Grčija je država, ki noče umreti

22.6.2015 / 11:46 Komentiraj
Odličen komentar @WEAYL o navideznih pogajanjih med Brusljem in Atenami. Zgodba je preprosta, naj povzamem v alinejah.
NAROČI SE PRIJAVI SE

  • Dejansko ne gre za pogajanja, temveč za enostranski pritisk na Grčijo, naj popusti in privoli v pogoje upnikov. Za upnike ne pride v poštev noben kompromis.
  • Nihče ne more prisiliti Grčije k izstopu. Izstopi lahko samo sama.
  • Grčija mora “kapitulirati”, torej pristati na pogoje upnikov, ali “umreti” oz. sama izstopiti iz evra in bankrotirati.
  • To mora tudi izgledati kot kapitulacija ali skok v prepad, saj bi imelo disciplinski učinek na druge periferne države.
  • Grčija ne sme “zmagati”, se pravi doseči kompromisa, ker bi to opogumilo druge periferne države oz. manj ubogljive politične sile v teh državah.
  • Za grško “kapitulacijo” ali “smrt” ni nobenih realnih rokov. Če Grčija (še) ne bo pristala na pogoje upnikov ali hotela sama “skočiti v smrt”, bodo ti pač premikali “zadnji še sprejemljivi” deadline dogovora v prihodnost.
  • Z odlaganjem izstopa oz. kapitulacije grški varčevalci sicer praznijo svoje depozite, vendar za Grčijo to ni problem. Denar ostaja v rokah grškega prebivalstva: “pod madraci” ali na tujih računih, prej ali slej pa se bo vrnil oz. bo porabljen doma. Vse dvignjene depozite pa tako ali tako v celoti sproti nadomešča ECB z izredno likvidnostno pomočjo grškim bankam (ELA).
  • Zgodba o medsebojnem izčrpavanju “pogajalcev” se lahko nadaljuje še mesece. Vprašanje je le, kdo bo prvi trenil z očesom.

Vir: Godot Economics. Spain, Portugal, EU and Other StuffGreece — the country that would not die.


Opomba: Tekst je bil prvotno objavljen v nedeljo, 21. junija 2015, na avtorjevi spletni strani Damijan blog pod naslovom Zakaj mora Grčija kapitulirati in zakaj “noče umreti”. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno v dogovoru z avtorjem.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE