Tof o humorju? Kot Milka Planinc o Miru Cerarju.

24.2.2015 / 13:51 Komentiraj
Fornezzi je v Studiu City odgovarjal, zakaj ni “protivarčevalnega” humorja. Kaj ima o tem reči očim slovenske satire?
NAROČI SE PRIJAVI SE

  • V studiu poleg Tofa tudi Boštjan Gorenc Pižama — za kontrast med starodobnim humoristom in novodobnim komikom.
  • Fornezzi je najbrž naš najbolj priljubljeni humorist, a glavni krivec za klavrnost slovenskega humorja in satire.
  • Ko je bil Mopedšov na višku popularnosti, je med ljudmi à la Marcel Štefančič veljal tudi za višek bedastega humorja.
  • Danes pa ima Tofa v Studiu City in mu hofira, da je v času stabilizacije “doktoriral iz protivarčevalnega humorja”.

Že z uredniškega stališča je bila ideja za pogovor v studiu malo čudna. Izhodiščno vprašanje — utemeljeno na delno veljavni predpostavki, da ga ni — se je glasilo: “Kje je protivarčevalni humor?”

Zakaj ravno protivarčevalni? Kot da je humorja drugih vrst v izobilju? Verjetno zato, ker so si zamislili vzporednice med sedanjo austerity in nekdanjo stabilizacijo različnih jugovlad.

Povabiti v studio Fornezzija, da pove nekaj o stanju humorja v Sloveniji, je podobno, kot če bi povabili Milko Planinc — bog ji daj mir —, da komentira vlado Mira Cerarja.

Tof je očim poljudnega, poljubnega, populističnega, neinteligentnega, poceni sarkastičnega, sprijaznjeno režimskega humorja za vse čase. — [Screenshot: TV Slovenija/Fokuspokus.]

Tof je očim poljudnega, poljubnega, populističnega, neinteligentnega, poceni sarkastičnega, sprijaznjeno režimskega humorja za vse čase. Ni naključje in tudi ne samo stvar avtorjeve vztrajnosti, da ima humoristično, domnevno satirično rubriko že 45 let. Za to rabiš tudi prepričanje, da je v družbi vedno vse isto, da so politiki vedno enake barabe, da je austerity isto kot stabilizacija, da mali človek vedno najebe — in da mu ne preostane drugega, kot da se malo sprosti ob vedno istem Tofovem humorju (z dodatkom jošk in pevskih zborov).

Tofov humor ni nesramen, je samo vulgaren. Če ni vulgaren, je neslan. Je ireverenten, kot satira mora biti? Da, vendar selektivno. Je korektiv za slabosti družbe? Ne, je samo izhod v sili, ker je tako ali tako vse brezizhodno. Je korektiv za slabosti posameznikov? Da, če želi avtor z njimi obračunati.

Sklepi

Iz Fornezzijevega izvajanja lahko potegnemo samo dva sklepa, oba iz reklamnega bloka tik pred pogovorom: prvi je “čudež za sklepe” flexiforce — za katerega dela reklamo Tof himself —, drugi pa voltaren emulgel, še ena maža za sklepe.

Tofov humor ni nesramen, je samo vulgaren. Je korektiv za slabosti družbe? Ne, je samo izhod v sili. Je korektiv za slabosti posameznikov? Da, če želi avtor z njimi obračunati.
FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE