Orbán, go home! ali Kako iz madžarske muhe narediti slovenskega slona

6.4.2019 / 06:10 Komentiraj
SLO reakcije na HU protest ne povedo o Orbánovih oblasteh nič več kot Mladinina naslovka. Povedo pa tem več o nas samih.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Protest madžarske veleposlanice, v katerem “zaradi politično neodgovorne naslovnice […] Mladine […] zaproša [MZZ] za pomoč […] pri preprečevanju podobnih incidentov v prihodnosti”, je smešen politični in medijski pripetljaj.

Smešen zato, ker je na madžarski strani sprovociral reakcijo, ki sicer groteskno karikaturo na naslovnici legitimira kot realistično upodobitev madžarskega predsednika vlade.

Na slovenski strani pa je pripetljaj smešen zato, ker disproporcionalnost našega ogorčenja in zaskrbljenosti dokazuje, da nam vsak zunanji sovražnik prav pride za boljše počutje in samozavest.

Madžarski incident pa je prav prišel tudi Mladini za aktualizacijo njenih starih, že zdavnaj pozabljenih in/ali razvodenelih disidentskih, uporniških, provokativnih, ireverentnih lovorik, na katerih počiva.

Mnogo hrupa za nič

No, sodeč po tako imenovani verbalni noti nj. eksc. ge. Edit Szilágyiné Bátorfi si Orbánova desničarska, neliberalno demokratična (ali liberalno nedemokratična) Madžarska svobodo govora predstavlja kot strinjanje, poslušnost, podporo, kooperativnost in spoštljivost.

In če se medij tega ne drži — v tem primeru tuj medij, ki ga pač ne more disciplinirati sama —, potem pač prosi domnevno pristojno ustanovo, naj to stori namesto nje. Odgovor MZZ na madžarski protest je bil minimalističen, vendar ustrezen:

“[MZZ] dosledno spoštuje načelo svobode medijev in svobode izražanja ter ne posega v uredniško politiko posameznih slovenskih medijev, niti je ne ocenjuje.” 

In s tem bi se lahko zadeva končala. Pa se seveda ni. Ker je bila tarča Mladina. In če je tarča slovenska, je tarča vsa Slovenija. Tako da ni čudno, da je nastalo mnogo hrupa za nič.

Obračunavanje z Orbánom, ki se je via veleposlanica obregnil ob Mladino, je v bistvu obračunavanje z Janšo. Če ne bi bilo naveze Fidesz-SDS, iz te madžarske muhe ne bi bilo slovenskega slona. Peticije 571 tokrat ravno ne bo, ker Orbánova roka vendarle ne seže tako daleč in niti ni tako grozeča.

Na isti liniji

Ogorčene in dramatične slovenske reakcije na madžarski protest — tako politične kot medijske — ne povedo o madžarskih oblasteh nič več kot sama inkriminirana ilustracija. Povedo pa veliko več o nas samih. No, da ne bom posploševal: o slovenskih medijih in politikih — ki so na levi in na desni na isti liniji.

Urednik Grega Repovž je v dramatičnem uvodniku napisal takole:

“Država, ki si drzne zahtevati od vlade druge države, naj ukrepa zoper novinarje, […] pomeni resno varnostno grožnjo celotni regiji. A to je le pika na i. [Madžarska] poskuša s kapitalom in na vse druge načine poseči v avtonomijo [Slovenije]. […] Posegla [je] v slovenski politični prostor in si v evidentno podrejeno vlogo pridobila [SDS]. Z [SDS] je [Madžarska] prišla do dela slovenskih medijev, ki so zdaj združeni v madžarsko državno propagandno podjetje. In seveda zastopajo madžarske interese in napadajo slovensko državo in njene institucije. Madžarska vlada tudi načrtno podeljuje državljanstvo prebivalcem Prekmurja, tam izvaja investicije, načrtno financira družbene dejavnosti.”

Repovžev posplošujoči in pristranski tekst sicer deluje kot zapoznel domačijski refleks na novo prebujenih varuhov nacionalnega interesa. Ki tujega nočejo, svoje pa pod ceno prodajo. Res pa je, da so zdaj bolj izbirčni in poliitčno fokusirani kot pred poldrugim desetletjem, ko so jim benigni Belgijci šli na živce kar tako.

Karikature namesto uvodnikov

Za Repovža bi bilo bolje, če bi se namesto pisanja uvodnikov lotil risanja karikatur. Pretiravati očitno zna, morda še bolj kot Lavrič, samo žanr je falil. Karikaturi verjamemo, čeprav je popačena — in prav zato, ker je popačena —, medtem ko pretiranemu tekstu ne moremo. 

Repovževi argumenti so mešanica bodisi irelevantnih ali zlonamernih argumentov proti Orbánu.

Sikofantsko zavezništvo SDS-Fidesz? Whatever. Njihov problem.

Madžarska s kapitalom posega v slovensko avtonomijo? Katera država pa ne (če ima kapital)? Pa ne samo sosednje, to delajo tudi precej bolj oddaljene. 

Repovžev posplošujoči in pristranski tekst sicer deluje kot zapoznel domačijski refleks na novo prebujenih varuhov nacionalnega interesa. Ki tujega nočejo, svoje pa pod ceno prodajo. Res pa je, da so zdaj bolj izbirčni in poliitčno fokusirani kot pred poldrugim desetletjem, ko so jim benigni Belgijci šli na živce kar tako.

Paramadžarski paramediji? Oh, tako imenovani medijski imperij zla, ki prosto po Repovžu “zastopa madžarske interese in napada slovensko državo in njene institucije”?

Hude obtožbe. Kolikor vem, Nova24TV in Demokracija in ta trash napadajo — če kaj — izključno zdravo pamet. Da ne bo Mladina predlagala Mladiki, naj razglasi madžarsko veleposlanico za persono non grato zaradi zaenkrat še marginalnih debilizmov.

In ali ni Avstrija že zdavnaj vstopila na slovenski medijski trg? Se vam ne zdi, da Repovž presoja blagre in škodljivost tujih vplivov na podlagi politične všečnosti levičarjem? Tako kot so se zgoraj omenjeni desničarji zdaj spravili na Styrio, pripisujoč ji tendenciozno teorijo zarote: Razkrivamo: Izmišljeno zgodbo o povezavi med SDS in Generacijo identitete v avstrijske medije plasiral Dnevnik: Vsi vpleteni mediji so v lasti družbe Styria Media Group AG!.

Give me a break vsi skupaj!

Dobro za vajo

Obračunavanje z Orbánom, ki se je via veleposlanica obregnil ob Mladino, je v bistvu obračunavanje z Janšo. Če ne bi bilo naveze Fidesz-SDS, iz te madžarske muhe ne bi bilo slovenskega slona. Peticije 571 tokrat ravno ne bo, ker Orbánova roka vendarle ne seže tako daleč in niti ni tako grozeča.

Je pa le dobro za vajo — da ne bi kdo pomislil, da lahko bodisi opozicija ali kak tujec disciplinirajo slovenske medije.

Pogled na Nanos z avtoceste pri Razdrtem iz Flixbusovega madžarskega avtobusa na liniji Trst–Budimpešta. Šofer in kondukter seveda ne znata slovensko. — [Fotografija: Marko Crnkovič]

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE