Svoboda govora za Jelinčiča na TVS? Zakaj že?

18.3.2019 / 06:10 2 komentarja
Primitiven poslanec v oddaji pizdi, kao zgrožena voditeljica ga napizdi nazaj! To je vse režirano. Za par gledalcev več.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Ali ste vedeli, da je informacijska pooblaščenka lani jeseni oddaji Tarča podelila nagrado “ambasador transparentnosti”? No, to. Erika Žnidaršič je dobila piškotek, kot nekateri radi rečejo.

Zdrava pamet nam prišepetava, da bo Mojca Prelesnik nagrado Tarči zdaj odvzela zaradi incidenta z Jelinčičem, ki so si ga po dolgem času spet dovolili.

Da ne bo pomote: Tarče ne gledam. Nikoli. (“Nikoli” pomeni, da jo včasih slučajno gledam manj kot minuto, zavijem z očmi in naveličano preklopim drugam ali ugasnem.)

Teme, o katerih govorijo, me v glavnem ne zanimajo. Zanima me kvečjemu, če izvem, da je nastal halo. Potem si pogledam inkriminiran odlomek in preberem kaj na to temo. Tako kot v zvezi s predzadnjo oddajo prejšnji četrtek.

To razlagam zato, da ne bo kdo rekel, da ne vem, o čem govorim.

Injekcija politične pomembnosti

Tarče ne gledam, ker me moti alarmantno pravičniška novinarska poza. Moti me ton, kako o teh temah govorijo. Moti me, da skozi oddajo iz tedna v teden paradirajo politiki, ki pod obojestransko krinko informiranja in ozaveščanja vedno z veseljem pritečejo po svojih par minut nacionalne pozornosti, TVS pa si s tem zagotovi injekcijo politične in družbene pomembnosti.

Predvsem pa mi gre na živce Erika Žnidaršič. Ne morem je videti. Ne prenašam tendencioznih voditeljic pogovornih oddaj, še posebej ne zadirčnih.

Naj tega ne jemlje osebno. Seveda mi je jasno, da v bistvu ni ona kriva. Sokriva že — ker ne more skriti svojega perverznega veselja, da se spravlja na politike —, ne pa prav kriva kriva. Krivi so njeni uredniki. Konkretno urednik Tarče Boštjan Kogovšek, pa urednica informativnega programa Manica Janežič Ambrožič, pa seveda v.d. direktorice TVS Natalija Gorščak.

Zgodovina incidentov z Jelinčičev

Ne spomnim se več, kdo so bili takrat dotični uredniki, ampak v resnici ima Televizija Slovenija že dolgo, predolgo zgodovino incidentov z Jelinčičem. Vsaj od leta 2006, ko je taista Erika Žnidaršič — čudno, res: zakaj hudiča že takrat prav ona? — vodila tisti butasti primerek infotainmenta z naslovom Piramida in ko si je Zmago Jelinčič privoščil tirado proti Romom.

Iz tokrat inkriminirane Tarče bi lahko sklepali, da je celo Eriki Žnidaršič jasno, da se takih grobosti in neumnosti, kot jih je stresel Jelinčič — da bi bilo treba par ljudi iz vzgojnih razlogov “postaviti pred zid” in “postreliti”, pa bi bil hitro red — na televiziji v civiliziranem svetu ne govori, ga je poskušala ustaviti ali utišati.

Ampak to je bilo samo pro forma. To je bil del zrežiranega nastopa. Gost v oddaji pizdi, voditeljica pa ga napizdi nazaj, češ, ti, ti, ti, kako lahko tako grdo govorite!

Jelinčiča ne moreš ne ustaviti ne utišati, ko enkrat pride do besede. Ustaviš in utišaš tako, da ga ne pustiš do besede. Pa ne tako, da bi mu v studiu izklopil mikrofon ali ga poslal ven. Ne. Utišaš ga že prej. Preventivno. Tako, da ga ne vabiš na televizijo. Sploh ne. Nikoli. Po vsem tem, kar si je že upal povedati pred kamero, ne bi smel več imeti dostopa na TVS.

Sploh ne. Nikoli več.

Ampak Jelinčiča seveda ne moreš ne ustaviti ne utišati, ko enkrat pride do besede. Jelinčiča ustaviš in utišaš tako, da ga ne pustiš do besede. Pa ne tako, da bi mu v studiu izklopil mikrofon ali ga poslal ven.

Ne. Utišaš ga že prej. Preventivno. Utišaš ga tako, da ga ne vabiš na televizijo. Sploh ne. Nikoli. Po vsem tem, kar si je že upal povedati pred kamero, ne bi smel več imeti dostopa na TVS. Že tako ali tako nima nič pametnega povedati.

Obstaja velika verjetnost, da bo Jelinčič izkoristil priložnost pred kamero za to, da bo povedal nekaj škandaloznega. Da bo povedal nekaj, česar se ne spodobi in niti ni treba povedati, da bi si s tem utrdil svoj sloves gobezdača, ki si kao upa vse povedati, ker je zmešan in dezinihibiran.

Uredništvo velecenjene in strašno pametne in pomembne oddaje ni imelo niti najmanjšega razloga, da bi v oddajo povabilo Jelinčiča. So ugotovili, da Jelinčič že dolgo ni nastopil na televiziji? Ali pa so (bili) tako naivni, da so si obetali, da glede na rasno in nacionalistično ne ravno eksplozivno temo Jelinčič tokrat ne bo imel priložnosti, da bi povedal kaj spornega?

Logično, Jelinčič si je vzel priložnost sam. Svoj legendarni puškomitraljez je zamenjal za pištolo z dušilcem in z nasmehom verbalno postrelil nekaj imaginarnih krivcev.

Za noben denar in za nobeno kvaliteto

Draganu Matiću, ki se je v nadaljevanju spravil na oddajo in njene urednike in na TVS nasploh — niti ne toliko zaradi Jelinčičevega izpada, če prav razumem, temveč zato, ker je bila na muhi tokrat v glavnem SMC —, ugovarjam iz načelnih razlogov.

Poslanec ni poklican, da bi na Facebooku pisal kvazi kolumne na to temo. Pa če ima načeloma še tako prav. Nima pravice. To je pritisk na medij, ki si ga ne bi smel privoščiti.

Zaradi njihovih zblojenih uredniških odločitev lahko na medije pritiskamo kvečjemu mi drugi novinarji. Poslanci pa ne, ker je nehigienično. In škodljivo. Za medije še bolj kot za politiko. Matić je s tem legitimiral urednike na Televiziji, ki evidentno nimajo pojma ali vsaj ne kriterijev glede tega, komu dajati besedo in zakaj. S tem je Tarči naredil reklamo, ki si je sicer ne bi mogli kupiti ali narediti za noben denar in z nobeno kvaliteto.


Popravek: Dr. Dragan Matič v tem mandatu Državnega zbora seveda ni poslanec. Za napako se tako prizadetemu kot bralcem opravičujem. — Marko Crnkovič 


Opomba: Kolumna je bila prvotno objavljena v tiskani izdaji Večera v nedeljo in na spletni strani Večera v nedeljo, 17. marca 2019, pod naslovom Erika in Zmago od Piramide do Tarče. Verzija na Fokuspokusu je editirana.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE