Žiga Turk je Žiga Turk

24.4.2015 / 06:13 Komentiraj
“Spominja na Viranta?” “Skriti adut na desni sredini, ki bi lahko zasenčil SDS in NSi?” Le kdo ne bi s tem polemiziral?
NAROČI SE PRIJAVI SE

Maja Sunčič je v svoji kolumni v Reporterju (20. aprila v tiskani izdaji, str. 98) šest odstavkov naslonila na vsaj dvanajst neresnic. Zaradi spoštovanja do bralcev Reporterja bom neresnicam izjemoma naklonil minimalno potrebno pozornost, mnenjem pa prav nobene.

 • 1. Z računalništvom in drugimi novimi tehnologijami se ukvarjam od leta 1982. Če o tem tvitam, ne gre za trendovsko “ustvarjanje videza”.
 • 2. Pri resetatorjih nisem “bil zraven”, ampak sem jih spravil skupaj. Viranta ni bilo med resetatorji. Pridružil se nam je leta 2011 pri akciji Gremo na volitve, ki smo jo skupaj uspešno izpeljali. In se nato prijateljsko razšli.
 • 3. Nisem tisti “del” gibanja Za privatizacijo, ki naj bi “na vrat na nos podprl” Tadeja Kotnika. S tem nimam nič.
 • 4. Da mi je “osladno lobiranje pri Janši pomagalo do položajev”, kot piše Mićo Mrkaić, ki ga navaja Sunčičeva, je v najboljšem primeru neresnica, v najslabšem pa laž. Na nobeno funkcijo ali položaj nisem nikoli rinil. Janez Janša to zelo dobro ve.
 • 5. Pri javnih nastopih pozivam k profesionalizaciji politike prav zaradi lastne, negativne izkušnje “začasnega dela” v politiki in ne kljub njej.
 • 6. Naziv “redni profesor” je povsod po svetu trajne ali če hočete dosmrtne narave. V ta naziv sem bil izvoljen leta 2004 na podlagi izpolnjevanja in preseganja objektivno merljivih kriterijev. Naziv pa ne garantira delovnega mesta.
 • 7. Vztrajam pri oceni, da za trenutni gospodarski odboj ne moremo nobeni vladi pripisovati “posebnih zaslug”. To je ocena, torej mnenje. Kar je dejstvo, je pa to, da s tem nisem zanikal ničesar, kar sta naredili Janševi vladi. Pa tudi nič od tega, kar so naredile Peterletova, Drnovškove, Ropova, Pahorjeva, Bratuškina in Cerarjeva vlada.
 • 8. Neutemeljeni so očitki, da v enem letu in v zaostrenih gospodarskih in političnih razmerah na področju reform nisem naredil več kot kolegi v prvi Janševi vladi, ki so imeli štiri leta časa in mirno morje.
 • 9. Branimir Štrukelj, kolikor se jaz spominjam, je bil v času mojega ministrovanja glasen, ne tih. Šolski koledar sicer ni predmet reform, temveč pravilnika. Med mojim mandatom je prišlo do sprememb v pravilniku.
 • 10. Nadzornik v Telekomu nisem bil v času, ko sem bil minister v prvi Janševi vladi, ampak pred tem. Ko sem bil nadzornik v Telekomu, nisem bil ne politik ne član SDS. Ko pa sem bil minister, nisem imel na prodajanje Telekoma prav nobenega vpliva. Očitek, da ni bil prodan, je treba nasloviti na koga drugega v tisti vladi.
 • 11. Nikoli nisem zagovarjal kazenskega pregona Boštjana Turka in Janija Božiča. Trdil sem, da tožarjenje ni primerljivo z ubijanjem. To ni zagovarjanje tožarjenja.
 • 12. Ideje za poimenovanje Stranka modernega centra Cerarjevim nisem “dal”, ampak so jo bodisi brezsramno vzeli iz naslova moje kolumne ali pa so do nje prišli samostojno.

Opomba: Tekst je bil prvotno objavljen v četrtek, 23. aprila, na spletni strani Čas-opis dr. Žige Turka pod istim naslovom. Objavljeno s privoljenjem avtorja.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE