Kako Kate, William, Jurček (in sestrica) pomagajo reševati monarhijo

3.5.2015 / 06:06 Komentiraj
Britanski republikanci so še nedavno razmišljali, da monarhija morda ni najboljša ureditev. Danes niso več tako glasni.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Najprej jih je 29. aprila 2011 utišala poroka princa Williama s Kate Middleton, očarljivim dekletom iz družine “navadnih smrtnikov”. Potem se je 22. julija 2013 rodil prikupni princ George — ki je prav včeraj dobil sestrico. (Ime do tega trenutka še ni znano).

Nič ni bolj učinkovito kot resnična pravljica, v kateri dekle najde princa, ga poljubi na balkonu pred tisoči podložnikov, potem pa srečno živita do konca svojih dni. Pa se zgodba res tako konča?

Za javnost morda. A začela se ni tako.

Waity Katie

Kate Middleton — prej z.t.k. Waity Katie — se je načakala. Windsorja Williama je lovila kar osem let. Ni bilo videti, da bi se princu mudilo v zakon. Toda krona v Veliki Britaniji je počasi rjavela, nasprotniki monarhije pa so postajali vedno bolj glasni. Kraljica Elizabeta ni skrivala, da ne bo abdicirala in predala prestola sinu. Princa Charlesa Britanci tudi zato ne marajo preveč, ker ga še vedno vidijo kot glavnega krivca za nesrečo princese Diane. Za kralja bi raje imeli čednega Williama, sanjskega zeta vsake tašče, ki mu je javnost jedla iz roke.

Seveda pa kralj potrebuje ženo. William se mora poročiti — pa čeprav z navadno smrtnico!

Največji britanski brand

S poroko princa Williama in Kate Middleton je Velika Britanija samo v tednih pred in po obredu zaslužila 222 milijonov funtov. Govorimo o izkupičku od prodaje spominkov kot so krožniki, skodelice, majice, kape in podobnih stvari, na katerih se nabira prah.

Odkar sta se poročila, je število turistov, ki obiščejo London, skokovito naraslo. Samo ugibamo lahko, za koliko od 76 milijard funtov, ki jih zaslužijo s turizmom, se morajo Britanci zahvaliti Willsu in njegovi soprogi.

Strokovnjaki pravijo, da je par v zadnjih štirih letih nevede — ali pa zelo premišljeno — ustvaril znamko, ki bo po svetu kmalu prepoznavnejša kot coca-cola. Kjerkoli se pojavita, mrgoli bogatašev, ki so pripravljeni odšteti na tisoče funtov, da bi bili v njuni bližini. Modna industrija, ki sledi trendom oblačenja 33-letne vojvodinje, si mane roke ob prodaji cenejših različic njene garderobe. Mediji živijo od naslovnic, na katerih se pojavljata. Prodajalci igrač pa polnijo zabojnike princa Georga v upanju, da bosta mlada starša javno pohvalila njihov izdelek.

Kri je voda, denar pa je denar

Kupček denarja, ki ga je kraljevski tandem v zadnjih štirih letih posredno prinesel Veliki Britaniji, grobo ocenjujejo na več kot milijardo angleških funtov. Ni slabo!

Kraljici ob tem ne preostane drugega, kot da spregleda nenapisano pravilo, da se plemiči lahko poročajo samo z enako pomembnimi posamezniki. Še več! Spregledala je celo pohujšljivega strica očarljive Catherine, ki ima na Ibizi “spektakularno neokusno poimenovano” vilo La Maison de Bang Bang.

Denar je pač denar, moč pa je vredna več od prepričanj, ki jim je britanska monarhija skozi stoletja dosledno sledila.

Stara nekaj ur, pa že na naslovnicah: Princeska je četrta v vrsti za prestol in peta kraljičina pravnukinja. Tako je njeno rojstvo pozdravil The Sun.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE