Bravo, Grki! Evropa in EU sta dobili delujočo levo alternativo

10.7.2015 / 06:10 Komentiraj
Najnevarnejši levičar na svetu ni več Žižek, ampak Varufakis. Nervoza, ki jo povzroča kapitalskim centrom, to dokazuje.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Jasno in glasno: kar se je v nedeljo zgodilo v Grčiji na referendumu, pomeni redefinicijo sedanjosti. Grki so namreč z referendumskim “ne” dokazali več stvari, ki so se doslej zdele nemogoče. Naprimer to, da je demokracija v ideološko zasužnjeni Evropi še mogoča.

Pokazali so, kako suverena država dela politiko v prid svojih državljanov in državljank. Kako odgovorni politiki delujejo. In se vedejo. Dokazali so, da zgodovine še ni konec. In še marsikaj.

Skratka: EU in Evropa od nedelje nista več takšni kot prej. Lekcije, ki jih je EU dobila z grškim “ne”, bodo imele trajne in dolgoročne posledice. In to ne samo za Grke.

Z Merklovo in Lagardovo na čelu

Grki so tako v nedeljo celotni Evropi dokazali, da je glas ljudstva v totalitarnem družbenem ustroju navidez demokratične EU še vedno mogoč. Hkrati so tudi dokazali, da odgovorni politiki ne sprejemajo sami odločitev, ki jih bodo plačevali njihovi državljani in državljanke. Ampak jih o njih pred tem vprašajo.

Celo več: odločitev prepustijo njim. Kar je, še posebej, če gre za usodne odločitve, ne le pravilno. Ampak tudi (edino) demokratično.

Dalje: Grki so v nedeljo dokazali še, da je demokracija lahko močnejša od izsiljevanja in zastraševanja s strani kapitalskih centrov. Z Nemčijo, Merklovo in Lagardovo na čelu. Katera od dam je ravnala bolj samoljubno, bolj asocialno, bolj nedopustno in bolj vodeno s strani partikularnih interesov kapitala, bo pokazala zgodovina.

Ki bo pokazala tudi, katera je bila v večjo sramoto Evropi in EU. In katera je bila za realizacijo njunih ciljev bolj kontraproduktivna. Je pa tudi iz današnje perspektive očitno, da sta obe ogabni. In škodljivi. Za Evropo. In za EU. Če naj bi ta preživela. Obe sta vodili izsiljevanje in zastraševanje Grkov in Grkinj na načine, ki so nedopustni.

Lekcije, ki jih je EU dobila z grškim “ne”, bodo imele trajne in dolgoročne posledice. In to ne samo za Grke.

Evrohlapci

To izsiljevanje in zastraševanje je bilo jasno vsakomur. Razen zaslepljenim evrohlapcem. Kamor seveda sodijo tudi Slovenci. Vsaj večina. S slovensko vlado na čelu.  

So pa to izsiljevanje prepoznali vsi tisti, ki niso in nočejo biti hlapci IMF, ECB in evropske komisije. O tem izsiljevanju je javno govoril Varufakis. In ga poimenoval terorizem.

In če kdo misli, da Varufakisu ne gre verjeti, ker brani nenačelne partikularne interese Grčije, naj prebere, kaj o isti zadevi meni Paul Krugman. Ki je prav tako ugotovil, da so bili predreferendumski ukrepi ECB namenjeni zrušitvi leve grške vlade. Ki gre tako zelo na živce konservativni in neoliberalni EU.

Rušenje Sirize

Seveda je tovrstno rušenje demokratično izvoljene vlade v popolnem nasprotju z načeli EU. Kar so seveda vsi priročno spregledali.

Težje pa je spregledati dejstvo, da je predreferendumsko delovanje svete Trojke/Trojice do obisti razgalilo pravo bit EU. Dokazalo je tisto, kar nekateri trdimo že leta: da je EU kruta, brezobzirna imperialistična tvorba kapitalskih centrov, zakamuflirana z ideološkim leporečjem, ki vse tiste članice, ki niso v centru moči, instrumentalizira, izkorišča, manipulira in če slučajno pridno ne sodelujejo, lomi, jih zastrašuje, izsiljuje, jim grozi. In kar je še tovrstnih podlosti.

Izsiljevanje Grkov

Tudi Jože P. Damijan priznava, da gre za izsiljevanje Grkov s strani evropskih kapitalskih centrov. Uvidel je, da evropski kapitalski centri s svojim ravnanjem hočejo dati Grkom predvsem lekcijo. Lekcijo, da bi si jih pokorili. Zlomili njihovo upornost.

Damijan pa dodaja še nekaj drugega, še bolj ključnega: da izsiljevanje in zastraševanje ni namenjeno samo Grkom. Ampak celotni Evropi. Posebej pa tistim državam, v katerih levica — pa ne socialna demokracija, ki že desetletja ni več levica, temveč desnica — postaja močnejša.

Grki so svarilo, ki bo pokazal vsakomur, ki bi mu prišel na misel upor proti sveti Trojki/Trojici, njenemu konservativizmu in neoliberalni politiki, kaj se bo upornikom zgodilo. Kako jih bodo kapitalski centri kaznovali. Namreč z uničenjem.

Da so kapitalski centri izsilili Varufakisov odstop, ni njihova zmaga. Ampak njihov poraz. Dokaz njihove nemoči. Panike. In izgube kontrole. Močni ne izsiljujejo.

Pa še Varufakis

Nato je tu še Varufakis oz. njegov odstop. Ki prav tako postavlja nove, mnogim nedosegljive standarde dela politikov.

Ne samo, da je s svojim znanjem, strokovnostjo in človeško integriteto branil Grke in Grkinje pred evropskimi kapitalskimi centri, ampak je tudi odstopil zato, da bi zaščitil te iste interese. Na točki največjega zmagoslavja. In tako dokazal, da razume in sprejema, da je dobrobit državljanov in državljank, katerih minister je bil, nad njegovo politično kariero. Česar večina politikov v Evropi, EU in Sloveniji seveda ne razume. Kaj šele, da bi tako delovala.

Erjavec se je seveda zmotil

Skratka: Evropa in EU sta v nedeljo dobili delujočo levo alternativo. Prav ni imel Erjavec, ki je za ponedeljek napovedal konec Ciprasove politične kariere. Prav je imel Žižek.

Hkrati je Evropa dobila novega (potencialnega) levega voditelja. Ki je Cipras. Obenem pa od nedelje najnevarnejši levičar na svetu ni (več) Žižek, ampak Varufakis. Nervoza, ki jo povzroča kapitalskim centrom, to dokazuje. 

To, da so kapitalski centri izsilili njegov odstop, namreč ni njihova zmaga. Ampak njihov poraz. Dokaz njihove nemoči. Panike. In izgube kontrole. Močni ne izsiljujejo. Bravo, Grki!

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE