Viktorji niso Oskarji, so pa naši

24.4.2015 / 06:06 Komentiraj
Slovenci smo prvaki v smučanju in drugih športih in v mnogih inovacijah — a žal tudi prvaki v dajanju samih sebe v nič.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Premajhni, nesproščeni, škodoželjni, premalo glamurozni, omejeni in še in še bi lahko naštevala predsodke povprečnega Slovenca o… — Slovencih samih!

Pozdravljam kritičnost in verjamem v konstruktivno kritiko, ki prinaša napredek. Toda na žalost opažam v Sloveniji ogromno godrnjanja in pritoževanja nad stvarmi, ki so del našega kulturnega prostora in jih ni treba za vsako ceno primerjati s tujino.

In tako sem po tem rahlo pridigarskem uvodu le prišla do teme današnjega zapisa. Viktorji niso Oskarji, niso Emmyji in niso Grammyji. So Viktorji. Slovenska podelitev nagrad za medijske dosežke v preteklem letu.

Maribor (SNG Drama, 18.4.), kraj srečnega imena za Mileno Zupančič, dobitnico viktorja za življenjsko delo (zgoraj). Voditelj Bojan Emeršič je dal vse od sebe (spodaj). — [Screenshot: Fokuspokus.]

Brezveze?

“Bedno. Dolgočasno. Brezvezen voditelj. Še jaz bi lahko bolje oddelal(a) tole. Pa še v Mariboru. V glavnem, beda.” V tem stilu so bili komentarji, ki sem jih v ponedeljek poslušala povsod. Na kavi, v trgovini, v vrsti v banki in seveda na preljubih družbenih omrežjih.

Vsakdo ima pravico do svojega mnenja, seveda, to smo že obdelali. Toda ljubčki moji, se bo kdaj zgodilo, da bomo Slovenci zadovoljni z nečim, kar prihaja iz naših logov?

Viktorji so edina slovenska prireditev, na kateri se enkrat letno zberejo domači medijski ustvarjalci, se lepo oblečejo, si malce zaploskajo in poveselijo med sebi enakimi. S tem pa ja ni nič narobe, kajne?


​Tanji viktor, Bojan ni slekel majice

Glasovanje za viktorje popularnosti je v vaših rokah, zato se prosim nikar ne zmrdujte nad zmagovalci. To je podobno kot šimfati izvoljene politike, če ste bili ravno v času volitev na počitnicah.

Voditelj Bojan Emeršič ni holivudski superzvezdnik, ki bi zaslužil milijone in živel od enega filma nekaj let. Je pa svojemu delu predan umetnik, ki je na odru mariborskega gledališča pustil dušo in telo. Nasmejala sem se mu večkrat kot Neilu Patricku Harrisu na letošnji podelitvi oskarjev — in to kljub temu, da si ni slekel majice in da ni v gatah skakal okrog 10-metrske torte, ki je verjetno stala toliko kot celi Viktorji.

Ljubljana ni center sveta

Eden glavnih očitkov Viktorjem je bila selitev iz Ljubljane v Maribor. Ljubljančanom gre v nos to, da se morajo na zabavo po Viktorjih — večine povabljencev sama prireditev tako ali tako ne zanima — voziti dobro uro. Mariborčane moti, da so Ljubljančani svoj cirkus privlekli k njim. Primorci, Gorenjci in Dolenjci se še niso čisto odločili, kaj naj si sploh o vsem skupaj sploh mislijo.

Mariborska Drama je veličasten prostor, ki zlahka preživi pritisk edine podelitve nagrad za medijske dosežke pri nas. In ne boste verjeli, v Maribor se pripelje vsako leto več ljubljanskih estradnikov, ki so očitno preboleli, da Ljubljana le ni središče sveta.

Bolj zelena kot rdeča preproga

Seveda ne moremo mimo oblek na rdeči preprogi. Na njej ni opaziti toliko ekstravagance in svetovno znanih kreatorskih imen. Seveda pa so Viktorji idealna priložnost za slovenske modne oblikovalce. Ti za svoje sanje garajo ravno toliko kot ustvarjalci, čigar obleke stanejo več tisoč evrov. Mar je res treba pljuvati po trudu vsakega, ki se upa izpostaviti?


Viktorji niso oskarji, emmyji, grammyji, niti si to ne želijo biti. Tu so zato, da nam pokažejo, da tudi v Sloveniji obstajajo kreativni ljudje, katerih sadove dela morda nevede uživate vsak dan. Niso nesramno bogati, glamurozni in prevzetni, a zato niso nič manj naši in prav je, da jih nagradimo.

Hommage Mileni, Milenin hommage

“Mariboru je res eno srečno mesto zame. Prav na tem odru sem pred ohoho leti prejela Borštnikov prstan za življenjsko delo. Že takrat sem se malo ustrašila in sem si rekla: A si že na vrsti? A to pomeni, da je konec s tabo? Ampak zdaj vidim, da je tudi Alfi po viktorju za življenjsko delo še bolj mladosten in še več dela,” je ob razglasitvi skromno dejala igralka Milena Zupančič. Brez zahvaljevanja učiteljici iz osnovne šole in višji sili.

Iskreni, delovni in vztrajni, taki so naši medijski umetniki. In Viktorji so še najmanj, kar si zaslužijo.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE