Za tango s TV terapevtko Zvezdano sta potrebna dva vijoličasta enoceličarja

24.7.2015 / 06:03 Komentiraj
Zvezdana. Ob sobotah na TVS2. Intimno o seksu, ljubezni, boleznih. Znani se izpovedujejo, jočejo na vijoličnem fotelju.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Neznanim junakom je odklenkalo, čas je za trpeče zvezde. Zvezdana je šov, resničnejši od resničnostih šovov. Nadudarec in protiutež “kr enim modelom”.

Da pa je vendarle samo šov, nam pokažejo tudi tako, da vidimo studio s snemalci, tajnicami režije. Ne jemljite nas smrtno resno, samo TV oddaja smo.

Vsaka oddaja je tudi izpoved Zvezdane same. Doda še kanček svoje zgodbe, sladkobno bere v offu o tem, kako jo vidi, zvezdo gostujočo. Osebno. Res.

Poleti je to nevarno. Ker kombinacija švica in sladkorja ne dišita.

Resničnost in šovi

Vseeno mi je, ali gre v resničnostnih šovih za enocelične nabirke — edina in nedeljiva možganska celica — nikoli odraslih, popolne poroke, kmetije, plaže, pevske šove.

Morda so nekateri nekoč že bili znani. Pozabljeni si terapevtsko dvigujejo samopodobo. Kje so agenti za talente? A ne lezejo v vsako vas, jamo, garažo, klub in gozd, da bi našli novo, sveže in neznano? Sedijo doma pred tevejem? Gledalci potrebujejo veliko in hitro, kot flajšmašina so, ki non-stop dela. Hitro prebavljajo in pozabljajo. Ostane samo celulit od sedenja in žvečenja kokic na kavču.

Šov Bog ne daj, da bi crknu televizor je poskrbel za nadgradnjo. Ko presežeš neumnost z novo, večjo neumnostjo. Anonimneži gledajo anonimneže na TV ekranih. Odlično, na komercialki gledalci kritizirajo nacionalko. In je še vedno dolgčas.

Ni treba, da zares kaj znaš. Dovolj je, da si po tridesetem nedorasel primerek, debela ženska s kosmatimi pazduhami in že si glavna zvezda.

Za tango sta potrebna dva enoceličarja

Ljudje se prepoznajo. Odtod ta silna gledanost in popularnost. Efekt zrcala. Ni treba, da zares kaj znaš. Dovolj je, da si po tridesetem nedorasel primerek, debela ženska s kosmatimi pazduhami in že si glavna zvezda.

Če so nekoč iz medijev štrteli politiki, igralke, pisatelji, kak znanstvenik, so danes glavne zvezde anonimneži. Upor malomeščanov je s TV šovi dosegel evolucijski preobrat. “Ne bomo gledali nekoga, ki ve več in zna bolje kot mi. Klinc jih gleda! Mi kavč junaki tudi štejemo!”

Pisatelj in kolumnist Miha Mazzini je na pogovoru pred kavarno Goga v Novem mestu lepo povedal, da moraš biti cirkuška atrakcija, če hočeš večjo gledanost, ogromno klikov, popularnost. Freak show.

Redko grem k frizerki, vsakič hitreje prelistam strokovno literaturo — rumene medije. Ker ne poznam ljudi, pojma nimam kdo so. Tu in tam morda koga prepoznam, ker sem jih videla pred meseci v isti reviji. Znani so, ker so znani. Kaj delajo, od česa živijo, ne vem.

Sumim, da so iz štosa znanih slovenskih bratov. Vozita se v športnem avtu: “Kako je pa kaj mama, si jo kaj videl?” vpraša manj znani bolj znanega brata. Nakar ta pribremza na bencinsko postajo, se ustavi pri bankomatu, dvigne keš in reče: “Mama je okej, lepo naju pozdravlja.”

Sponzoruše

So novodobni junaki in junakinje sodobne sponzoruše, ki se hranijo z medijskim posiljevanjem, medtem ko jim mame doma kuhajo in zamrzujejo hrano na zalogo?

Ker od tega, da so znani, ker so znani, prav gotovo nimajo za položnice. Ali so spremljevalke in spremljevalci za fotografiranje za keš? Resno me zanima, kako ti ljudje zaslužijo za preživetje.

Morda se bo kdo od njih nekoč znašel pri Zvezdani in ji skrušeno priznal, da mamina penzija ni bila dovolj za oba v času TV slave in da zdaj išče delo.

Rumeno in vijolično

Doslej so sedeli pri Zvezdani na vijoličnem fotelju Rebeka Dremelj, Salomé, Alenka Gotar z mladim fantom, vsi znani obrazi in glasovi. No, Milena Miklavčič, avtorica knjige Ogenj, rit in kače niso za igrače: Kako so seksali in rojevali pred sto leti sama po sebi ni hotspot.

Morda v njeni knjigi najdemo sodobne posledice tudi za novodobne junake. Na koncu so stvari preproste: iz posesivnih mam, zatrtih očetov, poznega poljubljanja z jeziki in slabega seksa so se rodili otroci, ki zdaj životarijo pred televizijo.

Oddaja Zvezdana je zabavna, čeprav dvomim, da je to njen namen. Režala sem se, ko je Salomé izjavila, da zdaj, ko nima več penisa, za hetero moške ni več zanimiva. Ali pa ko je Rebeka Dremelj — preden je zajokala — rekla, da “rabi, da jo nekdo psihira, da se ukvarja z [njeno] psiho”.

Od tega, da je zbolela za rakom in da je sedaj okej — kar me veseli —, nimam nič. Ja, v vsaki družini je tak ali drugačen rak. Lekcija za bolne, bližnje — dvomim pa, da za vse druge.

Smeh namesto joka

Nak, Zvezdana, iz tujih tegob ali napak se ne bomo kaj dosti naučili. Se bo mama mladega fanta Alenke Gotar morda zaradi oddaje sprijaznila z dejstvom, da je fantova punca njenih let, ga poklicala in ga sprejela, kakršen pač je? Kdo bi vedel.

Okej, da se Zvezdana pogovarja o slovenskih tabujih. To rabimo. Vijolična je v tem primeru barva patetike, čustveno predimenzionirane, nenehno kičaste izpovednosti, tudi TV terapevtke same.

In zato se režim, namesto, da bi jokala z gosti. Če bi bilo to v več je manj stilu, pa se najbrž ne bi smejala.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE