Siriza Style: Nova politika, novi modni trendi

2.3.2015 / 10:56 Komentiraj
Ste opazili, da Cipras nikoli ne nosi kravate? Ob prisegi je izjavil, da je ne bo, dokler Grčija ne izplava iz dolgov.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Politični in modni statement

“No-tie” dress code ni Ciprasova kaprica, temveč Sirizina modna in politična zapoved. Medtem ko svet debelo gleda lahkoto, s katero kršijo kodekse oblačenja, se člani stranke zavedajo, da je bil njihov slog ključen za zmago na volitvah.

Ukrojene obleke v nevtralnih barvah, kakršne predpisuje protokol, ter kravate in drage ure Grki enačijo z bivšim premierom Antonisom Samarasom in osovraženimi oligarhi. Sirizina politika je drugačna, zato morajo njeni voditelji tudi drugače izgledati. Kako bi jim sicer verjeli?

Downing Street

Ciprasov trend je njegov finančni minister Janis Varufakis na srečanju z britanskim kolegom Georgem Osbornom dvignil na novo raven in razburil britansko javnost. Na Downing Streetu se je pojavil v bajkerskih škornjih, električno modri srajci in jakni, v kateri je po besedah modne urednice The Guardiana Imogen Fox izgledal kot diler z drogo iz zgodnjih devetdesetih.

Moda gor ali dol, deloval je odločno in samozavestno — za razliko od Osborna, s “frizuro Julija Cezarja” —, ki je bil zmeden in tog.

Varufakis, ki ima doktorat iz ekonomije in je pred vstopom v politiko predaval na svetovnih univerzah, je strokovnjak za strateško odločanje, zato lahko domnevamo, da njegova izbira oblačil ni bila naključna.

Varufakis je samo čakal na svoj burberry trenutek. — [Fotografija: Burberry.]

Barbour, Burberry

Za jakno, najbolj izstopajoč element ministrove londonske garderobe, se je izkazalo, da nosi podpis Barbour. Na oblačila te znamke prisega angleška aristokracija. Hiter skok na Google Images razkrije Barbourjeve oboževalke in oboževalce: princesa Diana, princ Charles, kraljica Elizabeta, princ William, Kate Middleton…

Čez nekaj dni se je Varufakis pojavil s šalom znamke Burberry. To je sprožilo zgražanje na Twitterju, češ, Grki so brez prebite pare, on pa razkazuje šal za petsto evrov. Varufakis je samo čakal na ta trenutek. Odgovoril je, da mu je šal pred dvanajstimi leti podarila žena — in se tako ponovno etabliral kot človek iz ljudstva.

Za dober vtis in protokol

Grkom se zdi pomembno, da njihovi predstavniki izgledajo kot oni. Kakšen učinek pa imajo odpeti ovratniki v Evropi? Bodo Grčijo popeljali nazaj v blaginjo? Ljudje so skeptični. Rešitev Grčije je Herkulovo delo in Siriza ni v poziciji moči. Zdi se logično, da bi se njeni predstavniki na srečanjih z evropskimi veljaki morali potruditi za dober vtis, vključno s spoštovanjem protokola in posnemanjem starih fantov.

Kako naj si torej razlagamo Sirizin neobičajen modni izraz? Morda gre za preuranjeno svojeglavost, ki bo Grčiji naredila več škode kot koristi. Morda pa je Ciprasova in Varufakisova samozavestna nonšalanca samo znak, da vesta nekaj, česar mi ne. Če si ne zapneš manšetnih gumbov, ti namreč ostane dovolj prostora, da v rokav skriješ še kakšnega asa.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE