Kako ločitev po britansko razumemo tisti, ki se najpogosteje ločujemo?

15.3.2019 / 06:10 Komentiraj
Cincanje po referendumu je dovoljeno. Navsezadnje gre za Veliko Britanijo. Manjša država si tega ne bi mogla privoščiti.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Današnja Evropa, zaznamovana s pogajanji o brexitu in pripravami na evropske volitve, kar kliče po razpravi, kaj nam Evropa pomeni. Tako kot je bila kampanja v zvezi z brexitom senzacionalistična in čustvena, se nam obeta podobno senzacionalistično obarvan ton pred evropskimi volitvami. Vzdušje v Veliki Britaniji se je od referenduma do danes samo še bolj polariziralo. 

Današnja zmeda v Westminstru in na Downing Streetu kaže na pomanjkanje dolgoročne politične modrosti, obenem pa zaznamuje evropski prostor bolj, kot so si želeli zagovorniki izstopa. Takšne odločitve ne ponujajo win-win situacij. Danes je jasno, da si tudi mnogi zagovorniki izstopa tega niso želeli. In ni prvič, da smo v Evropi priča posledicam moči skrajnih gibanj in kampanj.

Prikrite lastnosti deležnikov

Britansko cincanje po referendumu je dovoljeno. Vendarle gre za Veliko Britanijo. Kakšna manjša državica si tega ne bi mogla privoščiti.

Razlika med razpravami pred referendumom in sedanjimi razpravami, ko bi bilo treba uresničiti to odločitev, prinašajo s seboj realnost družbenega tkiva. Družba je polarizirana, državljani pa siti leporečenja.

A to ne bo ustavilo slepega zavzemanja za stališča, ki jih želijo zagovarjati. Odcepitev od Evropske Unije je resničnostni šov na mednarodnem parketu. Prikrite lastnosti deležnikov neizogibno prihajajo na plan.

V slovenski družbi, ki je še bolj kot po samomorih znana po zakonskih ločitvah, še predobro vemo, kaj to prinaša. Vesele in zabavne ločitve pač ni. In če je želja po ločitvi enostranska, je ta samo še malo bolj umazana, kot bi sicer bila.

Mlačnost ni problem

Analogija med zakonsko zvezo in državo sicer ni samoumevna, pa vendar. Samovoljni izstop iz skupnosti, kjer veljalo običajna pravila soodvisnosti, ni enostranski problem. Evropa, soočena z brexitom, je Evropa negotovosti. Vse oči so usmerjene v odločitve britanskih politikov.

Toda v resnici jih bo zaznamovalo stanje skupnega evropskega prostora, pa tudi prostora posamičnih držav. Jasno je, da ni lahkega izhoda, ni lahke poti. Pred evropskimi volitvami še težave z brexitom še povečujejo. Bodo Britanci brexit prestavili odložili ali ustavili? Če bi ga ustavili, bi to pomenilo, da bodo tudi v Veliki Britaniji evropske volitve. Zmeda na vseh straneh. 

Letošnjo pomlad bodo zaznamovale politične kampanje pred evropskimi volitvami. Kakšno retoriko bodo uporabljali poslanci? Če bodo želeli lojalnost in gorečnost, bodo poskušali s skrajnimi idejami s poudarkom na čustvih. Če do tega ne bo prišlo, bo zadeva bolj mlačna.

Toda morda pa v teh razmerah mlačnost ni problem? Bolj kot drznost in sladke besede potrebujemo modrost. Modrost, da prepoznamo, kakšno Evropo potrebujemo in kako jo bomo uresničili. Bolj kot resničnostni šov na mednarodnem parketu zato rabimo premislek in stabilnost.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE