Italijanski miniboti morda napovedujejo italexit iz evrocone

14.6.2019 / 06:08 Komentiraj
Po mnenju večine komentatorjev bi bil italeave katastrofa. To ravno ne — bi pa zagotovo povzročil neprijetne turbulence.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Tako imenovani miniboti — paralelno plačilno sredstvo, ki ga uvaja italijanska vlada — so resen korak v smeri priprave na morebiten italeave oz. italexit, torej izstop Italije iz evro območja.

Gre za državne obveznice (»buoni del Tesoro«), ki ne prinašajo obresti in so denominirane v majhnih enotah (med 5€ in 500€). Uporabiti pa jih je mogoče za plačilo davkov in podobnega, kar je ekvivalentno denarju.

Čeprav Italija ni v zelo slabem ekonomskem položaju — kljub recesiji ima soliden zunanjetrgovinski presežek in primarni presežek v proračunu, pri tem pa okrog ⅔ obresti plačuje domačim subjektom —, eventualni izstop iz evra večina komentatorjev ocenjuje kot katastrofo.

Največjo nevarnost vidijo v dejstvu, da italijanske banke po izstopu ne bi imele dostopa do likvidnosti in zato ne bi več mogle kreditirati domačega gospodarstva.

Več nevšečnosti za žalujoče ostale

Ta trditev je sicer malce pretirana. V primeru italijanskega izstopa iz evra bi vlogo »posojilodajalca v skrajni sili« prevzela Banca d’Italia. Ta ima v lasti precejšen del državnih obveznic, kupljenih v programu kvantitativnega sproščanja. (Zato ena enota vlade plačuje obresti drugi enoti.) Italijanska centralna banka bi v tem primeru bankam zagotavljala likvidnost, tako kot vse centralne banke.

Glede na to, da se italijanska vlada dvotretjinsko zadolžuje na domačem trgu, je izstop z mednarodnih finančnih trgov ne bi zelo prizadel. Tudi nevarnost bega kapitala ni tako resna grožnja, saj lahko BI začasno — za nekaj tednov ali mesecev ali tudi dlje — omeji mednarodne tokove kapitala, kot sta to naredila Ciper in Grčija.

Seveda pa bi tak korak povzročil večjo finančno nestabilnost, začasno dvignil cene zadolževanja, pa tudi depreciacijo nove italijanske valute in s tem tudi višjo inflacijo.

Italeave bi torej potegnil za sabo več turbulentnosti, ne pa nujno tudi eksistencialne katastrofe za Italijo. Morda bi italexit povzročil še več nevšečnosti drugim evrskim državam, saj bi ogrozil klirinški sistem Target 2, omejil trgovinske in kapitalske tokovi, spodbudil špekulacije o razpadu evrskega sistema nasploh in sprožil špekulativne napade na obveznice šibkejših držav.

Spodnji komentar sicer navaja negativne argumente o italeavu, se ga pa vsekakor splača prebrati.


OpombaTekst je bil objavljen v ponedeljek, 10. junija 2019, na avtorjevi spletni strani Damijan blog pod naslovom Italeave: Kako trda bo realnost italijanskega izstopa iz evro območja?. Tekst na Fokuspokusu je editiran. Objavljeno v dogovoru z avtorjem.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE