Apple Watch na preizkušnji (1.)

21.7.2015 / 06:07 Komentiraj
Osnovni model. 399€. Bel pašček. Iz fluorelastomera, s stainless steel bunkico, kot bi rekel Jony Ive. Ta mala, 38-mm.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Uro lahko nosimo na levem ali desnem zapestju, lahko pa izberemo tudi, na kateri strani hočemo imeti krono. Spodaj polnilec: en tak poščat MagSafe, ki ga prilepimo na hrbet s senzorji srčnega utripa.

Definitivno ne bi imel ure z belim paščkom. Nobene.

Kakorkoli, nisem v situaciji, da bi bil izbirčen: Apple Watch sem dobil na probo od Simobila za tri dni. Dvignil sem jo pri Lanu Orthaberju, katerega uradni opis delovnega mesta v fusnoti elektronskih sporočil je “storytelling engineer”.

To mora biti sanjska služba!

Well, here’s the story.

Skratka…

Osnovni model. Najcenejši. 399€. Bel pašček. Sport band, white. Iz elastomera. Pravzaprav fluorelastomera, s stainless steel bunkico, kot bi rekel Jony Ive. Ta mala, 38-milimetrska. V bistvu ženska, kot se korektnosti na ljubo ne reče.

Nimam ravno rudarskih šap — ne pa spet po drugi strani kot Chopin, no —, ampak na moji roki zgleda premajhna. In ker imam dokaj močno zapestje, si zapenjam pašček na zadnjo luknjo. Zelo nerodno. Tudi če bi si zapenjal na sredinsko (4/7). Vsaj od začetka.

Nalašč sem bil malo patetičen in jezikovno zafnan. Kot potrošnike nas navajajo, da smo pozorni na stainless steel bunkice na pasovih za ure in na materiale, ki se jim reče fluorelastomer, moj bog.

Naštimal sem si jo za na desno zapestje. To pa zato, ker mi gre na živce moja leva roka. Mogoče bom potem zamenjal. Bom videl.

Na desnem zapestju, ker ne maram svoje leve roke. — [Fotografija: Marko Crnkovič.]

Prvi, splošni vtisi

Prvi, splošni vtisi so naslednji:

  • Ure nisem nosil ves dan, ker sem jo pol dneva polnil. Dobil sem jo z izpraznjeno baterijo. Zdelo se mi je, da se zelo počasi polni. Ni pa se mi potem zdelo, da se hitro prazni.
  • Za razliko od drugih Applovih naprav Ura ni intuitivna. Nisem si še zapomnil vseh gest — tapkanja, močnega pritiska, svajpanja levo-desno in gor-dol in pritiskov na kronico in home button. Dobro, zapestje zna dvigniti vsak. Bral sem že, da se je človek ne navadi hitro, pa nisem verjel. Zdaj nisem prepričan, da se je bom v treh dneh sploh navadil.
  • Ura mi je sicer všeč — mislim kot modni dodatek. Kot rečeno, že nekaj let ne nosim ure, jo pa pogrešam. Poln kovček imam tega, da vlečem telefon iz žepa ali pritiskam gumbe, če hočem preveriti uro. Nikoli nisem nosil fancy ur — no, swatche včasih serijsko —, dragih pa sploh ne, najdražja je bila ena Junghansova, za 400 mark, Max Bill design, moj letnik, pred 15 ali 20 leti, prav slabo vest sem imel, sicer lepa.
  • Apple Watch bi lahko nosil. V prihodnjih dneh bom videl, ali je v resnici sploh kaj uporabna. Zaenkrat zgleda precej useless. Konekšn z iPhonom mi načeloma ni všeč. Občutek imam, da se mi bluetooth vozlá okrog telesa, od zapestja okrog riti v žep, kot tista grozna reklama za Union s trakovi, “Povezani s strastjo”. Pa res ne vem zakaj, nikoli prej si nisem vizualiziral teh frekvenc, ki nam brnijo okrog glave.
  • Ampak so far, so good. Imel bi jo — ali jo bom — že kot accessory, celo teh 400€ bi bil pripravljen spičiti zanjo. Več pa ne.
  • Ura dejansko ne zgleda slabo. Kolikor sem doselj videl fotografij in posnetkov, se mi je zdelo, da Sport modeli delujejo nekoliko cheap v tem svojem anodiziranem aluminiju, in da bo treba nabaviti stainless steel. Pa ne. Aluminij je čisto v redu. Pa kak nov pašček, to pa ja. Iz drugega materiala, z drugačnim zapenjanjem. Čeprav niti na to dvoje nimam pripomb. Ta beli mi je do večera postal všeč. Res pa je, da sem letos dokaj zagorel in da mi bel pašček paše. (No pun intended.)
  • Ura ni premajhna. Ura kot ura. Tiste stenske na zapestjih so se mi vedno zdele mimo. Premajhen je zaslon. Po mojem tudi na večji, razlike je navsezadnje samo za 3 milimetre po diagonali. Za začetek nič ne vidim. Ne ljubi se mi nositi kar naprej očal, sploh ne poleti, ko nujno rabim tudi sončna. Po prvem dnevu mi je jasno, da mi bo Apple Watch — kot se temu reče v industriji, o kateri govorimo — disruptiral ekosistem mojih optičnih pripomočkov. To mi ni všeč.
  • Vse številčnice so brez veze. No, ne čisto brez veze, ampak nobena ni idealna. Vsaki nekaj manjka — bodisi vizualno ali funkcionalno.

V smeri urinega kazalca: številčnice Solar, Mickey, Simple; appsi Maps, Instagram, WeatherPro, Friends; številčnica Modular; na sredini Activity.

Toliko za danes

Ne bom več ne šimfal ne hvalil, ker moram zadevo res dobro naštudirati. Vnaprej povem, da se ne bom preveč matral z njo. Mislim, da od zadnjega pralnega ali pomivalnega stroja, ki sem ga bog ve kdaj kupil, nisem odprl navodil za uporabo in jih tudi ne nameravam. Jutri, pojutrišnjem pa naprej.

Malo sem siten. Nisem navdušen. Po svoje pa ja.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE