Proba/Test (3.): Kaj ljudje sploh hočejo/pričakujejo od Apple Watcha?

26.7.2015 / 06:06 Komentiraj
Nobena ura ne more biti revolucija. Tudi Applova je samo ideja, čému lahko ura služi — razen da vemo, koliko je pač ura.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Tisti, ki so vnaprej šimfali Uro, so imeli kao prav: res ni funkcionalna. Aha. Ampak kaj pa ste mislili z njo delati?

Na njej ne moreš pošiljati mailov in (normalnih) mesidžev ali odgovarjati nanje. Ne moreš tvitati, facebookati. Pravzaprav sploh ne moreš nič napisati nanjo. Tako rekoč ni interaktivna. Bereš lahko, srčke, rožice, fancy čačke in heartbeat pa lahko pošiljaš samo tistim, ki imajo tudi Apple Watch. Teh pa je zaenkrat skoraj natanko — zero.

No, lahko pa tudi kaj poveš in pošlješ kot zvočni posnetek ali pa se malo poafnaš v angleščini in naročiš Siri, da dostavi prejemniku.

Od zapestja do komolca

Saj. Le kako bi lahko tipkal na 390 × 312 oz. 340 × 272 pikslov velik zaslon? Ali bi morala biti v landscape formatu od zapestja do komolca, da bi bil prostor za tipkovnico? Ali pa si morda želite eksterno, fizično bluetooth tipkovnico? Aja, ne, saj imamo vendar iPhone v žepu ali na mizi, samo roko je treba iztegniti.

Ampak zakaj bi potem človek imel Apple Watch, če pa ima že iPhone v žepu? Kaj ljudje sploh hočejo od Apple Watcha?

V bistvu to, da bi Apple enkrat res falil. In vsi ta pametni geeki dolgočasni tipkajo na svoje Windowse ali na Linux, da je falil, ker še ni in ne bo prodal toliko Apple Watchev kot iPhonov.

PING!

Dobim mesidž: ping! Dobim mail: ping! Dobim reply na Twitterju: ping! Dobim like na Instagramu, Facebooku: ping! Ali mi je vse to treba (takoj) vedeti? Ne. Ne nujno. Ponavadi ne. Okej, skoraj nikoli ni panike. Bom pogledal? Mogoče. Dvignem zapestje in si mislim: “Oh, spet ta.” Ali pa: “No, končno…” Ali pa je kaj nujnega. Ali kaj hudiča je zdaj to. Ne vem. Enkrat ja, drugič ne. Klice že prevzemam, jasno, sicer pa po želji in razpoloženju, glede na situacijo. Mogoče celo na uri, če grem imam v eni roki vrečko, v drugi pa cigareto, ali na kolesu. Če bom pri volji za pisen odgovor, pa se bom potrudil in vzel telefon iz žepa ali iPad iz torbe ali pa bom odgovarjal kar na laptopu, če sem ravno pred njim.

Edini problem v tem vidim v sinhronizaciji notifikacij. Dovolj mi je teh zvočnih signalov. Kar naprej nekaj piska. Po zvoku vem, kaj je prišlo. Enkrat bom imel vsega dovolj in si vse skupaj odklopil.

Prejšnji teden, ko sem testiral Apple Watch, sem bil še nepripravljen. Nekdo me kliče, zvoni pa iPhone, iPad, Mac in Apple Watch. En klic, zvonijo pa štiri naprave! In od teh dve ne nehata zvoniti (takoj), ko na tretji ali četrti od njih dvignem!

Apple Watch imam na sumu, da bi lahko naredil malo reda pri tem piskanju in vzpostavil prioritete.

Lifestyle

Apple je z novim produktom zaostril svoje lifestyle ambicije.

Ure in urarstvo so bile nekoč vrhunska finomehanična tehnologija in dizajn, vendar obenem tudi fashion. Ko jih je masovna produkcija pocenila in poenostavila, so postale kar nekaj na zapestju za spremljanje minevanja časa in seveda znamenje konservativnosti.

Swatch je delal kontra in uvedel uro kot nonkonformizem. Ampak dolgo to ni trajalo. Če si hotel biti nekaj posebnega, nisi nosil ure ali pa si dal zanjo célo premoženje.

Do pametnih ur ni bilo na trgu nič več pametnega: zapestna ura je bila samo še ničvreden ali predrag nakit, ki so ga kupovali tisti, ki niso hoteli zamujati, ali pa so si dajali potuho z različnimi oblikami telovadbe. Pa tudi ko so prišli smart watchi, ni to bilo nič takega. V bistvu samo malo prepakirano.

Nerevolucija. Ne evolucija.

Nobena ura ne more biti revolucionarna, tudi Applova ne. Ura je fizično premajhna stvar, da bi lahko bila ne vem kako interaktivna. Apple Watch je samo ideja — in to dobra —, kaj bi še lahko z uro počeli in izvedeli razen tega, koliko je pač ura. Apple jo je povezal s telefonom, da je bolj pametna. Sama zase bi bila en tak miniaturiziran, disfunkcionalen iPhone. Vanjo so natrpali cel kup zadostnih funkcionalnosti — ki jih bo sčasoma še več, veliko več —, od katerih so lahko vsak šalabajzer izbere nekaj tisih, ki mu odgovarjajo:

Komunikacije. Vklopljene notifikacije znajo biti zelo stresne in ob čekiranju tudi nevljudne do okolice. Dobro boste morali premisliti, katere boste prejemali na Apple Watch in katerih ne. In kolikorkoli že jih boste prejemali, trajalo bo nekaj časa, da se ljudje okrog vas navadijo, da vas ne zanima vedno, koliko je ura, kadar pogledate na uro — pa da se tudi vi sami skulirate in se naučite pretvarjati, kot da se nič ne dogaja.

Produktivnost. Včasih boste preverili koledar ali opravila. Ne vem kaj si ne bi vnašal na uri, mogoče with a little help from my friend Siri, ampak na uri imate vse — ThingsClearTodo CloudOmniFocus (2) itd.

Rekreacija. Kot sedentaren tip nisem ciljna skupina za te zadeve, vendar vem že iz iPhonovega Health appa, da je spremljanje podatkov o bazičnih fizičnih aktivnosti kot so koraki, razdalja in nadstropja (plus prevožena razdalja s kolesom) zanimivo in da lahko na človeka deluje stimulativno. Dopuščam možnost, da bi z Apple Watchem prehodil, prevozil ali celo pretekel še več. Sodeč po obnašanju otrok, ki sta začela po zaslugi Apple Watcha tekmovati v največji vročini, kdo bo pretekel več, je to upravičeno domnevati. Kdo ve, seveda, kako dolgo bi to veselje trajalo. Božiček definitivno ne bo prinesel zaželenega Apple Watcha. Kaj šele dveh.

Fotografija. Apple Watch je daljinc za fotoaparat. Zdaj si lahko kupite najcenejši škart od selfi palice brez bluetooth sprožilca.

Čas. Pa če ne bi imeli Apple Watcha za nič drugega kot za gledanje na uro, je to dovolj. Odvisno od tega, ali ste pripravljeni špendirati za ročno uro 400€ ali celo dvakrat, trikrat toliko. Če ja, jo boste imeli, če ne, pa pač ne. Jaz si jo bom definitivno nabavil. V življenju sem se navadil živeti brez ure, ker ni bistvena, ampak če si bom že kupil kakšno, si bom Apple Watch, ker mi je všeč. Z drugimi res ne bi vedel kaj početi, predvsem pa jih ne bi imel za modni dodatek. Že za pol cenejše ali najcenejše bi mi bilo žal denarja.

Če si bom že kupil uro, si bom Apple Watch, ker mi je všeč. Že za pol cenejše bi mi bilo žal denarja. — [Screenshot: Apple Inc./Galeries Lafayette/Fokuspokus.]

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE