Politični pregled parketa: Dumb and Dumber 3 od Haloz do Haaga

27.7.2015 / 06:08 Komentiraj
Spet ta Han. Na vprašanje Pop TV, ali je koalicija pomembnejša od odgovornosti Karla Erjavca, je odgovoril: “Absolutno.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Začetek letošnjih parlamentarnih počitnic je bil razočaranje. Pa ne toliko za predsednike strank, ki so morali prestaviti zaslužen dopust in se nastaviti fotografom na skupnem sestanku pri premieru, temveč bolj za nas, ki si zaslužimo dopust od afer.

“Popolni idiot”

Na drugem koncu sveta namreč bijejo veliko pomembnejšo — in zanimivejšo — bitko, bitko kot največji politični show na svetu. Trajala bo do 8. novembra 2016, ko bodo ZDA dobile 45. predsednika.

To zagotovo ne bo postal “najbogatejši slovenski zet” Donald Trump, čeprav po nekaterih anketah zaseda prvo mesto med republikanskimi kandidati.

Po seriji spornih izjav — najbolj je odmevala tista o mehiških “posiljevalcih in roparjih”, je prekipelo celo slavnemu republikanskemu mastermindu Karlu Rovu, ki je Trumpa označil za popolnega idiota. Prav veliko mu ne bo pomagala niti podpora Dennisa Rodmana, ki je pred časom “svojemu prijatelju” — to je citat — Kim Jong-Unu v čast igral košarko in prepeval.

A pustimo ameriške posebneže in se vrnimo k lokalnim.

Butec in butec

Začetek tedna je še nekako obetal počitniško nezanimivost, vendar sta kmalu udarila “dumb & dumber” slovenske politike. 

O Pahorjevem flirtajočem populizmu je na Fokuspokusu pred dnevi pisal že Boris Vezjak in zadel: “Kar ga kvalificira za prvega človeka v državi, je razpoložljivost za selfije. Za najpomembnejšo pozicijo v državi zadostuje razposajena selfi narava patološkega narcisa.”

Zmagovalne formule nima smisla menjavati. Če je zmagal s poceni populizmom, je zanj edino smotrno, da s tem nadaljuje. Prisluškovalno afero, ki v teh dneh pretresa Slovenijo in Hrvaško, je naprimer komentiral kar med pospravljanjem sena na eni izmed hribovskih kmetij v Halozah. Kot bi za oddajo Ljudje in zemlja komentiral vpliv vročine na pridelke, ne pa govoril o eni najpomembnejših tem ta trenutek.

Vpliv vročine

A vsaj prikazal se je — kar je več, kot lahko zapišemo za pregovorno zgovornega zunanjega ministra, ki si je že pred časom prislužil opozorilo Haaga zaradi (nepremišljenih) izjav o slovenski zmagi v arbitražnem postopku.

Afero so zakuhali član arbitražnega sodišča Jernej Sekolec in agentka pri sodišču Simona Drenik ter hrvaški neznanec ali bolj verjetno agencija, ki je njune pogovore poslušal(a) in prepisal(a).

Predsednik kluba slovensko-hrvaškega prijateljstva Božo Dimnik je afero za časnik Finance pokomentiral: “Vsepovsod se tako pogovarjajo, ampak nikjer tako amatersko. Sram me je, da imamo take ljudi na pomembnih položajih.”

Amaterizem zunanje politike

In res, amaterizem zunanje politike, ki naj bi služila (pravemu) nacionalnemu interesu Slovenije, se je v prisluškovalni aferi pokazal v najhujši luči. Ni čudno, da v teh dneh dežujejo pozivi k odstopu večnega ministra.

Včeraj, ko se je le odločil prekiniti dopust, je presenetil z izjavo, da ne izključuje “možnosti odstopa”. Seveda pa ni povedal, kakšna bi bila cena za to — verjetno vladna kriza in tudi predčasne volitve.

Zato je tak scenarij manj verjeten. To dokazuje tudi podpora vodje poslanske skupine SD. Na vprašanje Pop TV, ali je stabilnost koalicije pomembnejša od odgovornosti Karla Erjavca, je Han namreč  odgovoril: “Absolutno.” 

Le zakaj bi padale glave, če pa lahko zamižimo na obe očesi? Saj vendar lahko padajo samo politični standardi in druge, od Erjavca manj pomembne stvari. Kot na primer ugled države.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE