Birkenstock nekoč in danes: Ogljični odtis in politično zlorabljanje otrok

16.3.2019 / 06:10 1 komentar
Vrstniki Grete Thunberg so že tretja generacija upornikov — z razlogom ali brez —, ki demonstrirajo za čistejše okolje.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Najlažje je reči, da je današnja mladina zmanipulirana. Za karkoli že se javno in včasih celo množično zavzemajo, v vsakem primeru lahko rečemo, da so padli pod vpliv starejših (interesnih skupin) in da zagovarjajo tisto, kar jim je nekdo podtaknil, da bi z njihovo pomočjo izpadel prepričljivejši. Ker da so mladi prihodnost.

Petkovi pubertetniški podnebni protesti niso ekološki fenomen, niti toliko politični, temveč generacijski.

Nočem minimalizirati okoljske problematike, toda v vsakem primeru je milo rečeno nenavadno, da se celo mladoletna mladina angažira do te mere, da gre demonstrirat zaradi sicer ne nerelevantnega, vendar zanje ne najbolj urgentnega, direktnega problema, ki za nameček niti nasploh ni med lažje in hitreje rešljivimi.

Šlepanje na mlade

Dejstvo je, da se na hrbtih mladih aktivistov lomijo kopja starejših generacij, ki svoje vrednote in konflikte prelagajo na njih.

Tako je recimo kdo drug kot minister Pikalo te dni objavil ganljivo spodbudno sporočilo:

“Podpiram [podnebni štrajk]. Mladi s tem odličnim primerom aktivnega državljanstva kažejo, da jih skrbi za prihodnost in jim ni vseeno. Mladim v petek želim vse dobro in se vam v imenu starejših zahvaljujem za vaš angažma.”

Super, da se minister za izobraževanje, znanost in šport — čeprav član vlade, ki ji ekologija še zdaleč ni prioriteta in ki je nedavno odžagala obetajočega okoljskega ministra — zavzema za čistejše okolje in podpira prizadevanja mladih. Morda pa bo tudi prozorno šlepanje na mlade demonstrante pripomoglo k zmanjševanju ogljičnega odtisa.

Obsojeni na propad

Na drugi strani politične ločnice pa se dogajajo še hujše zlorabe.
Ko desničarji omalovažujejo okoljske demonstrante, s tem v bistvu obračunavajo s političnimi nasprotniki. Kar paše zraven, ker tako ali tako ne verjamejo v podnebne spremembe:

“Pri tem gre […] za […] propagandni shod […] levičarskih strank, ki s svojo ‘zelenostjo’ […] reciklirajo stare socialistične ideje, s katerimi želijo še nadalje krepiti vpliv države v družbi, omejevati svobodo posameznika in dušiti gospodarstvo. V skrajni Levici tako kar eksplicitno poudarjajo svoj ekosocializem, ni pa presenetljivo, da so tudi nekateri vidni člani stranke [SD] Dejana Židana, ki je politična izpostava slovenske globoke države, mlade pozvali k protestu […]. A to je ne le bizarno, pač pa tudi hinavsko […]. Največ pozornosti sta […] vzbudila zloglasna levičarska evroposlanka Tanja Fajon, ki jo plačuje zlobni židovski milijarder George Soros, in minister, pristojen za šolstvo, Jernej Pikalo, ki je pred tem kot profesor na stroške davkoplačevalcev izvajal indoktrinacijo na režimski FDV.”

Edino, kar imam ob tem povedati, je to, da sem vesel, da je stranka SDS obsojena na propad. Nihče od teh mladih, ki so bili včeraj 5 minut pred 12. na Kongresnem trgu, hvala bogu ne bo volil zanje. Pa ne samo zato, ker desničarji zanikajo segrevanje ozračja, temveč zato, ker so že nasplošno preneumni.

Res pa je, da bo SDS na podnebni protest verjetno odgovorila s sponzoriranjem shoda Generacije identitete ali kakšne podobne nadobudne organizacije. Te jim še vlivajo nekaj zaupanja v prihodnje generacije. Takrat bomo pa videli hudiča.

Tretja generacija

Vrstniki Grete Thunberg še zdaleč niso prvi uporniki z razlogom ali brez, ki demonstrirajo proti onesnaževanju okolja. A te zadeve v polpretekli zgodovini niso bile tako prioritetne kot vojne, kršitve ali odrekanje človekovih pravic, socialne in delavske krivice, politična nasprotovanja, nacionalna trenja itd.

Okoljski problemi so v zadnjih 50 letih seveda postajali iz desetletja v desetletje bolj pereči, vendar niso bili v središču civilnodružbenega, kaj šele mladostnega, mladinskega uporništva.

Zlati časi zelenih strank v 1970. in 80. letih so bili levičarska alternativa, ki se je odpravila na dolgi pohod skozi institucije. Ta se je sčasoma etablirala in ideologijo čistega okolja in zdravega življenja vnesla v mainstream kot hvalevreden, a neobvezen princip.

Ekologizem ima danes veliko otrok. Vzporedno z zatonom zelenih strank in vzporedno z vzponom neoliberalizma, neokonservativnosti je ekologija konvertirala v lifestyle in se razpršila na okoljevarstveništvo v pravem pomenu besede in na vse možne subkulture od vegetarijanstva in veganstva pa do antivakserjev.

Če prištejemo k temu še družbena omrežja in neobstojno, predvsem pa pasivno agresivno državljansko mentaliteto, ki jih usmerja, bomo lažje razumeli, da okoljski aktivizem mladih ni tako presenetljiv, kot je videti. Ker nenazadnje, to je že tretja generacija protestnikov.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE