Juul (5.): Osamljeno, sedentarno, in-door početje

3.4.2019 / 06:08 1 komentar
Vapanje v lokalih, zaprtih prostorih bi moralo biti dovoljeno. Ali vsaj juulanje. Ker nobenega nekadilca ne moti. Resno.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Skoraj dva meseca potem, ko sem začel juulati, je čas za update. Ali mogoče celo za alarm?

Moje juulanje je v tem času postalo čudno. Ali pa je čudno nasploh. Po eni strani namreč sumim, da postajam zasvojen. Po eni strani mi juulanja nikoli ni dovolj, po drugi pa se mi zdi, da bi lahko tudi nehal. Totalno ali nič.

Update pa tudi zato, ker moje fanatično in obenem brezbrižno juulanje sovpada z dramatičnimi zakonodajnimi spremembami, ki jih bodo morda uvedli v ZDA. Kar bi znalo Juul Labs eliminirati s tržišča. No, vsaj iz kalifornijskih kioskov in morda še v drugih zveznih državah iz brick and mortar trgovin nasploh.

Dejstvo je, da je Juul zelo adiktiven. Po dveh mesecih lahko to z gotovostjo trdim. Se sploh ne čudim več, da so ameriški najstniki tako ponoreli za juulanjem.

Njuhanec in snus

Od vseh juulpodov, ki sem jih doslej preizkusil, je dejansko najslabši tisti z okusom tobaka — oz. kar dveh tobakov: tako imenovanega svetlega (blond) in bogatega (temnejšega, viržinskega)

No, slabša je kvečjemu kumara, vendar za to ne jamčim, da je zares zanič. Za pokušino sem namreč naročil samo en paketek štirih juulpodov po eBayu, ki pa je sodeč po ceni (manj kot 6$) in čudnem okusu — pa še prvič sploh sem zakašljal za nameček — verjetno fake. (V navidez originalni ameriški embalaži je bil dostavljen iz Malezije, trajalo pa je skoraj en mesec po regularni pošti.)

Kot da se Juul Labs ne bi že dovolj zameril ameriški Upravi za hrano in zdravila (FDA), ki ima čez tudi tobačne izdelke, so začeli sanjariti celo o juulpodih z aromo sladkorne pene — kar bi bilo pa res dizgasting, si upam reči že vnaprej! — in še tem bolj provocirati.

No, zdaj so jih prehiteli kalifornijski zakonodajalci, ki so prejšnji teden predlagal zakon, ki bi prepovedal prodajo vseh tobačnih izdelkov s kakršnimikoli dodanimi okusi ali vonji.

Predlog zakona se v tem delu glasi takole:

“‘Značilni dodatek’ pomeni prepoznaven okus ali vonj (ali oboje), razen okusa ali vonja tobaka, ki ju vsebuje tobačni izdelek ali katerikoli stranski produkt tobačnega izdelka. Značilni dodatki obsegajo naslednje, vendar ne samo naštete okuse ali vonje kateregakoli sadja, čokolade, vanilije, medu, bonbonov, kakava, sladic, alkoholnih pijač, mentola, mete, zelenke, zelišč ali začimb.”

To seveda ne bi prizadelo samo Juula, temveč vse proizvajalce tobačnih izdelkov — klasičnih in elektronskih —, pa tudi kadilskih derivatov, da tako rečem, kot so njuhanec, snus itd.

Ljudje okrog mene

Saj se ne pritožujem. Včasih mine cel dopoldan, ko ne potegnem niti enkrat. Ob jutranji kavi zelo redko. Še več. Včasih mine tudi nekaj ur popoldan in zvečer, ko ne potegnem niti enkrat — in se niti malo ne sekiram, da nisem. Včasih se niti ne spomnim. In če se že, si ne vzamem časa.

Imam se na sumu, da bi zlahka nehal. Vendar mi ni do tega, ker po drugi strani v tem blazno uživam. Nikoli prej nisem tako zelo užival v cigaretah. V bistvu me je pri čikih zadnje čase najbolj motilo to, da v kajenju nisem več tako užival kot nekoč — in se mi je zato zdelo vedno bolj brez veze.

Morda mi juulanje paše tudi zato, ker je za razliko od kajenja osamljeno, sedentarno, in-door početje.

Juulanje dejansko bolj paše v zaprtem prostoru kot pa na oknu, balkonu, vrtu ali gostinskem vrtu. Odkar je topleje, še nisem posedal po lokalih, ampak v zimski sezoni sem zelo redko šel ven juulat.

In povedati moram, da najbolj paše sedé. Ne vem, zakaj, ampak niti stoje ne, kaj šele med hojo.

Mimogrede: Čeprav sem se že zdavnaj navadil na prepoved kajenja v zaprtih prostorih — vključno z lokali —, pa me zelo moti, da vapanje spada v isti zakonski koš kot kajenje klasičnih cigaret.

Vapanje v zaprtih prostorih bi moralo biti dovoljeno. Ali vsaj juulanje. Ker nikogar ne moti. Mislim, nobenega nekadilca. Resno. Če ne moti moje mame, potem ne moti nikogar.

In nenazadnje, kajenje cigaret je družabno početje, četudi paše tudi solo brez talona — juulati pa je bolj prijetno sam. Morda postajam asocialen, ampak z Juulom v roki se mi zdi, da ne rabim ljudi okrog sebe.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE