Racionalna sebičnost in neoliberalni boarding/unboarding

24.2.2015 / 06:00 Komentiraj
Za boljše počutje potnika z zadnjega sedeža 23F (pri veceju), najbolj deprivilegirana žrtev sedanjega checking sistema…
NAROČI SE PRIJAVI SE

  • Na večini Adriinih letov dlje kot sam let traja prevoz na letališče, vkrcavanje in izkrcavanje in prevoz z letališča do končne lokacije.
  • Precej rezerve je pri času, potrebnem za vkrcanje in izkrcanje potnikov. To sicer ne bo rešilo podjetja pred bankrotom — pa saj ga tudi plačljive kavice ne bodo. Lahko pa nam prihrani kako minuto.
  • Ideje, ki jih predlagam, veljajo za canadaire, ki imajo v vrsti po dva plus dva sedeža, jih je pa mogoče smiselno uporabiti tudi za “velikanski” airbus 319, ki ima sedeže v razporedu tri plus tri.

Diagnoza

Čas izgubljamo zato, ker čakamo ljudi, da se slečejo in spakirajo prtljago v prtljažnik (in obratno). Za vsakim, ki to dela, čaka množica, ki bi rada mimo njega. Množica čaka vsakega posebej, da sede ali vstane.

Vkrcavanje

Najprej bi se morali vkrcati tisti, ki sedijo pri oknu. V poljubnem vrstnem redu. Če kdo sedi bolj zadaj, se mu med slačenjem in odlaganjem prtljage umaknite med sedeže, da lahko gre mimo. Če se prvi vkrcavajo tisti, ki sedijo pri oknu, je na prehodu prostor. Ko se kasneje vkrcavajo tisti, ki sedijo ob prehodu, se lahko umaknejo na prostor pred svojim sedežem.

Izkrcavanje

Ko je letalo parkirano, naj prvi vstanejo ter poberejo svojo prtljago in obleko tisti, ki so sedeli ob prehodu, in pripravljeni čakajo, da se vrata letala odprejo. Potem lahko začnejo zapuščati letalo.

“Nisem eden tistih, ki se vozijo prešvicani z LPP in se hočejo prvi in čez trupla prekomolčiti do vrat. I’m bigger than that!”

Bonton in predsodki

Če je za vami nekdo, ki je že pripravljen, da gre ven, se mu ne vrivajte. Ne iščite svoje prtljage, vrečke z nakupi, šala. Predvsem pa ne podlegajte predsodku, ki gre nekako takole:

“Ker potujem z letalom, spadam med oberen Zehntausend: kupujem v duty freeju in v Victoria’s Secret, zato lahko galantno, socialno čuteče in tolerantno dajem prednost tistemu, ki je sedel pred mano, čeprav bo še dolgo minuto trajalo, preden bo pripravljen na izhod. Nisem eden tistih, ki se vozijo prešvicani z LPP in se hočejo prvi in čez trupla prekomolčiti do vrat. I’m bigger than that!”

Ne izkoriščajte tega!

Ko letalo zapustijo vsi potniki, ki so sedeli ob prehodu, naj isto ponovijo tisti, ki so sedeli na sredini in ob oknu. Če ste potovali v paru, se počakajte v letališki zgradbi. Ali na avtobusu. Boste vsaj malo zadihali.

Skratka

Vse bi potekalo veliko bolje, če bi ljudje mislili samo nase — če bi prevladovala racionalna sebičnost tistih, ki so pripravljeni na izkrcanje, ne pa solidarnost s tistimi, ki še niso. Tudi zadnji potnik, najbolj deprivilegirana žrtev nepravičnega checking sistema s sedeža 23F (pri veceju), bi letalo zapustil hitreje kot zdaj.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE