Politično-turistični potopis z Brionov: Prehitevanje kapitala s kolesom

16.6.2015 / 06:06 Komentiraj
Brioni so bili nekoč politični center sveta, enako pomemben kot palača OZN, Bela hiša, Kremelj ali Downing Street.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Nisem kak poseben turist — vsaj tak ne, ki gre na pot z agencijo. To samo včasih, če si obetam, da bo tako lažje pripotovati na cilj in tam bivati. Vse drugo si organiziram sam.

Pravzaprav sploh nisem turist, prej bi rekel popotnik. Pa spet ne prepogost, ker so časi takšni, da imajo drugi stroški prednost in ker nam uradnikom standard pada že nekaj let. Zato se je tudi potovalnost skrčila na obseg, manjši od študentskih let.

Vendar se ne pritožujem. Ob lepem vremenu se lahko peljem s kolesom v službo in nazaj, okoli 20 kilometrov, in sem srečen, da mi tega ni treba poravnati državi kot boniteto. Ali da mi odvzamejo pravico do nadomestila za prevoz na delovno mesto.

O nadomestilu, tem tipičnem generatorju neenakosti med zaposlenimi — govorim za državne uradnike — pa kdaj drugič.

Središče minulega sveta

Mlade generacije ne vedo veliko ali celo nič o enem izmed središč minulega sveta. Gre za skupino otokov in otočkov v Jadranskem morju pred obalo Istre. Nekoč je tam Dunajčan Paul Kupelwieser kupil célo otočje, ki ga poznamo pod imenom Brijuni, slovensko Brioni.

Za tiste, ki ne veste ali ste pozabili ali nikoli niste hoteli vedeti: kljub nasprotnim trditvam je bila notranjost Istre precej slovenska, obala mešano italijansko-hrvaško-slovenska, v industrijskih mestih tudi drugače mešana (Judi, Srbi, Madžari in drugi). Ob nakupu je novi lastnik, vizionar — sicer za malarično otočje ne bi dal niti groša —, videl veliko poslovno priložnost. Na otok je povabil dr. Roberta Kocha, ki je dognal, da je otočje s širšo kopensko okolico leglo komarja anofelesa, ki prenaša malarijo. Predlagal je načrt za odpravo nadlege in tako se je s precejšnjimi težavami otočje spremenilo v spodobno turistično točko črno-rumene monarhije.

Vendar to ni moja tema.

Prva svetovna vojna je spremenila zemljevid Evrope, 2. svetovna vojna ponovno — in tako se je otočje znašlo v Federativni ljudski republiki Jugoslaviji.

Po Brionih Brioni

In zdaj preskok za tiste, ki še ne veste in tiste, ki tega nočete več vedeti: predsednik republike, vrhovni poveljnik JLA in generalni sekretar KPJ (dosmrtni, izglasovan “soglasno” v Skupščini republik in pokrajin) je bil Josip Broz Tito. Bolj kontroverzne osebe v teh nekoč naših in zdaj in njihovih krajih ni bilo.

Moja prva šolska naloga v velikem zelenem zvezku z rdečimi črtami, rdečim robom in drugačnim formatom je imela naslov Ko bom velik, bom Tito. Od vsega tega se je uresničilo samo to, da sem zrasel.

Mi smo generacija otrok, ki so vsako jutro ob osmih, ko je v razred vstopila učiteljica in rekla: “Za domovino…”, vstali in v en glas odgovorili: “… s Titom naprej!” Desnico, stisnjeno v pest, smo pritisnili k sencam. Ena od esenc šolskega sistema. 

Tito si je Brione izbral za poletno bivališče. Legendarni mož, kot piše na razstavi, je “sam” očistil otok Vanga makije in si dal postaviti letno rezidenco. Fotografije dokazujejo, da je imel rad živali, rastline, predsednike, kronane glave, igralce svetovnega formata. Vsako leto je poslal otrokom košare mandarin, ki jih je “sam” obral. Bil je tudi fotograf, pianist, šahist — skratka človek, ki je od ključavničarja v kamniškem Titanu — moja prababica mu je rekla “ta črn Hrvat” — prilezel do ljubitelja umetnosti in umetnikov, obrtnika in politika svetovnega formata.

Nehru–Tito–Naser

Ta format se je začel oblikovati leta 1956 z brionsko deklaracijo Nehru–Tito–Naser. Neuvrščeni so predstavljali polovico sveta med obema hladnovojnima blokoma, bili so tretji igralec v političnem pokru napetosti, interesov, delitve naravnih virov. Franklin D. Roosevelt si je pri Savdijcih zagotovil nafto v zameno za nedotakljivost vahabizma in s tem neposredno vplival na nemoten razvoj ortodoksne in nevarne šole islama. Sovjeti so imeli svoje vire, trg pa so si povečali z Vzhodnim blokom. Neuvrščeni pa so ponujali to in ono.

V resnici so bili Brioni politična točka sveta, enako pomembna kot palača OZN, Bela hiša, Kremelj ali Downing Street.

Današnji zemljevid

Pa poglejmo danes: Brionov ni na zemljevidu, Kremelj bomo obdelali s sankcijami, vahabizem je na pohodu, hiša ob Vzhodni reki se koplje v škandalih mirovnikov na Haitiju. Nemčija, poraženka 2. svetovne vojne, vlada Evropski uniji, pravi zmagovalci, Američani, pa so se zapletli v protislovne vojne, s katerimi so hoteli domorodcem prinesti demokracijo in odpraviti diktatorje, namesto tega pa so samo pomnožili teroristične organizacije. Ruska federacija nima moči Sovjetske zveze.

Podalpsko-posavsko-jadranski turizem

Brioni pa so turistična destinacija, kakršno si je zamislil nekdanji lastnik v začetku 20. stoletja. Z vsemi nenavadnostmi podalpsko-posavsko-jadranskega pristopa k turizmu.

V dobi interneta ne moreš kupiti vstopnice za na otok iz Ljubljane, kupiš jo lahko samo v agenciji v Fažani. Če ste fotograf in bi bili radi zjutraj na otoku zaradi svetlobe, morate najeti sobo in tam prespati. Morda imate možnost, da pridete dan prej po vstopnico in prespite v okolici Fažane. Prva ladjica je delavska, malo pred sedmo. Urad odpre vrata šele ob osmih, čeprav odpluje naslednja ladjica ob devetih. Čuden režim. V roke vam dajo prospekt, na katerem je opisano, kako uporabljati tisto smešno kvadratno kodo [QR, op. Fp], da se sporočilo razkrije na posameznih info točkah na otoku. Jaz je ne uporabljam, nimam pametnega telefona, sem retardiran. V štirih jezikih. Slovenskega ni med njimi. Ni jezik. Visoka tehnologija s primitivnim nakupom. V tem primeru oseben stik ni dodana vrednost.

Kapital je prepričal živali

In tako pristaneš z delavsko linijo na otoku in slediš fantom, ki spotoma pobirajo kolesa, rečeš besedo ali dve, izbereš kolo, moje je bilo modro, nekak povečan poni, pustiš dokument za varščino, odisejada se začne.

Priznam: kolesar in fotograf v meni sta bila v raju. Po dolgem in počez sem prevozil otok, tudi po travnikih, poslikal jutro in večer, vmes sem nekajkrat padel v prekrasno morje. Okrog mene so bili nudisti, zato sem se tudi sam prepustil Adamovim užitkom. Pojedel sem, kar sem imel s seboj.

Nič ni zmotilo rajskosti razen misli na otok Sv. Nikole v Poreču: hotelski gigant Valamar ga je spremenil v popoln turistični resort. Domačini so se zbudili, ko so stroji že rili. Pa še dva meseca prej nismo smeli na otoček z majhno psičko, ker bi lahko splašila zaščitene avtohtone živali! Le kako jih je kapital tako hitro prepričal, da ne smejo biti preplašene?

Brioni bodo naslednji… Pojdite. Bodite hitrejši od kapitala.

Kolesar in fotograf v meni sta bila v raju. Po dolgem in počez sem prevozil otok, tudi po travnikih, poslikal jutro in večer, vmes sem nekajkrat padel v prekrasno morje. — [Fotografija: Srečo Zajc.]

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE