Samozvani graničarji od štajerske varde do belokranjske vaške straže

5.8.2019 / 06:08 Komentiraj
Če bi tega Blaža tako kot Šiška policija aretirala, bi jo SDS in pol SLO obtožilo veleizdaje. Zato ga raje tolerirajo.
NAROČI SE PRIJAVI SE

V Beli krajini živi domoljub. Sam se tako deklarira. Nek Blaž. Na svoji neometani hiši ima izobešeno domobransko verzijo slovenske trobojnice z orlom in napisom »Mati, Domovina, Bog«. Živi tik ob meji s Hrvaško, čez katero se švercajo migranti.

Zato je Blaž vzel javni red in mir in spoštovanje zakonov v svoje roke. Namesto policije in politikov, ki domnevno neučinkovito ali celo nič ne ukrepajo. Zavzema se za varnost države in ljudi. Vseh, ne samo njih tam.

S podobno zaskrbljenimi in kao zavednimi somišljeniki je ustanovil tako imenovano vaško stražo. Rečejo si tudi pregledniki meje. Nosijo pretesne kamuflažne uniforme, ki lepo poudarjajo trebuščke, na glavah pa vojaške kape s šilti in emblemi Hervardov in Društva Moris.

Sam pravi, da pri patruljiranju niso oboroženi, čeprav očitno tudi so. Zadnjič se je eden od njih hvalil — no, hvalila ga je Nova24TV, ki je prva o tem poročala —, da je spustil v zrak rafal iz mitraljeza in s tem odgnal migrante.

Blaževa banda

Tako smo po tako imenovani štajerski vardi dobili še belokranjsko. Toda ali gre v teh dveh primerih res za podobno ali celo isto stvar?

Po mojem ne. Razlika je v tem, da so Šiškovi vardisti imeli tam pri Apačah samo obuko ali smotro in da so se v propagandne namene sami snemali in se objavljali na YouTubu.

Ta Blaževa banda pa se gre zares. Vaška straža si je zadala konkretne, operativne zadolžitve. In pri tem se ne snema sama, ampak jo snemajo televizije in o njih delajo razumevajoče, celo občudujoče prispevke. Tako so zapisali na Novi24TV.si:

»Domačini imajo povedati popolnoma drugačno resnico. Le redko jih sicer kdo sliši, saj je medijska cenzura velikih mainstream medijev premočna, na cedilu jih ni pustila zgolj Nova24TV. A naše poročanje o incidentih na meji pač ni dovolj, da bi tamkajšnji prebivalci mirneje spali. Ravno zato je skupina ljudi v Beli krajini stvari vzela v svoje roke.«

Šiškovi vardisti so imeli samo obuko ali smotro in so se v propagandne namene sami snemali in se objavljali na YouTubu. Ta Blaževa banda pa se gre zares. Vaška straža si je zadala konkretne, operativne zadolžitve. In pri tem se ne snema sama, ampak jo snemajo televizije in o njih delajo razumevajoče, celo občudujoče prispevke.

Paramilica na lastno pest

Pozabljive privržence pravne države je treba spomniti, da je bil Andrej Šiško aretiran, obtožen in obsojen »zaradi ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve v zvezi z oboroženim uporom in pozivanja k strmoglavljenju najvišjih državnih organov«.

Sam mislim, da bi ga morali oprostiti, ker ni storil ničesar, kar bi predstavljalo realno grožnjo za varnost države, in ker so s procesom in obsodilno sodbo naredili več škode, kot je je s svojo četico-koraka povzročil sam.

Še bolj čudna in čudaška razlika pa je v tem, da je bila štajerska varda nekaj mesecev tako rekoč dogodek dneva, sam Šiško pa kakor za koga narodni junak ali budalo leta.

Tokrat pa je povsem drugače. Zdaj, ko gre zares, ko res nekdo nekaj konkretnega dela na lastno pest, ko prepotentni lokalni modeli ustanavljajo paramilico in za razliko od štajerske varde dejansko spodkopavajo monopol državnih varnostnih organov na represijo, pa vse tiho je bilo. Dva medija sta se nad akcijo navdušila — nekaj dni po Novi še Siol —, vsi ostali pa Blaža in njegove ignorirajo. Nekako tako, kot bi že od začetka morali ignorirati Šiška.

Schengensko grmovje

Razlog za toleranco ali ignoranco do samozvanih graničarjev je po mojem zelo preprost.

Ne gre za to, da bi edine pooblaščene osebe oz. enote imele slabo vest zaradi slabega nadzora meje in neučinkovitega preprečevanja ilegalnih prestopov. Gre za to, da so desničarski populisti na migrantskem terenu prignali zadeve tako daleč, da si oblast ne upa ukrepati.

To bi bil politični samomor. Prišlo bi do izrednega stanja. Predstavljajte si, da bi Blaža aretirali in ovadili. Čisto rutinsko, tako kot Šiška. Policijo in tožilstvo in vse nad njimi bi SDS in pol Slovenije obtožilo veleizdaje. Ker da se spravljajo na ljudi, ki hočejo namesto njih in zaradi njihove nesposobnosti — ali celo namerne, »izprijene protislovenske politike«, kot pravi Janez Janša — narediti nekaj domnevno dobrega za našo varnost.

Kakršnokoli ukrepanje proti belokranjskim vaškim stražam bi naletelo na veliko hujše ogorčenje kot karkoli doslej. Veliko večje, kot če bo kak preglednik meje lepega dne z mitraljezom zgrešil zrak in zadel nič hudega slutečega migranta v schengenskem grmovju. Zato raje nič ne rečejo in samo gledajo.


Opomba: Kolumna je bila prvotno objavljena v tiskani izdaji Večera v nedeljo in na spletni strani Večera v nedeljo, 4. avgusta 2019, pod naslovom Živel je domoljub. Ustanovil je vaško stražo. Verzija na Fokuspokusu je editirana.

Janez Janša je na Twitterju podprl belokranjsko vaško stražo. Pa ne samo to: vladi ne privošči niti očitka nesposobnosti, ampak jo obtožuje, da to dela namenoma.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE