Joga v službi. Dihaj kot Darth Vader. Ker zakaj pa ne.

22.2.2015 / 11:15 Komentiraj
Si predstavljate 20 geekov v pajkicah, ki ležijo sredi pisarne in dihajo “tukaj in zdaj”? No, to niti približno ni to.
NAROČI SE PRIJAVI SE

V službi preživimo velik del našega budnega časa. Pri tistih, ki imajo srečo, je to osem ur, pri drugih jih je lahko tudi petnajst. Naše službe so različne: nekateri se cele dneve vozijo od ene lokacije do druge, drugi skačejo po sestankih, bolniških sobah, tekajo za otroci, spet tretji cel dan preživijo za računalnikom.

A če se osredotočim na novodobna tehnološka podjetja — o drugih namreč nimam pojma —, je tistim, ki delamo v tovrstnih podjetjih, definitivno skupno naslednje: večino dneva preživimo za računalnikom, bodisi v službi in/ali (pozneje še) doma — in to v statičnem položaju (sedečem ali stoječem).

V službi smo zato, da delamo — ampak jasno je tudi, da bomo bolj učinkovito delali, če se bomo tam dobro počutili. In prav zaradi želje po večji efektivnosti je vedno več poudarka na tem, kako prisotnost na delovnem mestu narediti čim bolj udobno, zabavno, prijetno.

Od zabave k zdravju

Tako se je pred nekaj leti začel trend vnašanja zabave na delovno mesto. Nisi bil kul, če nisi imel biljardne mize — hja, guilty as charged —, namiznega nogometa, ping-pong mize ali raznih igralnih konzol.

Potem se je zgodil preskok na področje zdravja: sveže sadje, juice bar, telovadnice. Nekateri trendi so prišli tudi k nam, vendar ostajajo bolj ali manj v domeni start-upov ali start-upom podobnih podjetjih.

Dobro počutje zaposlenih je glavna prioriteta tudi pri nas. Kdor je bil kdaj na obisku, ve, kaj mislim. Zato poskušamo z različnimi benefiti. Fantje so sicer najbolj veseli tedenskega bureka, meni je pa kul pisarniška joga.

Verjamem, da si zdaj vsi predstavljate dvajset geekov v pajkicah, ki ležijo sredi pisarne. No, niti približno ni tako.

Pisarniška joga je joga, ki je maksimalno prilagojena času in kraju izvajanja. Ta joga upošteva dejstvo, da se dogaja na delovnem mestu: ne potrebujemo torej velikega prostora, blazin ali drugih pripomočkov. Delamo z lastnim telesom, večinoma v stoječem ali sedečem položaju.

Za pisarniško jogo se ne preoblačimo — kar pomeni, da včasih naletimo na problem preozkih hlač ali prekratkih kril. To je pa tudi edini problem, ki se pojavi.

Joga brez predznanja

Vaje pisarniške joge izhajajo iz jogijskih vaj, a so seveda prilagojene. Najbolj znana vaja “pozdrav soncu” naprimer poteka v sedečem položaju.

S pisarniško jogo smo začeli brez kakršnegakoli predznanja, mnogi tudi brez kakršnekoli fizične pripravljenosti. In kar zanimivo je spremljati, kako lepo napredujemo.

Vaje so usmerjene predvsem v razgibavanje, raztezanje, pol ure vadbe pa se običajno zaključi z dihalno vajo. Cilj pisarniške joge je, da izboljša tako fizično kot psihično stanje posameznika. Od drže, gibljivosti, moči, pa do zbranosti, umirjenosti, učinkovitosti.

Priznam, pred začetkom je bilo veliko skeptičnih pripomb. Zdi se mi, da joga še vedno velja za bolj žensko vadbo. Nekaj časa je tudi trajalo, da smo se prilagodili na jogijsko izrazoslovje. Naša vaditeljica je sicer kar hitro ugotovila, da se bolje odzivamo na navodila kot: “Dihaj kot Darth Vader!” kot pa na “Bodi tukaj in zdaj”.

Mislim, da je pisarniška joga koristna za vse, vendar bi vseeno izpostavila dva tipa ljudi, ki od tega največ odneseta.

Prvi tip je oseba, ki ima veliko statičnega dela za računalnikom — recimo developer. Ta oseba bo veliko odnesla predvsem od fizičnega vidika pisarniške joge: raztegnila svoje zakrčene mišice, spodbudila pretok krvi.

Na drugi strani pa imamo osebo, ki se recimo veliko ukvarja z naročniki. Ta bo ogromno odnesela od mentalnega dela pisarniške joge. Minute odklopa, ko si prisiljen ukvarjati se s svojim telesom in dihanjem in ko moraš fokus usmeriti na to, da obdržiš ravnotežje, in ne v naloge, ki te čakajo, so zlata vredne.

Definitivno priporočam.

Opomba: Tekst je bil prvotno objavljen v petek, 20. februarja 2015, na avtoričinem blogu pod naslovom telovadba med službo. ker zakaj pa ne?. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno s privoljenjem avtorice.

Pred leti nisi bil kul, če nisi imel biljardne mize — hja, guilty as charged —, namiznega nogometa, ping-pong mize ali raznih igralnih konzol. — [Fotografija: Anja Renko.]

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE