Konec: Grčija je kapitulirala

10.7.2015 / 11:18 Komentiraj
Pirova zmaga EU: Grčija še globlje v brezno, čez nekaj mesecev bo potrebno novo reševanje waterboardanega prebivalstva.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Nov predlog sporazuma, ki ga je grška vlada sinoči poslala v Bruselj, je kopija zadnjega predloga “inštitucij”. Torej vsebinska kopija tega, zaradi česar je Tsiprasova vlada sklicala referendum in na katerem so volilci ta predog večinsko zavrnili. To pomeni popolno kapitulacijo Grčije.

Kaj je v novem predlogu

V predlogu je grška vlada pristala na vse zahteve Trojke:

  • postopna ukinitev solidarnostne pomoči upokojencem;
  • dvig DDV na 23% tudi za restavracije;
  • ukinitev olajšav za prebivalce na otokih (razen za najbolj oddaljene);
  • pristanek na takojšnjo privatizacijo;
  • odpoved enkratnemu dodatnemu davku na dobiček podjetij.

In še več: če je bilo v prejšnjem sporazumu “samo” za dodatnih 8 milijard evrov (4,3% BDP) varčevanja, prinaša ta predlog kar za 12 milijard evrov (6,5% BDP) dodatnega varčevanja. V ta namen se je grška vlada v predlogu zavezala k doseganju primarnega presežka v višini 1%, 2%, 3% in 3,5% do leta 2018.

To pomeni, da bo v teh letih morala za toliko zmanjšati javne izdatke oziroma dvigniti davke — kar pa v času recesije pomeni, da bo BDP zaradi dodatnega varčevanja še bolj strmoglavil.

Če namreč v času recesije privarčuješ za 1% BDP, to približno pomeni padec BDP za 3%.

Ali z drugimi besedami, ta predlog Grčijo pošilja še globlje v brezno.

Prestrukturiranje dolga?

In zakaj je grška vlada pristala na tak škodljiv sporazum, ki so ga volilci tako ali tako zavrnili na referendumu?

Ker je dobila obljubo, da ji bodo prestrukturirali dolg (kar v grškem predlogu sicer sploh ni omenjeno)? To ne pomeni, da ji bodo dolg delno odpisali, ker je to — kot je lepo razložil Schäuble — v neskladju z evropskimi pogodbami, pač pa bodo morda podaljšali ročnost, znižali obrestne mere in podaljšali moratorij za odplačevanje dolga.

Toda Grčija s tem nič ne pridobi. Ročnost je že zdaj v letu 2041, obrestna mera je okrog 1% in Grčija ima še nekaj let moratorija, preden bo dolg do EU držav začela odplačevati.

Kaj s tem pridobi Grčija

Kaj torej Grčija s tem sporazumom sploh pridobi?

Lahko bo ostala v evroobmočju. Najbolj prizadeta mesta naj bi dobila pakete humanitarne pomoči od Evropske komisije. (Is this a joke?!) ECB bo za malenkost odprla pipico izredne likvidnostne pomoči (ELA), da bodo banke spet lahko odprle vrata.

Toda večina bank — tudi če odprejo vrata — je že onstran solventnosti. Zrele so za likvidacijo. Kdo jih bo reševal in dokapitaliziral in s katerim denarjem?

Waterboarding

Metoda fiskalnega in finančnega waterboardinga, s katerim je ECB zadnjih pet mesecev mučila Grčijo, da bi jo fizično in psihično zlomila, je bila torej uspešna. Trojka je zmagala.

Toda ta zmaga je pirova, saj Grčijo pošilja še globlje v humanitarno brezno in jo bo čez nekaj mesecev treba ponovno reševati. Hudo pa nam je lahko za grške prebivalce, saj bo dodatna doza ubijalskega varčevanja še dodatno uničevala gospodarsko aktivnost in delovna mesta.


Opomba: Tekst je bil objavljen v petek, 10. julija 2015, na avtorjevi spletni strani Damijan blog pod naslovom Grčija je kapitulirala pred trojko. Tekst na Fokuspokusu je editiran. Objavljeno v dogovoru z avtorjem.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE