Mladi potrebujejo vzornike. Politični voditelji pa niso vzorniki nikomur.

17.3.2019 / 06:10 1 komentar
Hvala bogu, da imamo Greto Thunberg! Kaj vse bi lahko naredili z več dialoga, strpnosti in odgovornosti ter razumevanja.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Zgodilo se mi je že, da sem bila nad sodelovanjem z mlajšimi kolegi razočarana. Ob neki priliki sem zaradi neodzivnosti mlajšega dela ekipe, zaradi česar smo morali prestaviti projekt, celo izjavila, da sem izgubila vero v pregovor, da “na mladih svet stoji”.

Moram pa zdaj priznati, da so me z odločnim opozorilom o nujnosti globalnega varovanja okolja mladi v petek prijetno presenetili. 

Pomirjujoč je občutek, da se znajo organizirati, uskladiti, zbrati, komunikacijsko in časovno pripraviti, ko gre pomembno stvar, ki bo v prihodnosti vplivala na kakovost njihovega življenja. Ko nas več ne bo. In ker je “svetovnim liderjem” očitno vseeno, kako bo takrat.

Mladi potrebujejo vzornike. Politični voditelji pa niso vzorniki nikomur.

Svet je v krizi vodenja

Ves svet je v krizi vodenja. Mladi potrebujejo like, po katerih se zgledujejo in od katerih sprejemajo zanje relevantna sporočila. Potrebujejo ideale, ki jih bodo spodbudili, da bodo lahko tudi oni delali stvari, ki se jim zdijo pomembne. Potrebujejo velike in majhne zmage.

Tako so mladi našli vzornico v pogumni Greti Thunberg, mladi švedski aktivistki, nominirani za Nobelovo nagrado za mir.

Greta je navdihnila ne samo slovensko skupnost mladih, ampak je dvignila na noge mladino polovice sveta. V več kot stotih državah sveta je zaradi malomarnega in neodgovornega ravnanja z okoljem demonstriralo na milijone mladih in od odraslih terjalo spremembe.

Tudi slovenska mladina je sodelovala v protestu. Mladi iz osmih slovenskih mest so protestno špricali pouk in na ulicah od naših voditeljev zahtevali konkretne rešitve proti segrevanju planeta.

Danes in tukaj

Družba potrebuje glas mladih. Kdo si upa trditi, da ta stari delamo vse bolje? Zavozili smo toliko zgodb in projektov, odpikali toliko dobrih ljudi, da so dobili prostor “naši”, razfrčkali toliko denarja, ki ga bodo morali mladi na novo zaslužiti, da povrnejo dolgove. Že zdavnaj bi nam moralo postati jasno, da si ne zaslužimo drugega, kot da nam rečejo: “Ej, stari, nehajte ga srat!”

Seveda bi bilo bolje, če bi bila medgeneracijska komunikacijska plaforma na drugi ravni, ne na protestih, toda sporočilo je v tej obliki pač učinkovitejše. Na nek način tudi deluje bolj pomirjujoče.

Mogoče pa končno dobivamo pravo, normalno mladino. Z jasnimi stališči, odločno, organizirano, močno, samozavestno. V resnici rabimo mlade, ki se ne bodo zadovoljili s plehkimi političnimi obljubami, postavljenimi v neznan čas prihodnjih vlad. Mladi, ki bodo zahtevali dejanja danes in tukaj.

Kaj vse bi lahko naredili!

Naša mladina ni protestirala, ko smo beležili nesramno visoko brezposelnost med mladimi diplomanti. Ni protestirala proti pomanjkanju zaposlitvenih priložnosti in visokem obdavčenju plač, kar jih sili, da se selijo v tujino v iskanju priložnosti in dostojnega življenja. Ni protestirala proti prekarnosti. Tudi ni protestirala zaradi stanovanjske problematike ali zato, ker težko pridejo do kredita.

In ko je že kazalo, da je naša mladina od slabega, mlačnega vodenja države tudi sama otopela in izgubila energijo in voljo za javno manifestacijo svojih ambicij, jih je prebudila neka Greta s Švedske.

Če slovenska mladina nima vzornikov doma, jih poišče v tujini. Šestnajstletno dekle je z neustavljivo voljo in z nepopustljivim opozarjanjem na nevarnost rušenja okoljskega ravnotežja ustvarila globalno gibanje mladih za ohranitev planeta.

Kaj vse bi lahko pri nas skupaj naredili z več dialoga, strpnosti in odgovornosti ter razumevanja, da bodo nekateri ostali tu tudi za nami, če lahko že ena sama najstnica prebudi in dvigne na noge več kot pol sveta.

Hvala bogu, da je prišla Greta!


Opomba: Avtorica objavlja tekste s Fokuspokusa ob ponedeljkih na svojem blogu Kaka — Kako komuniciramo?.

Greta Thunberg, ko je lani jeseni špricala šolo pred švedskim parlamentom. — [Fotografija: Jan Ainali/Wikimedia Sverige]

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE