Vprašanje Varufakisovega sredinca: fake ali metafake?

21.3.2015 / 06:16 Komentiraj
Je Varufakis pokazal Nemcem v Zagrebu sredinec ali gre samo za satiričen ponaredek? Ali pa je tudi ponaredek izmišljen?
NAROČI SE PRIJAVI SE

  • 5,2 milijona Nemcev je v nedeljo videlo v talkshowu na ARD, kako jim je Grk pred dvema letoma v Zagrebu pokazal sredinec.
  • Čeprav je Varufakis vulgarno gesto že v oddaji kategorično zanikal, je v naslednjih dneh izbruhnilo svetovno zgražanje.
  • V sredo pa je voditelj talkshowa na ZDF ponosno priznal, da je sredinec fake: ARD da je nasedla njihovemu videu V for Varoufakis.
  • Toda od četrtka je zmeda spet popolna: morda pa gre za ponarejanje ponaredka in si je ZDF vse izmislila in torej ni fejkala?
  • Komu verjeti? Janu Böhmermannu? Güntherju Jauchu? Janisu Varufakisu, ki pričakuje opravičilo ARD in hvali ZDF?
  • Ali Hrvatom? SkriptaTV, ki je “original” — s sredincem — uploadala šele februarja letos, zanika sodelovanje z ZDF.

V for Varoufakis

Začelo se je 25. februarja, ko je nemška televizija ZDF v internetni oddaji  Neo Magazine Royale predvajala — in objavila na YouTubu (do sinoči blizu dveh milijonov ogledov) — satirični video V for Varoufakis popularnega voditelja Jana Böhmermanna. 

O tem smo teden dni pozneje, ko je video postajal viralen, pisali tudi na Fokuspokusu.

Na koncu videa (3:42) lahko skratka vidite grškega finančnega ministra na odru, z mikrofonom v desnici, ko govori: “… and stick the finger to Germany and say: ‘Well, you can now solve this problem by yourself. Right?’” — in pri tem dvigne levico z iztegnjenim sredincem.

Echt oder nicht?

Seveda so obstajali tudi ljudje — verjetno še posebej v Nemčiji —, ki se jim video V for Varoufakis ni zdel tako zabaven, da ne bi šli raziskovat sredinca.

Odkar je Janis Varufakis globalni “napol Bog, napol suvlaki”, kroži po internetu skoraj dve leti stara novica, da je maja 2013 gostoval na zagrebškem Subversive Festivalu.

Tisto leto so bili gostje tudi Slavoj Žižek, Oliver Stone, Aleksis Cipras, Tariq Ali, Susan George, Chantal Mouffe, Che Guevarova hči et al.

Na ARD so skatka ugotovili, da je posnetek s sredincem iz Böhmermannovega videa pobran z Varufakisovega zagrebškega predavanja. Da so našli vir, se jim je očitno zdelo že dovolj, da so verjeli v verodostojnost videnega, in zadevo kot avtentično prikazali v talkshowu Güntherja Jaucha to nedeljo.

Jauch je eden najbolj znanih in gledanih, v pravem pomenu nacionalnih nemških TV voditeljev. Nekoč je vodil tudi kviz Kdo hoče biti milijonar. V primerjavi je z njim je šaljivec Jan Böhmermann tako rekoč alter scena.

“Stinkefinger, Herr Minister?”

In tako je Jauch Varufakisa — ki je bil na satelitski zvezi iz Aten — v živo soočil z njegovim sredincem (24:00).

Po predvajanem prispevku je Jauch nagovoril Varufakisa z besedami: “Nemčiji ste pokazali sredinec, gospod minister. Nemci največ plačujejo [v EU blagajno], kljub temu pa jih najbolj kritizirate. Kako gre to skupaj?”

Medtem pa je Varufakis že odkimaval. “That video was doctored. I never gave any finger. I’ve never given a finger, ever.”

Jauchov zaskrbljeno nejeverni obraz, ko Varufakis kategorično zanika svoj sredinec — že po njegovem vztrajanju, da gre za avtentičen posnetek iz Zagreba —, je prizor za zgodovino televizije.

“Dragi Günther Jauch, …”

V sredo vstopi na sceno Böhmermann na ZDF.de s tem prispevkom:

“Dragi Günther Jauch, draga ARD, drago uredništvo Bilda. Globoko vdihnite, mogoče si vzemite stol, naslonite se. Zdaj morate biti zelo, zelo močni.”

Böhmermann najprej zavrti odlomek s sredincem iz Jauchove oddaje:

“Šokirani? Ampak tudi Varufakis je šokiran, ker se ne spomni, da bi na konferenci pokazal sredinec.”

Sledi Varufakisovo zanikanje, potem pa odlomek — brez sredinca.

Böhmermann se dela neumnega:

“Čakajte, kam je izginil Stinkefinger? Ali je prst res fake? Ampak kdo bi to fejkal? To bi lahko bila… Edina stvar, kar mi pride na misel, je majhna, iz naročnine financirana luzerska televizija. [Aplavz in navdušeno vpitje publike v studiju.] Naredili smo pa to takole. [Bruhne v smeh.]”

Sledi scenaristično elaboriran prispevek o ozadju, začenši z V for Varoufakis, in o sodelavki Hrvatici, ki pozna ljudi, ki organizirajo Subversive Festival; vidimo v zeleno oblečenega statista v zeleni sobi, ki je igral Varufakisovo roko z iztegnjenim sredincem; o mojstru fotošopa, ki je v posnetek zmontiral statistovo roko s sredincem; z vsemi sencami, ki ji pripadajo; za hec so poskusili tudi z iztegnjenim kazalcem.

Böhmermann pravi, da je bila Varufakisova dejanska omemba prsta na predavanju inspiracija za štos s fotošopanjem.

Jan Böhmermann: “Dragi Günther Jauch, draga ARD, drago uredništvo Bilda. Globoko vdihnite, usedite se, naslonite se nazaj. Zdaj morate biti zelo, zelo močni.” — [Screenshot: ZDF/YouTube/Fokuspokus.]

“Wir sind Deutsche.”

Povedal je pa tudi naslednje:

“V enem stoletju smo dvakrat opustošili Evropo, potem pa znorimo, ko nam nekdo pokaže sredinec. Sploh se ne dá več objektivno diskutirati. Grk nam pokaže sredinec, potem pa znorimo! Wir sind Deutsche. […] Spoštovano uredništvo Güntherja Jaucha. Janis Varufakis nima prav. Niste ponaredili videa. Vi ste ga samo iztrgali iz konteksta in s sredincem preganjali grškega politika po studiu. Zato, da se bosta mama in ata ob gledanju Tatorta [Kraj zločina, oddaja ARD; op. ur.] lahko zvečer spet razburjala. ‘Ti ausländerji! Naj se poberejo iz Evrope! Revni so in Nemcem jemljejo denar. Ne gre to tako. Tukaj smo mi šefi! Tako.’ To ste vi naredili. Mi pa vse drugo.”

Antiklimaks

Toda vrnimo se k “originalnemu” videu na hrvaški internetni strani SkriptaTV.

Varufakis je na predavanju v Kinu Europa v Zagrebu 15. maja 2013 predstavljal svojo knjigo The Global Minotaur: America, Europe, and the Future of the Global Economy.

Inkriminirano pasažo najdete na minutaži 40:20.

Kot rečeno, Varufakis pravi:

“Moj predlog je bil, da bi Grčija morala januarja 2010 znotraj evra enostavno razglasiti stečaj, tako kot ga je Argentina — in pokazati sredinec Nemčiji in reči: ‘No, zdaj pa kar sami rešujte ta problem.’ V redu?” 

In ja: natanko pri 40:32 lahko vidite Varufakisa, kako dvigne sredinec.

Kaj zdaj to pomeni? Da sredinec ni Böhmermannov fake? Da je torej sredinec tam od samega začetka?

Kaj pa, če posnetek ni original?

Seveda vam ne bo ušlo, da je bil posnetek objavljen 12. februarja 2015. Nekam pozno, kajne? Dovolj pozno, da bi lahko ZDF — ali kdorkoli, morda zagrebški videoarhivarji v navezi z nemško televizijo — naložili “doktorirano” verzijo, kot temu pravi Varufakis.

“Vir zind Kroaten.”

Posnetek je na svoj YouTube kanal uploadala tako imenovana Skripta Televizija. Ta se na Facebooku nejasno predstavlja kot privaten uporabnik — ne stran —, ki je “študiral” na Zagrebškem sveučilištu in “živi” v Zagrebu, sicer pa je povezan s stranjo Slobodni filozofski. Vse skupaj izgleda nekaj podobnega kot naša metelkovsko-mirovna Delavsko-pankerska univerza.

Človek, ki je Varufakisovo predavanje snemal za Subversive, je za Guardian zanikal vsakršno ponarejanje in dodal še nekaj političnih stališč.

Tudi Skripta Televizija je v petek ponoči — očitno pod presijo mednarodne radovednosti — na svojem kanalu pod Varufakisovim videom objavila izjavo, da je video originalen in da niso sodelovali z ZDF.

Da se je posnetek pojavil na YouTubu šele zdaj, pojasnjujejo s tem, da prej niso imeli sredstev in časa, da bi ga editirali in uploadali, ker da so majhen “skeleton crew” z omejenimi kapacitetami.

Seveda pa v komentarjih že poteka burna debata. Fake ali metafake? Lažnivci! Je šla Skripta Televizija na roko Janu Böhmermannu ali ne? Komu verjeti?

Kaj pa, če je vse res? Kaj pa, če ni nič res?

V vsakem primeru je vse skupaj odlična zabava.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE