Prodam ledvico za najemnino za stanovanje v centru Ljubljane

27.3.2015 / 06:04 Komentiraj
Kar je v centru videti kot Disneyjeva pravljica, je navznoter kot Dantejev Pekel — še posebej, če iščeš stanovanje.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Pregovor “ljubo doma, kdor ga ima” še nikoli ni zvenel tako prav kot zadnji mesec, ko se po treh letih brezskrbnega gnezdenja v centru Ljubljane spet ukvarjam s problemom iskanja stanovanja.

Ne kakršnegakoli, se razume! Iščem prostor, v katerem se bom počutila kot človek in ne kot tretjerazredni državljan, ki se z delom za tekočim trakom iz meseca v mesec poskuša pretolči skozi kapitalistično gonjo za preživetje.

Tako se namreč (žal) velikokrat počutim — in zato je toliko bolj pomembno, da mi prostor, v katerega se vračam, vzbuja občutek varnosti in udobja.

Kaj pričakujem?

Želim si stanovanje, v katerem WC školjka ne stoji ob kuhinjskem koritu; stanovanje, v katerem ne zaudarja, kot da se v omarah skriva neidentificirana mrhovina; stanovanje, kjer topla voda priteče tudi brez trkanja na dotrajane cev.

Balkon, ločena spalnica, velika okna, domačim ljubljenčkom naklonjeni lastniki in prijazni sosedje so le še dodana vrednost pri iskanju igle v kopici sena.

In vse to mora biti zapakirano v simpatičen paket za 500 evrov, prosim!

Zlezel mi je pod kožo

Center Ljubljane je nedvomno najlepši in najbolj čaroben del prestolnice. A kar je navzven videti kot Disneyjeva pravljica, je navznoter kot Dantejev Pekel.

Na eni strani me vedno znova šokirajo enosobna stanovanja, ki se izkažejo za neokusno nametane garsonjere, ter stara meščanska stanovanja, ki se jih zadnjih petdeset let ni dotaknila mojstrova roka.

Zaradi lokacije pa so lastniki prepričani, da bomo spregledali luknje v stenah in parketu in se jim na koncu še zahvalili, da lahko plačujemo najemnino v višini mesečnega proračuna tretjine družin v Sloveniji.

Na drugi strani pa so tu še nepremičninski biseri, luksuzni penthousi s pogledom na Ljubljanski grad, za najem katerih bi moral pošten slovenski državljan oropati tujo banko (slovenske so namreč opustošene).

Grenko-sladka izkušnja, kot večina stvari. A kaj, ko pa je center tako lep in človeku tako hitro zleze pod kožo…

Godota ne bo, Mojca

In tako sem iskala. Dober mesec sem vsak dan prečesala nešteto oglasov v upanju, da me najde stanovanje, ki bo zadovoljilo moja pričakovanja in finančne zmožnosti. Izkazalo se je, da sem čakala Godota. In verjetno bi ga čakala še danes, če mi ne bi za vratom visel lastnik stanovanja, v katerem trenutno živim.

Godota ne bo, Mojca, zato pozabi na vsa prazna stanovanja v strogem centru mesta, mimo katerih se vsak dan sprehajaš in se sprašuješ, zakaj te z okna ne pozdravljajo obrazi zadovoljnih stanovalcev. Pozabi na trafiko z najljubšimi cigareti ter pogled na Ljubljanico z balkona v spalnici.

Ta je rezerviran za nekoga drugega. Tokrat.

Ne, ledvice ne prodam

Priznam, da je bilo težko sprejeti dejstvo, da bom v prihodnje prikrajšana za izkušnjo zbujanja ob glasovih pijanih turistov, ki so v zadnjih letih odkrili čar stopnic ob Ljubljanici na Prulah. Pogrešala bom klokotanje rečnih ladjic v poznopoletnih jutrih in koncerte v Križankah z domačega balkona.

Ne, nisem še tako daleč, da bi bila za udobje v centru mesta pripravljena prodati ledvico. Ne leve ne desne. Navezana sem na obe, zato bom v prihodnjih dneh spakirala culo in priložnost dala Bežigradu.

A ne skrbi, dragi center. Nisva še opravila. To ti obljubljam. In sebi tudi.


PS 1: Med pisanjem bloga ni bil poškodovan noben najemodajalec.

PS 2: Vsaka podobnost s stanovanji, ki sem si jih v zadnjem mesecu dni ogledala, je zgolj naključna.


Opomba: Tekst je objavljen tudi na avtoričinem blogu A Room with a View of my Heart by Shia Jezebel pod naslovom Prodam ledvico za stanovanje v centru Ljubljane. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno v dogovoru z avtorico.

Center Ljubljane je nedvomno najlepši in najbolj čaroben del prestolnice. A kar je navzven videti kot Disneyjeva pravljica, je navznoter kot Dantejev Pekel. — [Fotografija: Marko Crnkovič/Fokuspokus.]

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE