Vikend, ko so ubili evro

14.7.2015 / 06:09 Komentiraj
Finančni ministri in predsedniki vlad Evropske unije se ne zavedajo, kaj so naredili ta vikend, ko so preprečili Grexit.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Naj se popravim: prepričan sem, da se jih velika večina niti približno ne zaveda, da so ta vikend ubili evro in premaknili evropsko integracijo nazaj — ne samo pred leto 1950, temveč pred 1. svetovno vojno, v čas hegemonističnih teženj velikih držav in boja za nadvlado z vsemi sredstvi.

Ekonomska in politična dominacija Nemčije

Morda si Schäuble lahko čestita, da je z brutalno taktiko in ponižujočo kapitulacijo Grčije discipliniral druge članice in jih — ob ekonomski dominaciji — tudi politično podredil nemškim interesom.

Toda to je ekstremno, kratkoročno, kratkovidno razmišljanje. Kot pravilno ugotavlja Wolfgang Münchau v Financial Timesu, bodo od zdaj naprej države na evro gledale povsem drugače. Doslej je bil to politični projekt, katerega cilj so bile nove dimenzije partnerskega sodelovanja v Evropi. Zato je imel vsaj politično podporo, če že ekonomska logika ni delovala v praksi.

Zdaj vse članice evrocone vedo, da evro ni pravo partnerstvo in da v primeru težav, ki jih je prinesel prav evro, pomoči ne morejo pričakovati. Pričakujejo lahko samo ponižanje in razprodajo.

Kaj sploh imamo od evra?

Po vikend evropuču pa se bodo države začele spraševati, kaj — ko skupni valuti enkrat vzamete politične ambicije — od evra sploh imajo. Koliko je evro dejansko koristil blaginji posameznih držav?

Bil je dober za Nemčijo in morda še za Avstrijo in Nizozemsko, toda za Italijo, Španijo, Portugalsko, Irsko in Grčijo je bil v najboljšem primeru izvor nenadzorljive nestabilnosti, v najslabšem pa nacionalna katastrofa stoletnih razsežnosti.

Vikend evropuč bo sprožil val odkritih dezintegracijskih teženj. Zdaj vsaka članica ve, da evro ni pravo partnerstvo in da v primeru težav, ki jih je prinesla prav skupna valuta, pomoči ne more pričakovati. Pričakuje lahko samo sramotno nacionalno ponižanje in razprodajo.

Iskanje poti iz evra

Evro ni več projekt, v katerem bi se splačalo sodelovati. Prosto trgovinsko območje je povsem dovolj, saj državam pušča odprte roke glede ekonomskih politik in jim omogoča lažje, predvsem pa samostojno odzivanje na krize. In vedno več političnih sil v posameznih državah bo ob tej defloraciji začelo intenzivno iskati pot iz evra.


Opomba: Tekst je bil objavljen v ponedeljek, 13. julija 2015, na avtorjevi spletni strani Damijan blog pod istim naslovom. Tekst na Fokuspokusu je editiran. Objavljeno v dogovoru z avtorjem.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE