Po grškem referendumu: “ohi” ni nujno “ohi”

6.7.2015 / 06:08 Komentiraj
Kot kažejo rezultati, evropskim politikom in ECB ni uspelo dovolj prestrašiti in disciplinirati grških volilcev.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Zaprtje bank in grožnje, da “ne” pomeni “ne evru in ne EU” niso zalegle. Seveda grški “ohi” ultimatu iz Bruslja ne pomeni ne enega ne drugega. Odprte so vse opcije, poglejte tole grafiko:

Seveda grški “ohi” ultimatu iz Bruslja ne pomeni ne enega ne drugega. — [Infografika: Fokuspokus po Bloomberg Intelligence.]

Šok terapija bi bila razpad EU

Možno je, da bodo v Bruslju in Frankfurtu nadaljevali s šok terapijo in še naprej strašili in mučili grško prebivalstvo, dokler Grčija sama ne izstopi iz evrske cone ali dokler Ciprasova vlada sama ne odstopi.

Vendar ne verjamem v tolikšno krutost evropskih politikov. Kajti to bi pomenilo razpad EU.

Streznitev jastrebov?

Verjamem, da je izid referenduma streznil evropske jastrebe med politiki in da bo v tem tednu prišlo do zmanjšanja pritiska na grško vlado in banke — in na hitro obnovitev pogovorov.

ECB bo najbrž zvišala likvidnostno pomoč ELA, toda banke bodo ostale zaprte še kak teden, dokler se panika ne poleže. Limiti za dvig na bankomatih se bodo postopoma dvignili, le plačilni promet javnih institucij bo sproščen.

Nov sporazum je lahko dosežen zelo hitro. Verjetno bo manj varčevalno usmerjen in bo vključeval tudi odpis dolgov. To je edina racionalna in za EU tako finančno kot politično najbolj optimalna pot iz tega kaosa.

Evropski politiki se do grškega vprašanja doslej niso odlikovali s posebno racionalnostjo. Razen če podcenjujem njihovo brezsrčnost in precenjujem racionalnost.


Opomba: Tekst je bil objavljen v nedeljo, 5. julija 2015, na avtorjevi spletni strani Damijan blog pod naslovom Kaj po grškem “OXI”?. Tekst na Fokuspokusu je editiran. Objavljeno v dogovoru z avtorjem.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE