Šarca bi predrago stalo, Tomčevo, Zvera, Bogoviča pa tudi

11.6.2019 / 06:10 Komentiraj
Nevelevažen sestanek je sklical, ker ga je pač slučajno tako pičilo. Toda res ga je polomil, da je izbral neroden datum.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Če se še spomnite, marca je Šarec s svojo domnevno ignoranco in slabo naučeno prezirljivostjo spravil ob živce célo Slovenijo, ko se mu ni ljubilo v Bruselj, kamor ga je povabil Tajani, da bi kot special guest star nagovoril Evropski parlament.

To seveda ni bila nobena katastrofa. Je pa res, da je zdaj s slabim timingom pripravljalnega in spodbudnega sestanka — ali kako naj temu rečem — z novimi evropskimi poslanci pokvaril vtis svoje navidezne odločnosti.

Včeraj dopoldne so bili namreč kao opravičeno odsotni vsaj trije od osmih.

Ja, kako pa to? Kdo vendar?

Čudno, prečudno: kot nalašč so manjkali ravno tisti evroposlanci, izvoljeni na domači opozicijski listi SDS + SLS — Romana Tomc, Milan Zver, Franc Bogovič.

Ni za jezikovno senzibilne

Tomčeva, Zver, Bogovič so včeraj že bili odpotovali na mednarodno srečanje Evropske ljudske stranke (EPP) v Španijo. Pri Šarcu so bili torej samo Tanja Fajon in Milan Brglez (SD), Irena Joveva in Klemen Grošelj (LMŠ/ALDE) ter Ljudmila Novak (NSi/EPP).

Zakaj pa je potem Novakova lahko prišla na Šarčev mini summit? Kot sama pojasnjuje, je ostala v Ljubljani »zaradi določenih obveznosti v Državnem zboru«. 

Jezikovno senzibilni bodo opazili, da Ljudmila ne zamuja konstitutivnega vrha EPP zaradi Šarca, temveč zaradi nečesa bolj nujnega. In če ne bilo nje, navsezadnje, niti ne bi vedeli, da je bil termin za sestanek prvotno mišljen že prejšnji teden, a ga je premier prestavil.

Upravičena užaljenost

SDS po poročanju STA komentira ta nerodni urnik takole:

»Kot so poudarili v SDS, jim je žal, da premier Marjan Šarec tega srečanja ni uskladil z izvoljenimi poslanci na skupni listi SDS + SLS, ki je na volitvah dobila največ glasov. Dodali so, da bi se vsi z veseljem udeležili tega srečanja, vendar so že v Španiji, kjer se v torek začenja srečanje skupine Evropske ljudske stranke (EPP), na katerem bodo razpravljali o prioritetah v prihajajočem mandatu 2019–24. Predsedniku vlade so se zaradi zadržanosti tudi opravičili.«

Človek bi jih drago plačal.

No, za malo več do neke mere upravičene užaljenosti so seveda poskrbeli na Novi24TV.si pod naslovom Marjan Šarec sklical srečanje z novoizvoljenimi evropskimi poslanci kar brez poslancev zmagovalne liste SDS + SLS in s podnaslovom »Je Šarec namerno sklical srečanje na ta termin?«

Tudi evropska poslanka Romana Tomc si je v desničarskih medijih vsaj malo dala duška nad ponesrečeno premierovo potezo, rekoč:

»Naj vas ne zavedejo novinarski članki, predsedniku vlade smo se poslanci skupne liste SDS in SLS že vnaprej opravičili in žal nam je, da ni mogel uskladiti datuma za skupno srečanje.«

Mimogrede: saj ne, da bi tako imenovani medijski imperij zla popolnoma ignoriral STA — ampak tako kot vsi žalujoči ostali mediji šerajo velevažne vsebine STA, tako si ta desni delijo svoje tekste. Sami sebi so slovenska tiskovna agencija.

PR

Saj ne, da bi bil sestanek s premierom kdo ve kako pomemben. Sklical ga je bolj kot ne za svoj PR, ker ga je pač slučajno pičilo nekaj ekumeničnega. Toda res ga je polomil, da je izbral neroden datum.

Z malo pregovorne privoščljivosti bi lahko domnevali, da bi tudi Tomčeva, Zverov, Bogovičev lahko prešpricali sestanek v Španiji, če si ga je že drznila Novakova. 

Ampak zaradi Šarca ga seveda ne bi. Ker bi jih to predrago stalo. Tako kot bi Šarca predrago stalo, če bi prestavil termin na datum, ko bi se ga lahko udeležilo vseh osem poslancev.

Z leve: evropski poslanci Klemen Grošelj (LMŠ/ALDE), Ljudmila Novak (NSi/EPP), Tanja Fajon (SD/S&D), Marjan Šarec (LMŠ), Tanja Fajon (LMŠ/ALDE), Milan Brglez (SD/S&D) na priprvljalnem in spodbodnem sestanku pri predsedniku vlade; manjkajo: Romana Tomc (SDS/EPP), Milan Zver (SDS/EPP), Franc Bogovič (SLS/EPP). — [Fotografija: Robert Balen/Večer]

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE