Fokuspokusova vikend bralna značka (28./29.3.)

28.3.2015 / 06:12 Komentiraj
Ta vikend preberite članke iz NYRB, Atlantica in New Republic (polemiko), Spikeda, Mediuma, Guardiana, TechCruncha.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Izrael: Gola resnica — The New York Review of Books.

Netanjahu je spet zmagal. Zlahka bo sestavil trdno desno koalicijo. Toda gole številke so varljive. V resnici gre za to, da volilno telo še vedno obvladujejo nacionalistične, do neke mere celo protofašistične figure, ki jim ni do miru. Dale so mandat politiki, ki zavrača pomiritev s Palestinci in še naprej, verjetno nepovratno forsira kolonizacijo palestinskih ozemelj.

Ali je čas, da Judi zapustijo Evropo? — The Atlantic.

Pol stoletja je spomin na holokavst zadrževal evropski antisemitizem. Tega obdobja je zdaj konec. Nedavni napadi v Parizu in Københavnu so samo zadnji primeri naraščajočega nasilja proti Judom. Novo sovraštvo med desnimi fašisti in nove grožnje radikalnih islamistov povzročajo krizo in silijo Jude v neprijetno izbiro.

Sem evropska Judinja — in ne, nikamor ne grem — New Republic.

Evropejci, še posebej pa evropski Judi, so navajeni, da jih Američani obravnavajo kot muzejske eksponate in historične relikte. Ob nedavnem branju članka Jeffreyja Goldberga v aprilski številki Atlantica sem imela čuden občutek, da o meni in o drugih evropskih Judih govori tako, kot da smo petrificirani odlitki iz Pompejev.

Komunist, ki je iz Singapura naredil kapitalistično zgodbo o uspehu — Spiked.

Ko so mojega tasta poslali v borbo proti komunističnim vstajnikom v Britanski Malaji, so mu dali fotografije ljudi, ki se jih mora paziti. Med njimi je bil tudi Lee Kuan Yew, singapurski komunist in sindikalni agitator. Lee je prejšnjo nedeljo umrl, star 91 let. Toda v zgodovino se ni zapisal kot komunist, temveč kot človek, ki je iz Singapura naredil kapitalistično zgodbo o uspehu.

Nehajte crkljati psa. Pes je 99,9% volk. — Medium.

Šepetalca psom Cesarja Millana so na mnenjskih straneh New York Timesa obtožili, da je “lastnoročno uničil 40 let napredka v razumevanju in usmerjanju pasjega vedenja”. Dreserji in strokovnjaki mu očitajo, da pse straši in z njimi grdo ravna, namesto da bi se jim približal s pohvalo in posladki. Kdo ima prav?

Angelina Jolie pravi, da je bila njena odločitev za soočenje z rakom preprosta. Moja pa ni. — The Guardian.

Nisem poročena z Bradom Pittom, nikoli nisem imela govora v Združenih narodih in ne prevažam se privatnim reaktivcem. Kljub temu pa si z Angelino Jolie deliva dva pomembni stvari: Oba sva stari 39 let in obe imava gensko mutacijo, ki zvišuje obolevnost za rakom na dojkah in maternici.

Bitka za interface — TechCrunch.

Uber, največja taksi služba na svetu, nima avtomobilov. Facebook, najpopularnejši medijski lastnik na svetu, ne ustvarja vsebine. Alibaba, največ vredni trgovec na drobno, nima zalog. Airbnb, največji posrednik nastanitev na svetu, nima nepremičnin. Nekaj zanimivega se dogaja.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE