Hiša iz kart, tretjič

2.3.2015 / 06:00 Komentiraj
Tretja sezona serije House of Cards je zunaj. Objavljena in naprodaj na Netflixu. Vseh 13 epizod. Naenkrat.
NAROČI SE PRIJAVI SE

O tem, kako do Netflixa v Sloveniji, se morda pomenimo prihodnjič. Če sploh, saj je celotna sezona s komaj enodnevno zamudo na voljo na domačem servisu Voyo. Bravo naši!

Kevin Spacey v glavni vlogi je vrhunski, prav tako drugi v ekipi, produkcija pa visokobudžetna. Tako visoko-, da se pa tokrat — za razliko od zadnjič — ob njej niti ne splača pogovarjati, zakaj take nadaljevanke pri nas ne bomo nikoli imeli.

Morda bo nova sezona koga spomnila na priljubljeno serijo Zahodno krilo (West Wing, 1999), ki se tudi dogaja v Beli hiši. Kar je tudi edina primerjava, ki zdrži — Hiša iz kart je v vseh pogledih (scenarij, režija, igra, scenografija itd.) top šit nadaljevanka. Tista druga je pa zablestela le tu in tam, vse drugo je bilo pa dinamična hoja po hodnikih in supersnappy psevdobrihtni dialogi.

Par pripomb

Glavni junak je negativec. Politika je res kurba, če je po tej seriji soditi, junak pa tako do konca zajeban politik, da bi se ga še Machiavelli na kilometer izognil. V tem trenutku mi na misel pridejo le še Kriva pota (Breaking Bad, 2008). Tvegano za ratinge.

Na sceni se pojavljajo nove produkcijske hiše z lastnim sistemom distribucije. Poleg Netflixa — ki je še včeraj živel izključno od izposoje holivudskih DVD-jev — recimo še Amazon s svojimi originalnimi vsebinami. Saj spremljate Alpha House, ne? John Goodman je odličen, Billa Murraya imajo pa noter le za par sekund, pa še takrat nič ne pove.

Tretjič, nič več tedenskega ritma, na dan objave si lahko pogledaš vseh trinajst epizod. To si seveda lahko privoščijo le internetni mediji ali pa kabelski operaterji z videom na zahtevo. Na redni televiziji bi se tak ekperiment žalostno končal, ker ne moreš gledalcev priklenit na televizor, češ, v ponedeljek boš pa gledal maraton, trinajst epizod do konca. Video on demand je tisto, kar se nuca in je in.

Zanimivo.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE