariero gradijo na domoljubju, besede Jakoba Aljaža vse prevečkrat preslišijo.

Spet drugi pa ne zmorejo niti minimalne kritične distance, da bi obsodili plakat na neki policijski postaji. Ukvarjanje z nekaj litri slane vode, nekaj metri zemlje, enim plakatom in usodo nekega ministra je najboljše zagotovilo za nadaljevanje reformnega statusa quo jeseni.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE