Hvala bogu, da je generalmajorka ovadila Požarja

7.4.2019 / 06:10 3 komentarji
Požar ni vzrok, temveč posledica idiotizacije medijskega in javnega diskurza. Zdaj je priložnost, da mu zapremo gobec.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Hvala bogu, da je generalmajorka Alenka Ermenc ovadila Bojana Požarja za trditev, da se je med nedavno bolniško odsotnostjo v resnici zdravila na psihiatrični kliniki v Polju zaradi “zloma”.

Edino pametno od nje. Požarju je treba že enkrat zapreti gobec, da ne bo serijsko sral po ljudeh in kot zdravo za gotovo prodajal zlonamerne trače, ki jih kdo ve kje pobira. Da se ne bo več delal pametnega in nam solil pamet o javnem interesu, češ, pravico imamo vedeti, kakšno je psihofizično stanje načelnice generalštaba Slovenske vojske.

Važiču, ki se ima za zadnjega rešitelja časti in smisla nacionalnega novinarstva, je nemogoče dopovedati na lep način, argumentirano, da ni zgled novinarske etike, da objaviš rekla-kazala, da se je uradni osebi zmešalo, potem pa kokodakaš naokrog in zahtevaš, da dokaže, da se ji ni — in se delaš bogega in zatiranega.

Privoščim

Ko sem v četrtek dopoldan pisal kolumno za današnji, nedeljski Večer, še nisem mogel vedeti, da bo načelnica generalštaba Slovenske vojske vložila (ali da je že vložila) kazensko ovadbo proti Bojanu Požarju oz. Požareportu, kot je prišlo na dan v petek.

Nekdo opazi, da Ermenčeve ni bilo nekje na neki službeni dolžnosti. Izkaže se, da je bila bolna. 12 dni. Nekdo drug izve ali domneva — ali si izmisli —, da je bila v Polju. Wow, to pa je novica! Objavimo čimprej. Pravica vedeti. Svoboda govora. Raziskovalno novinarstvo. Če nič drugega, bomo pa vsaj drek mešali in bomo nekaj dni vsi imeli dobre ratinge.

Požarju prav privoščim, da ga generalmajorka s pomočjo sodišča pošteno oklofuta. Da mu nekdo končno dopove — pač zgrda, če ne gre drugače —, da ne moreš objavljati krneki, še posebej ne kočljivih informacij, dokler neizpodbitno ne preveriš, da so resnične.

Zdaj je priložnost za utišanje Požarja. Ves čas je hodil po robu. Dejstvo, da so vse tožbe proti njemu padle, mu je stopilo v glavo. (Pri takem sodstvu, kot ga imamo, pa to res ni nenavadno.) Še bolj mu je stopilo v glavo, da je bilo kao po njegovi zaslugi odžaganih nekaj ministrov in drugih javnih uslužbencev — čeprav je v resnici samo prvi začel drek mešati in potem tako obrnil, kot da je ne vem koga ali kaj razkrinkal in razkril.

Ampak zdaj se je ujel. Upam. Jo stakne nazadnje, ki bila mu je kos.

Nekdo opazi, da Ermenčeve ni bilo nekje na neki službeni dolžnosti. Izkaže se, da je bila bolna. 12 dni. Nekdo drug izve ali domneva — ali si izmisli —, da je bila v Polju. Wow, to pa je novica! Objavimo čimprej. Pravica vedeti. Svoboda govora. Raziskovalno novinarstvo. Če nič drugega, bomo pa vsaj drek mešali in bomo nekaj dni vsi imeli dobre ratinge.

Ne vzrok, temveč posledica

Se mi je pa že v četrtek v zvezi s tem primerom zdelo, da ne smem biti tiho. Pa ne samo zaradi Požarja.

Požarjevo plasiranje tračev je med novinarji podobne baže postalo populistično, perverzno, patološko stanje duha, ki determinira obe danes najglasnejši skrajnosti težakov, da ne rečem steklih psov desnice.

Na eni strani imamo zagovedne in frustrirane, (napol) anonimne online lumpenproletarce, ki aplavdirajo modelom, ki si upajo povedati karkoli in pizditi čez karkoli — tudi če nimajo pojma o ničemer.

Na drugi pa so alt-right mediji, vse več celo namišljenih intelektualcev, pa piarovci in drugi tako imenovani mnenjski voditelji, plus seveda znaten del politike. Ti se med seboj trepljajo po ramenih in si čestitajo za pokončno držo v boju za svobodo medijev, svobodo izražanja, svobodo informiranja.

Tega si ni izmislil Požar niti ni tega ustvaril. Požar ni vzrok, temveč posledica vsesplošne idiotizacije medijskega in nasplošno javnega diskurza. Požar je samo tisti, ki najbolj spretno jaha na valu ciničnega populizma, ki nam poskuša dopovedati, da so na oblasti sami prevaranti in pokvarjenci ali vsaj nedorasli nesposobneži.

Požar je samo tisti, ki najbolj spretno izkorišča šibke točke institucij in posameznikov na nasprotnem polu ideološkega in medijskega jarka. Požar je samo najbolj iznajdljiv med politično in medijsko hendikepiranimi, najbolj razumljiv med neartikuliranimi, najbolj pismen med nepismenimi, najbolj pameten med neumnimi in najbolj moralističen med licemerneži.

[Fotografija: Marko Crnkovič]

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE