Zakaj v Sloveniji nikoli ne bo šova kot Saturday Night Live

20.2.2015 / 07:40 Komentiraj
Saturday Night Live (SNL) je najboljši televizijski šov vseh časov. Ne bom debatiral, ker ni protiargumentov.
NAROČI SE PRIJAVI SE

  • Na sporedu so živo že od leta 1975. Vsako sezono dvajset tednov zapored v treh dneh spišejo za pet ur skečev.
  • V dveh dneh zvadijo in sešijejo kostume in grejo v soboto z zlatim izborom najboljših pred kamere — in kar je, je!
  • Format je od začetka enak: najprej vklop prvega skeča v živo. Brez aviza, kar je bila leta 75 majhna TV revolucija.
  • Praviloma, ampak res praviloma se SNL konča z vzklikom: “Live, from New York, it’s Saturday Night!”

In pičijo. V živo. Že štirideset let.

Ne morem reči, da sem zrasel s SNL, ker sem ga bil najprej deležen po kapljicah v zgodnjih devetdesetih, ko so v deželo prodrli prvi kabelski operaterji in z njimi prvi angleški in ameriški TV kanali (in ko je bil MTV še globalen brand poleg IBM in Microsofta, če mi sploh verjamete na besedo.) Zvečer ob vikendih so vrteli skrajšane polurne epizode SNL, jaz pa sem snemal na VHS kasete in znal skeče na pamet. (In pozimi sem bos v šolo hodil in telefone smo imeli na paro, bogati pa na hrčke.)

Talent, karizma, komedija, organizacija, motivacija, TV biznis

Oddajo vsak teden vodi drug voditelj, že po tem je enkratna. In skeči niso slabi. Večinoma se zanašajo na karizmo in spretnost zasedbe, ki jo vsakih nekaj let skrbno in osebno izbere producent Lorne Michaels. Ki ima nos za talent. In komedijo. In organizacijo. In motivacijo. In TV biznis. In ki si je šov leta 1975 tudi izmislil in ga štirideset let ohranil pri življenju in na top listah ratingov. Legenda ameriškega teveja.

Samo dve legendi imajo: Michaelsa in Johnnyja Carsona, potem pa dolgo nič do Lettermana. (Jay Leno? Pha. Ne se norca delat.)

O izbranem SNL talentu pa naj rečem le tole: John Belushi, Dan Aykroyd, Bill Murray, Eddie Murphy, Norm Macdonald, Phil Hartman, Will Ferrell, … Eh, raje neham naštevat, ker ne vem, koga izpustit in koga ne in ker se bom izgubil v seznamu. Na Wikipediji so vsi našteti, itak.

Mogoče je bolj zanimivo debatirat o tem, kdo vse je oddajo vodil in bil pri tem dober. Jaz se recimo rad spomnim Aleca Baldwina, Toma Hanksa, Steva Martina, Christopherja Walkena … Ja, posebej tistih, ki so oddajo vodili večkrat. Z razlogom. In če niste nikoli spremljali, mi boste težko verjeli, da je bil recimo Justin Timberlake vsakič fantastičen!

30 Rock

Ah, a to sem omenil, da ima ekipa na voljo celo nadstropje znamenitega nebotičnika 30 Rock (30 Rockefeller Plaza, NYC)? Polovico zasede studio, v drugi polovici pa spijo, jejo, fornicirajo in si zmišljujejo skeče. In vadijo, pregovarjajo, popravljajo, dopolnjujejo, črtajo, mizanscenirajo … Podnevi, ponoči, šest dni na teden. Ven se ne gre. Le nedelja je fraj.

Leta 2000 so prvič praznovali obletnico, petindvajseto, in šov izdali na DVD-ju. Baš tistega leta sem kupil prvi DVD predvajalnik. Ergo znam seveda tisti šov na pamet, tolikokrat sem ga gledal.

Ob štiridesetletnici so prejšnji teden ponovno imeli poseben šov v živo. Poltretjo uro dolg tour de force spominov in poklonov tistim, ki so oddaji skozi leta usekali poseben, ki-si-ga-zapomnimo pečat. (Res pa je, da dan pozneje ne znam na pamet niti enega štosa.) Bilo je nekaj podobnega oskarjem: množica svetovno znanih holivudskih, TV in športnih osebnosti, parada znanih obrazov, glasbene točke — a za razliko od oskarjev ni bilo vmes nikoli dolgčas. Priporočam, privoščite si naslonjač in kokice. Ali pa YouTube, da ne bo pekla vest.

Tukaj je Slovenija

Vsakič, kadar se z Zrncem srečava, modrujeva o šovu na naši televiziji, ki bi bil nekaj takega kot Saturday Night Live. Ampak ga nikoli ne bo.

Prvič, v živo ne bi šlo. V to naših televizijcev več ne prepričaš, razen če je fuzbal, Mario v nedeljo ali pa Bob leta. To je simpl, to znamo: par kamer postaviš in pičiš v živo, tu ni znanosti. Oddajo s komedijanti in kostumi pa kar pozabi v živo, raje tri posnamemo v enem dnevu.

Drugič, kdo bo spisal vsak teden za eno uro skečev? Nazadnje ko sem jih štel, je za SNL pisalo 28 skečopiscev. In tretjič? Kje najti take nadarjene komedijante, ki nimajo zvečer predstave in zjutraj vaje in … Eh, raje neham …


Opomba:  Tekst je objavljen tudi na avtorjevi spletni strani Futer pod naslovom Štirideset? Ja. Štirideset let Sobotne noči v živo!. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno s privoljenjem avtorja.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE