SMC: Manj kot nič, Cerar pa nič

24.3.2019 / 06:10 1 komentar
Sočustvujem z Mirom Cerarjem. Napačen človek na napačnem mestu. Ukradel nam je štiri leta. SMC je bila zmota in zabloda.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Zanimivo, kako mirno deluje zunanji minister in prejšnji predsednik vlade Miro Cerar, medtem ko se stranka SMC tako rekoč pred njegovimi očmi razblinja. 

Cerar ne kaže nobene nervoze, še vedno je odprt in prijazen in pripravljen odgovarjati medijem. Pa čeprav njegova stranka izginja v nič. Stranka, ki jo je ustanovil in ji dal svoje ime (pa čeprav pozneje zameglil). Stranka, s katero je leta 2014 dosegel najboljši rezultat v zgodovini slovenskih volitev in postal predsednik vlade.

Kar 36% volilcev je takrat verjelo, da bo prav ta doktor prava popeljal našo razdvojeno, počasno, premalo učinkovito, za tuje naložbe zaprto, v pokvarjene interesne skupine ujeto in zbirokratizirano državo v boljši jutri.  

Javnomnenjske raziskave stranko SMC danes komaj še zaznajo. Potapljajočo se ladjo je zapustilo že kar nekaj znanih članov. Večina razočaranih, jeznih, tudi skreganih z njenim vodjem.

Miro Cerar pa nič.

Človek in politik

Sočustvujem z Mirom Cerarjem. Smili se mi vsakdo, ki se znajde v okolju, ki ga ne obvlada, pričakovanja do njegovega dela pa so po drugi strani velika. Napačen človek na napačnem mestu.

Sočustvujem s Cerarjem, ker nima prijateljev, ki bi mu bili pravočasno in odkrito povedali, da politika ni zanj. Sočustvujem z njim, ker se je lotil nečesa, o čemer očitno ni imel pojma. In za nameček v tem niti ni užival. Ni delal s srcem, kot radi rečemo v podjetjih. Zato tudi ni bil dober. Zato je pogorel.

Nekdanji predsednik vlade je bil le malo od tega, kar je obljubljal pred volitvami in zaradi česar so mu ljudje verjeli. Pa če to sam pri sebi še tako zanika, javno mnenje je neizpodbitno sporočilo.

Mira Cerarja kot politika pa kritiziram. Obsojam ga, da nam je z vlado, ki ni vladala, ukradel štiri leta. Obdobje gospodarskega vzpona, iz katerega bi dolgoročno morali veliko več potegniti.

Toliko nepravih kadrov na nepravih položajih nismo videli v nobeni drugi vladi. Zdravstvo ni bilo nikoli prej tako zavoženo kot v času Cerarjevega mandata. Maketa in Drugi tir nasploh sta bila samo še zadnji žebelj, zabit v njegovo politično krsto.

Tudi toliko političnih nerodnosti nismo doživljali nikoli prej. Hitri zaton SMC je potrditev, da je bila stranka napaka v našem političnem svetu. Velika zmota in zabloda. Z njo pa tudi Miro Cerar.

“Hipna moda”

Toda Cerar zaradi vsega tega ne deluje prav nič inferiorno. Volilna matematika ga je pripeljala v koalicijo, v vladi pa si je priboril drugo najuglednejšo pozicijo za predsednikom vlade, položaj šefa diplomacije.

Razen da o Rusiji govorimo manj kot v času njegovega predhodnika, ni videti nobenih sprememb. No, Cerar ne nosi več očal. Sicer pa smo še naprej priče istim vzorcem ravnanja. Še vedno je pomehkužen, neodločen, nikakršen. Kot da se ni nič naučil iz izkušnje luzerstva.

Ko je SMC ta teden predstavila kandidate za evropske poslance, ki jih ne poznamo in po vseh meritvah nimajo nobene možnosti za izvolitev, je Cerar v poslanici rekel, da želijo biti v SMC tudi v prihodnje “glasniki moderne politične misli v slovenski politiki”, ne “hipne mode”, ampak “moderne vladavine prava, demokracije, države blaginje, človekovih pravic, razvoja za mir”.

Ah, dajte no!


Opomba: Avtorica objavlja tekste s Fokuspokusa ob ponedeljkih na svojem blogu Kaka — Kako komuniciramo?.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE