Šiško je budalo, toda Slovenija je histerična.

30.3.2019 / 06:10 2 komentarja
Obsodba Andreja Šiška potrjuje, da živimo v zmedeni, panični družbi, ki se boji svoje lastne, groteskno popačene sence.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Po zdravi pameti bi pričakovali, da bodo Šiška oprostili ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve. Pa ga niso. Sodnica ga je obsodila na osem mesecev zapora, njegovega ko-ko-ko-konspiratorja pa na osem mesecev pogojno.

Budale kot Šiško niso zgled in motivacija nikomur. Normalnemu človeku že ne. Zgled in motivacija so lahko samo podobnim budalam. A takih modelov v družbi ni več kot za eno pantersko vardo.

Sam proces proti Šišku in dejstvo, da je bil spoznan za krivega — pa čeprav so mu izrekli še kar milo kazen —, bosta pustila posledice.

Namesto da bi klovna ignorirali oz. mu posvečali kvečjemu ironično, humorno, prezirljivo, cinično, vzvišeno, pomilovalno, omalovažujočo, v vsakem primeru pa pejorativno pozornost, ga je slovenski represivni aparat kot korenček in palica družbe povzdignil na nivo vzorčnega državnega sovražnika.

S tem so njegovim bolanim, toda smešnim gozdnim eskapadam dali težo, ki si je ni zaslužil.

Prekipevanje od ponosa

Mislim, da bi Šiška bili morali oprostiti. Pa ne zaradi svobode govora, ki po teoriji Žige Turka pripada vsaki budali. Morali bi ga bili oprostiti zato, ker ni storil ničesar, kar bi predstavljalo realno grožnjo za varnost Slovenije — ali Štajerske, če smo že pri tem —, in zato, ker so s procesom samim in z obsodilno sodbo naredili več škode, kot bi je mogel povzročiti sam Šiško s svojimi mandlci.

Z obsodbo je slovensko sodstvo simbolično dokazalo, da živimo v panični, paranoični družbi, ki se boji lastne sence — pa če je ta senca še tako groteskno popačena.

Sodišče je dokazalo, da je v Sloveniji mogoče obsoditi klovna, ki se pride zajebavat s svojo četico koraka in reče: “Naredite mi to deželo spet štajersko!”.

Ker kaj pa mislite, da je Šiško drugega, če ne groteskno popačena senca že tako ali tako histeričnega, patetičnega, ekscesnega, butastega domoljubja?

Kaj vam ni jasno? Cela normalna Slovenija prekipeva od ponosa, ko “naši orli” poletavajo v “templju slovenstva” pod Poncami. Cela normalna Slovenija prekipeva od ponosa, ker sta se dva Slovenca pomerila v ameriški košarkarski ligi. In kako ne bi potem od ponosa prekipevalo abnormalno budalo, ki si je zadalo za domačo nalogo še nekaj bolj kao usodnega in resnega, če že ne normalnega?

Zgledi vlečejo, veste. Tudi prekipevanje od ponosa vleče. pri Slovencih pa še posebej.

Človek, ne smeši se

Res je, kot se je ves čas branil Šiško, da je bila ta njegova varda provokacija. Vse skupaj je bilo igra. Postrojavanje je bilo igra. Tiskovna konferenca pred kamerami pred Maistrovim spomenikom je bila igra. Osemurni zagovor na sodišču je bil igra. Tista limuzina in raportiranje sta bila igra. (Nakar ga grejo obsodit še točno na rojstni dan Rudolfa Maistra, da je ja še več simbolike!)

Šiško in njegove budale so se igrali človek, ne jezi se — in cela pravilno razmišljujoča in pravno misleča indoktrinirana Slovenija se je res jezila. V resnici so bili pa samo smešni. Ne strašljivi, ampak smešni. Ne grožnja, ampak spontana komičnost budal.

Po mojem je bilo celo tipom kot Žan Mahnič ali Branko Grims jasno, da se Šiško zajebava — ne da bi sam vedel ali dajal vedeti, da se zajebava. So pa zato današnji domnevni in deklarirani disidenti v Šiškovem početju tem bolj uživali, ko so ga organi represije resno vzeli in ga aretirali, obtožili, mu sodili. Ker so dobili kronski dokaz, da živimo v nedemokratični državi.

Šiško in njegove budale so se igrali človek, ne jezi se — in cela pravilno razmišljujoča in pravno misleča Slovenije se je res jezila. V resnici so bili pa samo smešni. Ne strašljivi, ampak smešni. Ne grožnja, ampak spontana komičnost budal.

Budale ne spreminjajo ustavne ureditve

Živimo v državi, kjer pravilno razmišljujoči in pravno misleči zateženci jemljejo budale resno in jim podeljujejo usodni status državnega sovražnika. 

Zgroženi levičarji so se veselili, da so končno stopili na prste človeku, ki bi v naslednjem koraku zagotovo uprizoril puč v najbližji štajerski pivnici, potem pa bi se nekako dokopal do oblasti, naročil požig parlamenta in podtaknil odgovornost tistemu, ki bi mu šel najbolj na živce.

Mogoče so moji in Šiškovi rojaki gledali preveč partizanskih in nasploh antifašističnih filmov. Aja, ne, ni to. Slovenci se predobro spominjajo in zavedajo zgodovine. To bo. Še posebej tistih najbolj srhljivih poglavij in ikonografij. Zagledajo četico zamaskiranih trebušastih amaterjev, pa jim že zledeni kri v žilah, kot da korakajo ali se postrujujejo zato, da bi jutri zvečer ali vsaj čez nekaj let prišli po nas in nas odpeljali v Kočevski Rog ali koncentracijsko taborišče.

Šiško je budalo, toda Slovenija je histerična. To jemati resno in človeka obsoditi je popolna neumnost. Budal ne zaustavljaš tako, da jim sodiš in jih obsodiš za poskus nasilne spremembe ustavne ureditve. Ker budale ne spreminjajo ustavne ureditve. Niti nasilno niti po mirni poti. Budale samo spreminjajo duhovno podstat družbe — če jim družba seveda nasede.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE