Pravica do lastnih dejstev, ne samo do mnenja

11.5.2015 / 06:09 Komentiraj
Do papirja sem ohranil nekaj rešpekta. Da se pač ne natisne vsega. Vsaj ne kot uvodnik Sobotne priloge Dela. Pomota.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Mislil sem, da samo internet prenese vse: v tistih patoloških komentarjih pod člankih; v verižnih malih, ki so zapisani v velikih fontih in v več barvah; v tvitih ljudi, ki jih je več ljudi blokiralo kot jim sledi; v blogih, kjer je vsak sam svoj urednik in objavi vse.

Tako piše dr. Janez Markeš v Sobotni:

“Povojno večdesetletno obdobje, v katerem je kot družbeni koncept zmagala socialna demokracija in so se utrdile temeljne človekove pravice, je trajal presenetljivo dolgo. Neravnovesje po padcu berlinskega zidu, islamski fundamentalizem in podivjanost kapitala, ki je mobiliziral Kitajsko in Daljni vzhod, bodo spet zahtevali davek in nanj bi v ekonomiji zla morali biti pripravljeni.”

V Federativni ljudski republiki Jugoslaviji, v Socialistični federativni republiki Jugoslaviji smo imeli socialno demokracijo?! Nekaj takega, kot pod Brandtom v Zvezni republiki Nemčiji? Ali pod Schröderjem v združeni Nemčiji? Ali Velika Britanija pod Blairom? Ali Avstrija pod Kreiskym?

In da so se utrdile človekove pravice? Resno? Se Ustavno sodišče moti, ko je v več kot eni sodbi in v več kot eni sestavi ugotavljalo, da je prejšnji režim sistematično kršil človekove pravice? Vse pravice po spisku!

Saj menda avtor ne pričakuje resne razprave, kjer bi mu našteli, komu vse so bile človekove pravice kršene — od redarja v Tacnu pod Šmarno goro do rudarjev na Kosovem konec 80. let?

In negativca v odlomku? “Ekonomija zla” in “podivjanost kapitala”? Torej tistega kapitala, ki je mobiliziral Južno Korejo, da za nas dela telefone in računalnike? Medtem ko v Severni Koreji utrjujejo človekove pravice?

Ampak

Ampak ko sem zadevo malo premislil, ugotavljam, da Markešu morda delam krivico. Nekateri ga niso marali, ko je pisal za Mag, drugi ga ne marajo zdaj, ko piše za Delo. Vsekakor pa ni neumen.

Toda kako lahko pameten človek na najbolj eminentnem mestu časopisa, ki se javno ponaša z levičarsko uredniško politiko, sesuje utopične regresije, v katere se vrača lunatični del slovenske levice z ZL na čelu ter déli SD in Desusa, in to spravi mimo vseh urednikov?

Tako, da pravilnost in perspektivnost njihovih idej neločljivo utemelji na dejstvih, kot jih je predstavil zgoraj. Če držijo dejstva, kot jih je predstavil Markeš, imajo te utopične regresije prihodnost. Če ne držijo, pa ne.

Izkaže se, da je včasih zanje dobro, če imajo kolumnisti ne le pravico do lastnega mnenja, ampak tudi pravico do lastnih dejstev. O mnenjih se lahko namreč neskončno dolgo pričkamo — za dejstva se pa ve.

Opomba: Dopuščam možnost, da sem Markeša narobe razumel in da je z opisanim mislil na situacijo v Zahodni Evropi. Morda me je zmedlo to, da odstavek višje piše o Sloveniji, da v Evropi ni bila samo socialna demokracija, ampak jo je pravzaprav postavljala krščanska demokracija in da zmaga “liberalne demokracije”, če si uveljavljen termin sposodim pri Fukuyami, in človekovih pravic do leta 1989 sploh ni bila jasna.

Če je bil nesporazum, se opravičujem, da sem mlatil po slamnatem strašilu.


Opomba: Tekst je bil prvotno objavljen v soboto, 9. maja 2015, na avtorjevi spletni strani Čas-opis pod naslovom Utrjevanje utrjenih. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno v dogovoru z avtorjem.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE