Trojka hoče fahidiote z doktorati iz ekonomije

17.7.2015 / 06:01 Komentiraj
Poznate vic o ciganu, ki je dajal oslu jesti žagovino namesto sena? Osel se je že skoraj navadil, potem pa je crknil.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Trojka si želi, da bi Ciprasovo radikalno vlado zamenjala vlada tehnokratov. V Bruslju nenehno poudarjajo, da je potrebno zagotoviti “lastništvo nad reformami” oz. da bi vlada morala “posvojiti” reforme. Ali drugače rečeno, morala bi vanje verjeti. To pa lahko naredi le tehnična vlada, vlada tehnokratov.

Paul Krugman je zadnjič skoval posrečen vzdevek takšnega profila: “faithocrats“, kar bi lahko prevedli kot “vernokrati” (verniki in tehnokrati).

Gre za tip ljudi, ki sicer ne vedo, kako svet dejansko deluje, vendar se prepuščajo fantazijam o tem, kako naj bi deloval in nato vztrajajo pri teh fantazijah — neglede na to, kako slabi so rezultati v realnosti.

Dajmo povečati dozo

Varčevanje da ni delovalo? Študije kažejo nasprotno? Dajmo še malo povečati dozo. In dodajmo še dozo strukturnih reform.

Študije kažejo, da imajo strukturne reforme negativni ali v najboljšem primeru ničelni učinek na kratko- in srednjeročno rast? Niso se dovolj potrudili! Dajmo podvojiti dozo.

Privatizacija po razprodajnih cenah ne prinaša dovolj prilivov v proračun (s katerimi bi poplačevali upnike)? Razširimo krog podjetij za prodajo. Dajmo prodati še lokalne ceste, pa elektrodistribucijsko omrežje pa… Pa kaj še?

No, take vernokrate si želijo v Bruslju, Berlinu, Frankfurtu in Washingtonu. Fahidiote. Po možnosti z doktorati iz ekonomije. Ljudi, ki ne sprašujejo, ampak samo izvajajo to, kar jim predpišejo.

Lahko vernokratom v Grčiji uspe?

Toda ali lahko vernokratom v Grčiji resnično uspe? Ali lahko z novim, že tretjim sporazumom med Grčijo in Trojko — ki bo podvojil dozo varčevanja, početveril dozo strukturnih reform, poskušal napraskati za 50 milijard evrov premoženja in ki ga bodo izvajali vernokrati (ali pa vlada narodne enostnosti, da bo politični mir) — Grčija izplava iz krize in njen dolg nenadoma postane vzdržen?

Ne more. Kaj takega doslej še nobeni državi v zgodovini še ni uspelo in tudi nobena ekonomska teorija tega ne predvideva.

Ja, ja, ampak najbrž se niso dovolj trudili, ne?

Krugman:

“Poanta je seveda, da načrt za Grčijo nikoli ni bil vzdržen. Četudi je država pripravljena trpeti, četudi je pripravljena na zgodovinsko neprimerljive primarne presežke in četudi poskuša odplačati dolgove z varčevalnimi ukrepi, vendar brez monetarnih olajšav, je to praviloma recept za dolžniško deflacijo in zlom. To navsezadnje potrjuje tudi raziskava IMF.”

Izkušnja Velike Britanije

In zdaj poglejte še izkušnjo Velike Britanije. Med obema vojnama se je blazno trudila z varčevanjem — primarni presežek v proračunu je znašal med 5,5% in 9% letno! —, toda vse, kar je s tem naredila, je bila deflacijska depresija. Dolga ni omembe vredno znižala, sploh pa ga ni naredila vzdržnega.

Dolg se je začel drastično zmanjševati šele po 2. svetovni vojni (z 270% BDP na 120% v samo 14 letih), toda predvsem po zaslugi visoke gospodarske rasti. Ta je po eni strani zaradi povečanih fiskalnih prilivov ustvarjala primarni presežek v proračunu — vendar zmernega —, po drugi strani pa povečevala imenovalec v količniku dolg/BDP.

Rast je edina vzdržna pot iz dolga.

Šamanizem

Namesto vsega tega šamanizma, ki se ga gre Trojka v Grčiji, bi ob moratoriju na odplačevanje dolga za 30 let morali pripraviti obsežen program investicij v infrastrukturo in proizvodne kapacitete, dodati transparentnost porabe sredstev, počasi uvajati strukturne reforme, ki koristijo izboljšanju poslovnega okolja, in nenazadnje uvesti še davčne blagajne v turistični industriji za zagotavljanje priliva DDV oz. za registriranje sive ekonomije in pozneje tudi plačevanja davka od dobička.

S hitro gospodarsko rastjo bi dolg nenadoma postal vzdržen. S tem bi si Trojka privarčevala desetine, morda celo stotine milijard evrov, ki jih je in jih še bo izgubljala v naslednjih letih z uporabo popolnoma napačnih zdravil.

Se spomnite vica o ciganu, ki je dajal oslu jesti žagovino namesto sena? Skoraj se je že navadil, potem pa je crknil. No, vse kaže, da se bo Trojka držala tega recepta, le da bodo osla tokrat pitali vernokrati.


Opomba: Tekst je bil objavljen v četrtek, 16. julija 2015, na avtorjevi spletni strani Damijan blog pod naslovom Vernokrati (=verniki+tehnokrati) bodo rešili Grčijo, mar ne?. Tekst na Fokuspokusu je editiran. Objavljeno v dogovoru z avtorjem.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE