Neznosna lahkost Pahorjevega iskanja in ustvarjanja sovražnikov

27.4.2019 / 06:10 1 komentar
Predsednik je diplomatom povedal, da Ruska federacija in Kitajska nista slovenski zaveznici in partnerici. ZDA da pa so.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Selektivnost pri izbiri političnih (ali kakšnih drugih) partnerjev in zaveznikov je bila prepoznavno namerna. Izrecno je poudaril, da Ruska federacija in Kitajska ne moreta pretendirati na tako mesto. 

Se predsednik trudi ustvarjati potencialne sovražnike? Kako, če ne tako bi lahko razumeli Pahorjev zadnji kiks, ko je po poročanju Dnevnika prostodušno dejal:

»ZDA so naš partner. So naš zaveznik. To Ruska federacija ni. To tudi Kitajska ni.«

Selektivnost pri izbiri političnih (ali kakšnih drugih) partnerjev in zaveznikov je bila prepoznavno namerna. Izrecno je poudaril, da Ruska federacija in Kitajska ne moreta pretendirati na tako mesto.

In da bi bila stvar še hujša, je bila citirana izjava izrečena na posvetu slovenske diplomacije. Namenjene diplomatom ob predstavitvi srečanja Pahorjeve pobude Treh morij, ki bo junija v Ljubljani.

Ob tem je izrazil »prepričanje, da si Slovenija z gostiteljstvom vrha pobude, ki spada v ameriško interesno sfero, lahko še okrepi mednarodni ugled.«

Tako ali tako vse jasno

Pahorjeva selektivnost pri izbiri političnih partnerjev in zaveznikov me je spomnila na njegov huronski lapsus — če je sploh šlo za lapsus —, za prorusko televizijo RT (nekoč Russia Today) leta 2015. V svoji afektirani ihti je predsednik večkrat omenil vojno, celo 3. svetovno vojno, potem pa ponesrečeno namignil, da bo kot vrhovni poveljnik oboroženih sil storil vse, da bi ubranil svojo domovino pred morebitnim napadom Rusije.

Slovenski psi čuvaji takrat niso zalajali ob tem škandaloznem intervjuju – o tem sem pisal več v zapisu Kako bo Rusija napadla Slovenijo in kako nas bo Pahor obranil in kasneje še v Miss Pahor: Svetovni mir ali 3. svetovna vojna. “Ali kaj takega.” Whatever.. Še več, slovenski javnosti niso privoščili niti informacije o tem intervjuju. Tudi če ne bi Pahor v njem povedal kaj pretiranega.

Pahorjev spodleteli namig je novinarka takrat umetelno ustavila s pomenljivo repliko:

»Mister President, unlike you I don’t speak for my country, but something tells me that there is no will or intention on the part of the leadership in Russia to attack Slovenia.«

Jasno je, da imamo predsednika, ki si z neznosno lahkostjo izbira in nabira politične partnerje in nepartnerje in ustvarja potencialne sovražnike in nezaveznike. Celo s tem, da jih javno razglaša za vojaške agresorje.

Glede domačih medijev pa je tako ali tako vse jasno.


OpombaTekst je bil prvotno objavljen na avtorjevem blogu In media res v četrtek, 25. aprila 2019, pod naslovom Umetnost iskanja sovražnikov: za Pahorja Rusi in Kitajci niso naš zaveznik in partner. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno s privoljenjem avtorja.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE