Sprava postaja sinonim za moralni kolaps

29.6.2015 / 06:08 Komentiraj
Ob državnih praznikih nam servirajo vedno isto verzijo falsificirane zgodovine. Potem pa še Pahor s svojimi domislicami.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Kar zadeva falsifikacijo zgodovine, samo en primer. Ob dnevu državnosti smo med drugim izvedeli tudi to, da danes živimo bistveno bolje leta 1991. Kot dokaz so nam servirali dvig BDP. Kar seveda ni noben pokazatelj dobrobiti posameznikov.

Če podam samo lastni primer: sama danes živim bistveno slabše kot leta 1991. Takrat sem lahko hčerko, ki ima cerebralno paralizo, lahko peljala na morje trikrat. Letos si bova to lahko privoščili le enkrat. Če sploh.

Terenska raziskava

Ker pa samo iz svojega osebnega primera ne morem sklepati oz. posploševati, sem kot običajno naredila majhno terensko raziskavo. 

Niti en Mariborčan oz. Mariborčanka se ni strinjal z zgoraj omenjeno trditvijo. Neka trgovka je povedala dobesedno takole: “Kdo je rekel, da danes živimo bolje? Ta je ali neprišteven ali pijan ali nadrogiran. Ali pa premlad, da bi sploh vedel, kako smo živeli leta 1991.”

Upokojeni obrtnik pa je komentiral takole: “Ja, a res? Zanimivo. Kolikor poznam upokojence, niti eden nima osnove za pokojnino iz dohodkov po letu 1991, vsi iz obdobja pred tem letom. Pa mi naj zdaj ti, ki govorijo takšne neumnosti, razložijo to dejstvo.”

Ja, res. Naj razložijo to dejstvo.

Odpustiti Pahorjevega speechwriterja

Kar zadeva Pahorjeve govore: počasi postajam prepričana, da bi bilo treba tistega, ki mu jih pripravlja, odpustiti. Ker s tem nepopravljivo škodi njegovi politični podobi. In seveda funkciji, ki jo opravlja.

Tako mislim kljub dejstvu, da so govor, ki ga je imel na proslavi dneva državnosti, nekateri novinarji in novinarke označili kot “navdihujoč”. Seveda je navdihnil tiste novinarje in predvsem novinarke, ki so desno profilirani. Druge bolj težko.

Naj izpostavim samo dva Pahorjevega domisleka.

Prvi je tisti, ki je tudi navdušil novinarje (za čigar IQ me začenja resno skrbeti): “spravljeni smo pripravljeni”.

Pripravljeni na kaj? Moj odgovor: na pogin.

Zakaj? Ker to, kar je trenutno sprava — namreč rehabilitacija kolaboracionizma in kriminalizacija partizanstva in NOB —, seveda ni nikakršna sprava. Ideja o spravi je bila motivirana z zahtevo po višjih in striktnejših moralnih standardih. Ne pa z idejo o kolapsu tudi tistih moralnih standardov, ki smo jih še premogli.

Moralni kolaps

Da je ideja sprave v takem stanju kot danes, je seveda posledica vrste razlogov. O bistvenih je govorila že Spomenka Hribar.

K temu bi dodala le dejstvo, da je v družbi, ki jo obvladuje domačijskost, vsaka relativizacija vzpostavljenih moralnih standardov nujno povezana z bojem med različnimi domačijami za prevlado in premoč.

Tega ne bodo rešili nobeni kubusi, ampak bo z njimi stvar še slabša, ker se bodo slovenske domačije začele prepirati, katero predstavlja višji kubus.

Kot se za družbe, organizirane po domačijski logiki, spodobi, se dvojna morala, prav tako značilna za tovrstne družbe, v tem boju začne uporabljati kot orožje. Kar se je v Sloveniji zgodilo. In se še kar naprej dogaja.

Rezultat: namesto zaostrenih in zvišanih moralnih standardov smo pristali v izigravanju teh standardov na načine, ki so pripeljali v izgubo zgodovinskega kompasa in v profano zgodovinsko dezorientacijo. Ter v bojevanje. In navijaštvo. Ki nam je preprečilo celo to, da bi konec 2. svetovne vojne proslavili tam, kamor spadamo. Namreč med zmagovalci.

Sprava v tem duhu postaja sinonim za moralni kolaps. Zato bi bilo treba Pahorjev domislek: “Spravljeni smo pripravljeni!” spremeniti v nekaj bolj realističnega, recimo v: “Spravljeni smo pospravljeni!” ali celo v: “Spravljeni smo zadavljeni!”

Oba vsebujeta tudi preprosto rimo, ki je očitno očarala vse. Predvsem pa Pahorja.

Zgrešena drža

Druga pripomba pa je, da je ideja, da sprava ni dejanje, temveč drža, prav tako zgrešena.

Če Pahor morda misli, da sam ponazarja to držo, naj mu posredujem še eno ugotovitev “baze”: Pahorjeve drže in obnašanja ljudje v moji okolici že nekaj časa ne ocenjujejo več kot vredne spoštovanja. Ali celo posnemanja. Ampak odkrito komentirajo, da se obnaša, kot da ni prišteven. In dodajajo, da je verjetno zadrogiran.

Da ne bo pomote: ne gre za moje mnenje. Gre za mnenje volilne baze. Tiste, ki jo je Pahor friziral. In počel zanjo še druge spoštovanja vredne reči. Baze, katere mnenje bi Pahorja moralo zanimati.

Samo še zaključna pripomba za tiste, ki menijo, da je treba predsedniško funkcijo spoštovati. Neglede na to, kdo jo opravlja. In kako. Moj predlog: preberejo naj si Cesarjeva nova oblačila. Verjetno so kot otroci to prešpricali. Ali pa niso doumeli nauka zgodbe.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE